Hamilelik Sırasında Paracetamol: Yan Etkiler
Aşağıda hamilelik sırasında paracetamol kullanmanın olası yan etkileri hakkında konuşacağız. Hamilelik sırasında kullanılabilecek en güvenli ilaçlardan biri olsa da, risksiz değildir. Kontrollü dozlarda alıp her zaman bir doktorun reçetesini takip etmelisiniz.
Paracetamol: nedir?
Bu ilaç bir antipiretik analjeziktir, yani ağrıları azaltır ve ateşi ortadan kaldırır. Hiçbir anti-inflamatuar etkisi yoktur ve genelde baş ağrısı, sırt ağrısı ve soğuk algınlığını rahatlatmak için kullanılır.
Hamile kadınların yaklaşık % 60’ı bu ilacı kullandı. Yine de, bu plasentadan geçebilen bir ilaçtır. Bu cenine ulaşabileceği, istenmeyen riskler ve gebelik için yan etkilere neden olabileceği anlamına gelir.
Hamilelik sırasında paracetamol almanın etkileri nelerdir?
Uzun bir süre kullanılmadığında ve bir doktor tarafından reçetelendirildiği sürece, paracetamol güvenli bir ilaçtır. Genellikle hamilelik sırasında baş ağrısı, sırt ağrısı ve soğuk algınlığı gibi bazı rahatsızlıkları hafifletmek için verilir.
Bu ağrı kesicinin cenin üzerinde yaratabileceği yan etkiler nedeniyle, kişi kendi kendine ilacı almaya karar vermekten kaçınmalıdır. Bu ilaç evde bulunuyorsa, buna daha çok dikkat etmek gerekir.
Bu yan etkilerden bazıları şunlardır:
Astım ve alerji
İkinci ve üçüncü trimesterde tüketildiği zaman, paracetamol bebekte astıma neden olabilir. Bazı çalışmalara göre, astım riski bu ilacı almış annelerin bebeklerinde %25 daha yüksektir. Bu ilacın kullanımı, bebeğin alerji ve diğer solunum problemleri geliştirme olasılığı ile bağlantılıdır.
Sinirsel gelişim sorunları
Üçüncü trimester sırasında uzun bir süre paracetamol kullanımı, ceninde bilişsel sorunlara ve motor sorunlarına neden olabilir. Bir çalışma, 28 günden fazla şekilde, her gün paracetamol kullanan annelerin bebeklerinde daha düşük bilişsel gelişim olduğunu ortaya koyar. Ayrıca davranış sorunları ve daha kötü bir motor gelişimi gösterirler.
Üreme sorunları
Hamilelik sırasında 28 günden fazla paracetamol kullanmak erkek bebeklerde üreme sorunlarına yol açabilir. Testosteron düzeylerini azalttığı için, kısırlık ve kriptorşidizm (inmemiş testisler) riski taşıyabilir. Bu, testislerin inguinal kanalda ya da karın içinde kalarak skrotumun içine inmemesi anlamına gelir.
DEHB
Hamilelikte paracetamol kullanımı ile ilişkili diğer bir risk de DEHB ile ilişkilidir. California Üniversitesi liderliğinde yapılan bir araştırmaya göre, bu ilaç ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu arasında bir bağlantı vardır.
Anneleri hamilelik sırasında paracetamol almış çocuklar’ın %13 ve %37’sinin DEHB’den muzdarip olma olasılığı daha fazladır.
Kadınlarda yüksek tansiyon: erken doğum riski
Bu ilacı kullanan ve tansiyondan (yüksek tansiyon) muzdarip olan kadınlarda erken doğum riski vardır.
Belirtmeliyiz ki, paracetamol genellikle düşük ya da erken doğum riski taşımaz. Bahsettiğimiz gibi, bu sadece yüksek tansiyon geçmişi olan kadınlarda görülebilir.
Paracetamol hamilelik döneminde kullanılabilecek en güvenli ilaçlardan biri olmasına rağmen, reçetelendirilmesi riskler taşıyabilir.
Önerilen Doz
Tedavinin süresi ve ilacın dozu herhangi bir tehlikeden kaçınmak için anahtardır. Belirtildiği gibi, hamilelik sırasında paracetamol – ilişkili risklere rağmen – güvenlidir; kontrollü bir şekilde ve bir doktor reçetesiyle kullanma koşuluyla.
Günde 4 gram üzerinde almamak ve dozlar arasında 6 ila 8 saat beklemek tavsiye edilir. Ayrıca, sadece gerçek bir ihtiyaç olduğunda onu almalısınız.
Hamilelik sırasında rahatsızlığı nasıl tedavi edebiliriz?
Hamilelik döneminde paracetamol almanın yan etkileri olabileceğini gördük. O zaman ne tür alternatifler var?
Bir konuyu vurgulamalıyız, paracetamol bir doktor tarafından reçete edildiğinde ve kısa bir süre alındığında, cenin için büyük riskler taşımaz. Ancak, uzmanın talimatlarını takip etmek ve hamilelik sırasında uzun bir süre paracetamol almaktan kaçınmak önemlidir. Aslında, mümkünse hamilelik sırasında herhangi bir ilaçtan kaçınmak en iyisi olacaktır.
Rahatsızlıkları hafifletmek için alternatif ve doğal yöntemler hakkında bilgi edinmeliyiz. Birçok seçenek vardır: doğal ilaçlar, ev yapımı ağrı kesiciler, masajlar, hafif egzersiz vb. Eğer hamilelikte ilaç kullanımına dikkat edebilirseniz, bebeğinizin sağlığını iyileştirirsiniz.