Hamilelikte İştahın Artması: Bilmeniz Gerekenler
Hamilelikte iştahın artması kontrol edilmesi gereken bir şeydir. Sınırsız biçimde yemek yemek hiçbir zaman sağlıklı bir durum değildir. Fazla kilolu olmak ve bunu takip edecek sonuçlar, bebeğin normal gelişimini engelleyebilir. Ayrıca, anne için de bazı bozukluklara sebep olabilir.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, hamilelerle iştahın artması konusunda konuşurken onlara dikkatli olmalarını tavsiye ederler. Eğer iştah artışı kontrol altına alınmazsa, durum karmaşık hale gelebilir.
Hamilelikte iştah artışı ne zaman görülür?
Her kadının hamileliği eşsizdir ve semptomlar durumlara göre çeşitlilik gösterir. Bazı kadınlarda iştah artışı görülürken bazılarında görülmez.
Hamile kadınlarda iştahın artması, sürekli yeme isteğine sebep olur. Sabah uyandıktan, akşam yatana kadar kadın daima yemek yemeyi düşünür. Yeni yemek yemiş olsa bile, kısa süre sonra tekrar yemeye devam etmek isteyebilir.
Bu şiddetli dürtü, hamileliğin farklı aşamalarında ortaya çıkabilir. İlk trimester sırasında iştah artması deneyimleyen kadınlar vardır. Bununla birlikte, iştahın artması genellikle hamileliğin ilerlediği ikinci ve üçüncü trimesterde görülür.
Hamilelikle iştahın artması ile efsaneler
Zaman içerisinde, iştah artışı farklı açıklamalarla ilişkilendirilmiştir. Bilimsel olarak kanıtlanmış gerçeklerle alakası olmayan pek çok yaygın inanış vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Bu inançlardan bir tanesi, rahimde büyüyen bebeğin boyuna dayanır. Daha uzun bebeklerin daha fazla besine ihtiyaç duyduğunu, bu yüzden de annenin daha çok yemek yediğini iddia eder.
- Bazı insanlar, doğum lekelerini iştah artışıyla ilişkilendirir. Çocuğunuzun doğum lekesi olmasını önlemek için, canınız istediğinde yemek yemeniz gerektiğini söyler. Bu durumun sonucunda ise, hamile kadının ailesi doğum lekelerini önlemek için kadının sürekli yemek yediğinden emin olmak ister.
- “Sen iki canlısın.” Bu inanç, aşermelere ve iştah artışına sebep olan psikolojik bir etkiye sahiptir. Kadın, iki canlı olduğu ve çocuğunun gelişimini garantiye almak için normalde yiyeceğinden bir porsiyon daha fazla yer. Ardından, sağlıklı gelişimi için bebeğine yeterli besini sağlama konusunda takıntılı hale gelir.
Bu efsanelerin hiçbiri gerçek kanıtlarla desteklenemez. İştahın bebeğin boyuyla hiçbir alakası yoktur.
İştah artışında gerçek sebepler nelerdir?
Hamilelikte ortaya çıkan iştah artışı, bazen kadınlarda bu efsanelere inanma sebebiyle psikolojik bir etki olarak ortaya çıkabilmektedir.
Buna ek olarak, sosyal baskı ve etki de gördüğümüz gibi önemli faktörlerdendir. Hamile kadına yakın olan kişiler, kendisi ve bebeği için neyin “en iyi” olduğuna dair tavsiyeler vermeye meyillidir. “Yeteri kadar yemek yiyor musun?” sorusu, hamilelere günde birkaç kez sorulan bir sorudur.
“İştahın artması, sürekli yeme isteğine sebep olur. Sabah uyandıktan, akşam yatana kadar kadın daima yemek yemeyi düşünür.”
Psikolojik sebeplere ek olarak, fizyolojik sebepler de vardır. Başta östrojen olmak üzere hormonlar, kadınlarda açlık ataklarının belirmesinde belirgin bir rol oynar. Hamilelik sırasında, plasenta östrojen salgılamaya başlar. Bu hormon, anksiyete ve gerginlik haline sebep olur ve yemek gibi dürtüsel davranışların sebebidir.
Böyle bir dürtü halinde, hamile kadın daha fazla yemek yer. İştah artışı genellikle, sağlıksız olduğu düşünüldüğünden hamilelikten önce tüketimi yasak olan yiyeceklerde meydana gelir.
“Mahrum kalmaktan özgürleşme” denilen durumu hissedebilir ve beslenmenize istenmeyen yiyecekleri eklemeye başlayabilirsiniz.
Hamilelikte iştah nasıl kontrol edilir?
Dengeli beslenme, her zaman anne ve bebek için belirleyici bir faktör olmuştur. Kilodaki ani artışın gebeliğe bağlı diyabet riskini artırabileceğini unutmayın.
İştah artışının sorun olmasını nasıl önleyebilirsiniz? Sağlıklı beslenmeyi seçmek son derece gereklidir. Fast-food ve işlenmiş şekerli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Benzer şekilde, mısır gevreği ve lif bakımından zengin sebze ve meyveler gibi, iştahınızı azaltacak az yağlı yiyecekler seçmeniz tavsiye edilir.
Ayrıca kendinizi bir şeylerle meşgul etmeniz de önemlidir. Eğer hamile kadın bütün gün evde hiçbir şey yapmadan sadece hamileliğini düşünerek oturursa, anksiyete seviyesi artacaktır. Son olarak, bir beslenme uzmanına danışmak her zaman faydalı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bali A., Jaggi AS., An integrative review on role and mechanisms of ghrelin in stress, anxiety and depression. Curr Drug Targets, 2016. 17 (5): 495-507.
- Ben Joseph E. P. La alimentación durante el embarazo. Nemours Kids Health. Junio 2018.
- Dimas A, Politi A, et al. The gestational effects of maternal appetite axis molecules on fetal growth, metabolism and low-term metabolic health: a systematic review. International Journal of Molecular Sciences. Enero 2022. 23 (2): 695.
- Faas M. M, Mlegert B. N, et al. A tref review on hoe pregnancy and sex hormones interfere with taste and food intake. Chemosensory Perception. 2010. 3 (1): 51-56.
- Jojnson ML., Saffrey MJ., Taylor VJ., Gastrointestinal capacity, gut hormones and appetite change durign rat pregnancy and lactation. Reproduction, 2019. 157 (5): 431-443.
- Ladyman S. R, Augustine R. A, et al. Hormone interactions regulating energy balance during pregnancy. Journal of Neuroendocrinology. Julio 2010. 22 (7): 805-17.