Hamilelik Döneminde Alkol Tüketimi Bebeği Nasıl Etkiler?
Alkolü nasıl gördüğünüz hiç önemli değil. Unutmayın ki alkol de uyuşturucu maddeler sınıfına giriyor. Bu sebeple, alkol tüketimi sınırlandırılmalı veya tamamen bırakılmalı. Eğer hamileyseniz alkol tüketiminin doğurduğu sonuçlar daha da tehlikeli bir hal almaktadır. Peki ya sebebini öğrenmek ister misiniz? Cevabınız evet ise hamilelik döneminde alkol tüketiminin bebeği nasıl etkilediğini anlattığımız yazımızı okumaya devam edin.
Hamilelik döneminde alkol tüketimi bebeği nasıl etkiler?
Alkol fetüsü direkt olarak etkiler. Kan dolaşımı sayesinde annenin vücuduna aldığı alkol bebeğin vücuduna da nüfuz eder.
Anne tarafından tüketilen alkol annenin vücudunda sindirilebilir fakat bebek için durum biraz daha farklıdır. Bebeğin organları henüz oluşum aşamasında oldukları için bu gibi metabolik faaliyetleri yerine getiremezler.
Hamilelik döneminde bebeğin vücudunda alkol bulunması ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bebekte birtakım sakatlıklar, gelişim bozuklukları veya fetal alkol sendromu görülebilir. Fetüslerdeki gelişim bozukluklarının %20’si fetal alkol sendromundan kaynaklanmaktadır.
Fetal alkol sendromu
Hamilelik döneminde fetal alkol sendromu görülen bebeklerde birtakım ortak özelliklere rastlanmaktadır. Bu bebeklerin genellikle yüz bölgesinde gelişim bozuklukları görülür. Bu gelişim bozukluklarından bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Geniş ve basık bir surat
- Küçük kafatası yarıçapı
- Geniş ve kısa burun köprüsü
- Göz kapaklarında dar palpebral aralıklar
- Kulaklarda bir takım gelişim bozuklukları
Fetal alkol sendromundan ötürü bazı gelişim bozuklukları görülen çocuklarda birincisi doğum öncesi evre ikincisi ise doğum sonrası evre olmak üzere toplam iki çeşit evre bulunmaktadır.
Fetal alkol sendromundan etkilenen bebeklerin kilosu normalde olması gerekenden çok daha azdır.
Beyin ve organlardaki problemler
Bebeğin beyinsel gelişiminin düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemlidir. Fetal alkol sendromlu bebeklerin kafatası yarıçaplarının normal bebeklere kıyasla daha küçük olması beynin fonksiyonel gelişimi açısından bazı sorunlara yol açabilir. Bazı durumlar zeka geriliği ile sonuçlanabilir.
Fetal alkol sendromunda merkezi sinir sistemi de zarar görür. Bebeklerin gelişim bozuklukları bu sebepten kaynaklanmaktadır. Gelişim bozuklukları bazı anormallikler veya zihinsel özürle sonuçlanabilir.
Davranışsal bozukluklar
Fetal alkol sendromundan kaynaklanan gelişim bozukluklarının bazı davranışsal bozukluklar ve farklı anormalliklerle sonuçlanması oldukça normaldir. Bu davranışsal bozukluklardan bazıları hiperaktivite, asabiyet, titreme, anksiyete ve motor fonksiyonlardaki bir takım bozukluklardır.
Sakatlıklar
Daha önce de bahsettiğimiz gibi fetal alkol sendromu bazı sakatlıklara da yol açabilir. Bunlardan bazıları kalpte, gözlerde veya böbreklerde gelişebilir. Uzuvlarda da bazı deformasyonlar görülebilir.
Hamilelik döneminde alkol tüketimi kesinlikle yasaktır
Eğer hamilelik döneminde alkol tüketiminin bebeği nasıl etkileyeceği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve alkol tüketmenin mümkün olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Bu konuda yapılan çalışmalar kesin ve net bir sonuca varmamıştır. Tek bardağın fetüs üzerine kesin ve gözle görülür bir etkisi olmasa da en iyisi hiç tüketmemektir.
Yukarıda bahsettiğimiz problemler annenin az miktarda alkolü düzenli olarak tükettiği zamanlarda da görülür. Bu sebeple en iyi çözüm hamilelik dönemi boyunca alkolü tamamen hayatınızdan çıkarmaktır.
Eğer henüz hamile değilseniz fakat bu yönde bir isteğiniz varsa partnerinizin de alkol tüketimini sınırlandırmasında fayda var. Son yapılan araştırmalara göre eğer baba adayı çok fazla alkol tüketiyorsa bu durum bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getir.
Eğer baba adayı hamile kalma dönemi öncesinde alkol tüketiyorsa doğacak çocuğun gelecekte kan kanseri olarak da bilinen lösemi hastalığına yakalanma ihtimali artmaktadır. Bunun sebebi alkolün kromozomlarda bir takım mutasyonlara sebep olmasından kaynaklanır. Bu mutasyonlar löseminin başlangıcını tetikleyen proteinlerden birinin yapısındaki bozulmalara yol açabilir.
Benzer bir durum tütün mamüllerinin tüketimi için de geçerlidir. Bu sebeple çocuk sahibi olmayı düşünen anne ve baba adaylarının alkol ve tütün ürünlerinin tüketiminden uzak durmaları şiddetle tavsiye edilir.
Artık hamilelik döneminde ve öncesinde alkol tüketiminin hamile kalmayı ve bebeği nasıl etkilediği konusunda yeterince bilgiye sahipsiniz.
Olabildiğince sağlıklı bir hayat sürdürmeye çalışmak yalnızca hamile kalmanızı kolaylaştırmaz aynı zamanda bu sayede sağlıklı bir bebek kucağınıza alabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Montoya Salas, K. (2011). Síndrome alcohólico fetal. Medicina Legal de Costa Rica, 28(2), 51-55.
- Hernández-Morales, A. L., Zonana-Nacach, A., & Zaragoza-Sandoval, V. M. (2009). Factores asociados a leucemia aguda en niños. Estudio de casos y controles. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 47(5), 497-503.