Hamilelik Sırasında Rahimde Miyom Oluşumu

Hamilelik Sırasında Rahimde Miyom Oluşumu

Son Güncelleme: 21 Nisan, 2019

Rahimde oluşan miyomlar hakkında bilginiz var mı? Yoksa bile endişelenmeyin, bu yazımızda size gerekli olan bütün bilgileri vereceğiz.

İlk olarak, adet döngüsü sırasında kasık bölgenizde rahatsızlık hissetmeniz normaldir. Örneğin bazı kadınlarda ağrı ile birlikte başka semptomlar da meydana gelir. Siz de bu sorunları yaşıyor musunuz?

Bunun yanı sıra, hormonal bozuklukları olan bazı kadınlarda adet dönemleri daha uzun sürer veya adet döngüsünde kesinti yaşanır. Oldukça rahatsız edici olan bu semptomların bir sebebi de rahimde miyom oluşumu olabilir.

Hormonların görevi kemik kütlesini ve kardiyovasküler sistemi korumak ve vücuttaki yağ dağılımını dengelemektir. Hormon seviyeleri düşük olduğunda, vücutta fiziksel ve duygusal değişimler meydana gelir.

Aşırı duyarlılık, ruh halinde ani değişimler ve sürekli rahatsızlık hissi, hormonların neden olabileceği durumlardan bir kaçıdır.

Hamile kadının günlük yaşamını etkilemediği sürece, hormonal değişimler tehlikeli değildir. Rahimde miyom oluşumu da, tedavi edilebilen bir hormonal değişimdir.

Hamilelikteki miyomların olumsuz etkileri nelerdir?

Miyom, rahimde ve rahim kasında oluşan bir kas dokusu kitlesidir. Genellikle bir semptomu yoktur ve iyi huylu bir tümör olarak bilinir. Miyom, sadece kanamaya veya ağrıya sebep olduğunda bir sorun olur.

Miyom, sadece belirli durumlarda tehlikelidir. Bu nedenle, özellikle hamilelik sırasında miyomun boyutunu takip etmek oldukça önemlidir.

hamilelikte miyom oluşumu

Dünya üzerinde, annenin çocuğuna olan sevgisinden daha büyük bir sevgi yoktur.

–Henry Ward Beecher–

Hamilelik boyunca östrojen seviyeleri artar ve bu durum da miyomun büyümesine neden olabilir. Bazı vakalarda, miyom aynı boyutta kalabilir hatta boyutu küçülebilir.

Durum ne olursa olsun, her zaman gerekli tedaviyi öğrenmek için bir doktora danışmalısınız.

Hamilelik sırasında rahimde oluşan miyomların komplikasyonları

Eğer miyom büyürse, fetüs için bir risk teşkil edebilir. Ayrıca, plasentanın yerinden ayrılmasına yol açabilir ve bu durum da erken doğumla sonuçlanır.

Miyomlar ayrıca embriyonun anormal gelişimi ile karakterize olan, rahim içi büyüme kısıtlanmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra, yetersiz beslenme, uyuşturucu kullanımı, yüksek tansiyon ve bazı enfeksiyonlar da komplikasyonlara yol açabilir.

Ayrıca miyomun konumu doğumu engelleyebilir. Böyle bir durumda sezaryen doğum tek seçenek haline gelir. Miyomun yeri sıkıntı yaratmıyorsa ve boyutu değişmiyorsa, annenin hala vajinal doğum yapma ihtimali vardır.

Miyom nasıl tedavi edilir?

Miyomu tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bazı yöntemler diğerlerine kıyasla daha invaziftir. Tedavi yöntemi bazı kriterlere bağlıdır, eğer hastalığın ağrılı semptomatolojisi varsa, miyomlar birden fazlaysa ve büyüyorsa ameliyatla alınmalıdır.

Ameliyat

Ameliyat için birkaç seçenek vardır. Bir tanesinde, küçük bir kamera ile daha küçük kesikler açılarak miyom alınır. Bunun için miyomun küçük olması gerekir.

Diğer yöntem ise miyomektomidir. Hastanın rahim bütünlüğü bozulmadan miyomlar alınır. Tehlikeli durumlarda, rahmin tamamen alınması anlamına gelen histerektomi uygulanır.

koltukta oturan kadın

İlaç tedavisi

Bu yöntem, vücuttaki östrojen yoğunluğunu azaltmayı amaçlar. Bu sayede de miyomların boyutları küçülür.

Rahim damarlarını tıkamak

Bu yöntem için ne ilaç tedavisi denebilir ne de ameliyat. Rahim damarlarını tıkamanın amacı, miyoma kan akışını durdurmaktır. Böylece miyomun besin kaynağını kesmiş olursunuz. Ameliyattan daha kolay olan bu yöntemde genel anestezi gerekmez. Müdahele 1-3 saat arası sürer.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, doktorunuzun tavsiyelerine uymak çok önemlidir. Hamile olun ya da olmayın, miyomlarınızın durumu hakkında bilgi sahibi olmak sağlığınız için çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fábregues, F; Peñarrubia, J. Mioma uterino. Manifestaciones clínicas y posibilidades actuales de tratamiento conservador. Medicina Integral. 2002 Vol. 40. Núm. 5. 183-234.
  • Mutch, D; Biest, S. Miomas uterinos. Manual MSD – Versión para profesionales. [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.