İkinci Hamilelik: İlkinden Nasıl Farklı?

İkinci Hamilelik: İlkinden Nasıl Farklı?

Son Güncelleme: 30 Kasım, 2018

İlk hamileliğiniz her zaman karışık duygulara neden olduğundan, ikinci hamileliğinizin ilkinden çok daha rahat ve daha az stresli olması muhtemeldir.

İlk hamileliğiniz yeni ve genellikle korkutucu, ama aynı zamanda heyecan verici bir deneyim olur. Anne olmak çok büyük bir sorumluluktur ve hamilelik ve doğum hakkında birçok şüpheniz olabilir.

Bununla birlikte, ikinci hamileliğiniz sırasında, daha hazırlıklı ve daha önce olduğundan çok daha fazla bilgi sahibi olmanız, size huzur verecektir. Hamileliğin risk ve acı içerdiğini biliyorsunuz, ama aynı zamanda bunun ne kadar değerli olduğunu da biliyorsunuz.

Artık, doğum yapmak geçmişte yaşadığınız bir şey ve onu tekrar yaşayabileceğinizi de biliyorsunuz.

Tüm bunlara rağmen, akılda tutulması gereken birkaç şey vardır. İkinci hamilelik ilkinden birkaç yönden farklı olma eğilimindedir, bunlardan bazıları oldukça önemlidir.

İlk ve ikinci hamilelik arasındaki farklar

1. Bu kez, karnınız daha erken büyüyecek

İlk hamileliğinizde, karnınız beşinci ya da altıncı aylarda fark edilmeye başlayacaktır.

Fakat ikinci hamilelikte, bu farklı gerçekleşecek, çünkü artık, karnınızdaki kaslar biraz daha esnek halde. Bu, meydana gelen değişikliklere daha hızlı uyum sağladıkları anlamına gelir ve üçüncü aydan itibaren karnınızın büyüdüğünü görebilirsiniz.

2. Rahiminiz daha büyük değil

Etraftan duymuş olabileceğinizin aksine, rahminiz eskisinden daha büyük değildir. İkinci hamilelik sırasında, ilk kez olduğu kadar büyümek zorundadır.

ikinci hamilelik

3. İlk hamileliğinizde yaşadıklarınızla aynı belirtilere sahip olmayabilirsiniz

İlk hamileliğinizde olanlarla mutlaka aynı semptomları yaşamazsınız. Bulantı ve sırt ağrısı gibi sık görülen yan etkilerin tekrarlanması muhtemeldir, ancak hiperemezis gravidarum gibi diğer ciddi belirtiler geri gelmeyebilir.

4. Bebeğinizin hareket ettiğini daha erken hissedeceksiniz

İkinci hamilelikte, bebeğinizin 14. haftadan itibaren hareket ettiğini hissetmeye başlayabilirsiniz. İlk kez anne olan kişilerde bu, hamileliğin 20. ya da 21. haftalarında gerçekleşir.

5. Doğum farklı bir deneyim olabilir

Daha önce bir sezaryen geçirmiş olsanız bile, ikinci doğumu doğal yolla sağlayabilirsiniz. Yara iziniz doğum süreci için herhangi bir soruna neden olmaz.

Aynı zamanda şunu not etmek de önemlidir ki suyunuz ilk doğumda kendiliğinden gelse bile, ikinci hamileliğinizde bu olmayabilir.

6. Bir epizyotomi her zaman gerekli değildir

Bugün, doktorlar sadece gerekli olduğunda epizyotomi yapıyorlar. İlk doğumda bir taneye ihtiyacınız olsa bile, ikinci hamilelikte bir daha ihtiyacınız olabilir.

7. Doğum öncesi kurslarına geri dönmek iyi bir fikirdir

İlk hamileliğiniz sırasında gitmenize rağmen, derslere tekrar gitmeniz önerilir. Bu dersler size, fiziksel egzersizler ve gevşeme hareketleri yapma ve diğer annelerle tanışma fırsatı verecektir.

8. İlk hamileliğinizde olandan daha hızlı genişleyebilirsiniz

İkinci kez doğum yaptığınız zaman genişleme süreci daha hızlı olmalıdır. Örneğin, ilk doğumda genişlemeniz 24 saat sürdüyse, bu sefer bunun yarısından daha az sürmesi gerekir.

“Çocuk sahibi olma kararını vermek çok önemli. Kalbinizin, vücudunuzun dışında sonsuza kadar dolaşmasına karar vermelisiniz. ”

-Elizabeth Stone-

İkinci hamilelik için nasıl hazırlanırım?

Ailenize başka bir üye getirme kararını verdiğiniz zaman, kendinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazırlamanız gerekir. Bu sadece sizi etkilemeyecek, aynı zamanda eşiniz ve büyük çocuğunuzu da etkileyecek pek çok değişiklik meydana gelecektir.

Doğru zamanda doğru kararı vermenize yardımcı olmak için durumunuzu analiz ettiğinizden emin olun.

1. Hamilelikten önce de sağlığınıza dikkat edin

Bir bebeğin yolda olduğunu öğrendiğimiz zaman, sağlığımıza özen göstermeye başlarız. Aslında, hamilelikten önce de bunu yapmak çok önemlidir, çünkü vücudunuzun kendini buna ayarlanması için gereken bir zamana ihtiyacı vardır.

Sigara içmeyi ve alkol almayı bırakın, folik asit almayı deneyin ve ne yediğinize dikkat edin.

hamilelik yeni anne baba

2. Doktora gidin

Bu hamilelik sırasında doktora gitmek önemlidir. Gebelik öncesi kontroller, vücudunuzun bu süreçten tekrar geçmeye hazır olduğundan emin olmak için hayati önem taşır.

Aynı zamanda doktorlar, ikinci kez hamile kalmakla ilgili şüphelerinizi gidermeye de yardımcı olabilirler.

3. İlk ve ikinci hamilelik arasında doğru miktarda boşluk bırakın

İlk bebeğinizin doğumu ve ikinci hamileliğiniz arasında yeterli zaman bırakmak önemlidir. 2 ila 5 yıllık bir yaş aralığı idealdir, ancak hamilelikler arasında en az 6 ay süre bulunduğu sürece problem yaşanmamalıdır.

Her aile farklıdır, bu yüzden zamanı geldiğinde sizin için en iyi olanı seçin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Timur, Hakan & Topçu, Hasan Onur & Kokanali, Mahmut & Topcu, Seda & Erkılınç, Selçuk & Uygur, Dilek & Yakut, İbrahim. (2015). Factors That Affect Perinatal Outcomes of the Second Pregnancy of Adolescents. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. 29. 10.1016/j.jpag.2015.05.002.
  • Soma-Pillay, Priya et al. “Physiological changes in pregnancy.” Cardiovascular journal of Africa vol. 27,2 (2016): 89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.