Hamilelikte Koku Alma Duyusunun Artması
Bazı hamile kadınlarda, hamilelik sırasında koku alma duyusunda artış meydana gelir. Bu durum genellikle ilk trimesterde gerçekleşir ve kadının sağlığı üzerinde farklı sonuçlar doğurabilir.
Koku alma duyusunun artması, ilk olarak beynin burun soğanı bölgesinde oluşur. Bu bölge, vücudumuza ulaşan kokuyla ilişkili impresyonların ana merkezidir. Bazı kadınların koku alma duyusunda artış olmadığını ve hamilelik sürecini çok normal geçirdiğini belirtmekte fayda vardır.
Bununla birlikte, dokuz ayı da koku hassasiyeti ile geçiren hamileler de vardır. Bu hassasiyet sonucunda kadınlar zaman zaman mide bulantısı ve kusma yaşayabilmektedir.
Bazı durumlarda kadınlar aslında var olmayan kötü kokular da alabilir. Bu koku varsanısı, fantozmi olarak bilinir. Kadınların bir kokuyu çok şiddetli alma durumu ise hiferozmi olarak bilinir. İki durumda da mide bulantısı ve kusma görülme ihtimali vardır.
Mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilecek kokulardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Parfüm
- Alkol
- Kahve
- Sigara
- Baharatlı yiyecekler
- Çiğ tavuk
- Sabun ve deterjanlar
- Balık
- Bazı çiçek kokuları
Hamilelikte koku alma duyusunun artma sebepleri
Koku duyusunun artışı, progesteron ve östrojen hormonlarında da olduğu gibi, kadın vücudunda sürekli yükselen hormon seviyelerinin bir sonucudur. Bu hormon seviyesi artışı, tiksinme hissi verir ve mide rahatsızlığını körükleyebilir.
Genellikle, koku ve tat alma duyuları beraber çalışır. Bunun sebebi aralarındaki bağlantıdır. Hamilelikte koku duyusunun artışının, mide bulantısını da beraberinde getirme sebebi budur.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hormon seviyelerindeki artış bir koruma mekanizmasıdır. Başka bir deyişle, hamile kadın kendisini toksik ve bebeğin gelişimi için zararlı olabilecek maddelere karşı korur.
Hamilelikle kadın vücudunun kötü kokulardan kendisini koruma yöntemi, mide bulantısı yaratmaktır. Bununla birlikte bu durum sürekli hale geldiğinde kusmanın kendisi zararlı hale gelir ve bebek için ölümcül olabilir.
Kadın kusmaya devam ettikçe, mide duvarı kasılır ve bebeğin geliştiği plasentaya baskı yapmaya başlar. Bunun bebeğin gelişiminde olumsuz etkisi olabilir.
Rahatsızlıktan kaçınmak için tavsiyeler
Koku alma duyusunda artış olan ve hangi kokuların kendisini rahatsız ettiğini keşfeden hamile kadın, bunun için önlem almalıdır. Aşağıda bazı tavsiyeleri bulabilirsiniz:
- Çok kapalı mekanlarda bulunmaktan kaçının. Kötü kokuların veya anne ve bebek için zararlı olabilecek gazların biriktiği ortamlara özellikle dikkat edin.
- Güçlü kimyasal kokan maddelerden yapılan ürünleri açmayın. Örneğin, boyalar, temizlik malzemeleri ve beyazlatıcılar solunduğunda zararlı olabilir.
- Daha az yemek hazırlayın. Genellikle hamile kadınlar bazı yiyeceklerin kokusuna dayanamazlar. Bu durum özellikle ilk trimester için geçerlidir.
- Sigara içen veya içmiş kişilere çok yaklaşmayın.
- Sizi en çok rahatsız eden kokuyu bulun. Böylece hazırlıklı olabilir ve yanınızda sizi rahatlatacak bir koku taşıyabilirsiniz.
“Koku duyusunun artışı, progesteron ve östrojen hormonlarında da olduğu gibi, kadın vücudunda sürekli yükselen hormon seviyelerinin bir sonucudur.”
Endişelenmeli miyim?
Hamile kadınların %25’inde koku alma duyusu artar. Bu durum zaman zaman ortadan kaybolur ve aniden tekrar ortaya çıkar. Hamilelikte bazı kokuların sizi rahatsız etmesi normaldir. Bu neredeyse her hamileliğin ilk üç ayında sıklıkla görülen bir durumdur.
Bununla birlikte, koku sebebiyle meydana gelen rahatsızlık ve mide bulantısı sonraki aylarda da devam ederse durum normal olmaktan çıkarak hem anne hem de bebek için zararlı hale gelir.
Eğer hamileliğinizin ilk trimesteri bittiği halde bu durumdan muzdaripseniz, en kısa zamanda doktora danışın. Kustuğunuzda vücudunuzun sarfettiği çabanın bebeğinizi etkileyebileceğini unutmayın.
Son olarak, inişleri ve çıkışlarına rağmen hamileliğinizin her döneminden keyif almaya çalışın. 9 ayın sonundaki ödül her şeye değecek.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bernardita Carrillo V, Vicente Carrillo A, Andrés Astorga V, Diego Hormachea. Diagnóstico en la patología del olfato: Revisión de la literatura. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello 2017; 77: 351-360.
- Trastornos del olfato. DEPARTAMENTO DE SALUD Y SERVICIOS HUMANOS DE LOS EE. UU. Institutos Nacionales de la Salud. Instituto Nacional de la Sordera y Otros Trastornos de la Comunicación.