Normal Doğum için Hazırlanmanın En İyi Yolu

Normal Doğum için Hazırlanmanın En İyi Yolu

Son Güncelleme: 18 Şubat, 2019

Normal doğum için en iyi hazırlık sadece çocuk doğurma deneyimiyle yüzleşmek için istekli olmaktır.

Elbette, aynı zamanda uzmanlar tarafından önerilen kuralları ve kendi içgüdülerimizi de takip ederek öğrenme, kendini tanıma, şartlanma ve kendimiz için aradığımız bir hazırlanma sürecini de içerir.

Sağlıklı bir hamilelik geçirmişseniz komplikasyon olmaksızın doğum yapma ihtimaliniz daha yüksektir.

Kontrolümüz dışında birçok iç ve dış faktörün varolduğunu biliyoruz. Bu faktörlerin büyük bir çoğunluğu tıbbi ekibin ve sizi tedavi eden jinekoloğunuzun sorumluluğundadır.

Normal doğum esnasında karşınıza çıkabilecek aksiliklerden kaçınmak için sizin ne yapabileceğinize gelirsek, çok fazla şey yapabileceğinizi bilmek sizi şaşırtabilir. Hatta tahmin ettiğinizden de fazlasını yapabilirsiniz! Aşağıda hazırlanmanın en iyi yolunu size açıklayacağız.

Normal doğumu tercih eden bir kadın kararının aynı zamanda hem acı verici bir deneyim hem de proaktif bir rol içerdiğini bilir.

Neden mi? Çünkü kadın ilaçların yardımı olmaksızın (veya minimum ilaçla) ve genellikle mümkün olan en az “yapay” müdahale ile doğum deneyimi üzerinde çok daha fazla kontrol sahibidir.

Normal doğum ile bir kadın kendi ilerlemesini yönetebilir ve ihtiyacı olan değişiklikleri gerçekleştirebilir. Örneğin, kimsenin onun bir yatakta yatması gibi bir pozisyonda durmasına ihtiyacı olmaksızın hangi pozisyonun kendisi için daha rahat olduğuna kolaylıkla karar verebilir.

ellerinde yenidoğanı tutan ebeveynler

Düşündüğünüzün aksine, normal doğum bir güç göstergesi değildir. Başkalarına hava attığınız bir durum değildir. Olduğu tek şey, şüphesiz, sizi daha güçlü kılan bir deneyimdir.

Bir kadının bedeninin anatomik olarak acıya karşı yüksek dirence sahip olmak için tasarlandığını ve bu nedenle doğum yapabildiğini unutmayın. Fakat yine de, iş doğum yapmaya geldiğinde farklı güç türleri bulabiliriz.

Normal doğum avantajları ve dezavantajları

Normal doğumun avantajı kadının vücudu üzerinde kontrol sahibi olmasıdır. Böylelikle doğumun her evresinde hangi ritimle ilerleyeceğine karar verebilir.

Öte yandan, ilaçlar ve invasif prosedürler formunda “müdahalelere” müsaade etmeyerek ilaçların ve dış maddelerin yan etkilerinden muzdarip olma riski de mümkün olan en düşük seviyeye indirilir. Benzer bir biçimde bebek de bu etkenlerden daha az etkilenecektir.

Normal doğumun bir diğer avantajı ise kadının hamile bir kadından yeni bir insanın “resmi annesi” olmaya geçişinde daha elle tutulur bir deneyim elde etme olasılığının artmasıdır.

Normal doğum her şeyi beş duyu tamamen uyanıkken deneyimleme isteğini içerdiği için açık bir biçimde bebek için duyulan sevgiyi ifade etme biçimidir.

Birçok anne için bu kontrol hissi acının yoğunluğunun azalmasına yardımcı olur. Bu güç, çocuklarını doğurma başarısına erişene kadar devam etmek için ihtiyaç duydukları kuvveti onlara verir. Doğum tamamlandığında kendilerini gerçekleştirdiklerini hissedeceklerdir.

Eğer bir kadın tıbbi ekibin ona her acil durumda yardım edebileceği bir hastane veya klinik ortamında doğum yapmamaya karar verirse riskler her yönden artacaktır.

Bu arkaplanda ana dezavantaj enfeksiyon riski veya vajinal kanama riskidir ve/veya diğer tüm komplikasyonların da riski artar ve sizi acil bir duruma sürükleyebilir.

Eğer normal doğum esnasında kafanızda düşündüğünüz gibi acıyla baş edemeyeceğinizi fark ederseniz yapabileceğiniz en iyi şey derhal tıbbi yardım istemektir.

Bu sizin daha az güçlü olduğunuz veya bir korkak olduğunuz anlamına gelmez. Aksine, en baştan normal doğum yapmaya karar vermeniz bile hayranlık uyandırıcıdır. Bu üstlendiğiniz sorumluluğa karşı istekli olduğunuzu gösterir.

Fakat, vücudunuza saygı duymayı ve sağlıklı bir deneyim elde etmek adına kendinizi zorlamamanız gerektiğini unutmamanız önemlidir. Eğer bazı şeyler hayal ettiğiniz veya planladığınız gibi çıkmazsa şartlara adapte olmayı bilmelisiniz.

Normal doğum için hazırlanmanın en iyi yolu

Aşağıda size normal doğumunuza hazırlanmak için bazı faydalı tüyolar vereceğiz. Hamileliğinizin dokuz ayı boyunca bu tüyoların her birinde ustalaşabilirsiniz. Her biri oldukça kolaydır ve size hiçbir sorun yaratmayacaktır.

Eğer herhangi bir şey sizi rahatsız ederse veya herhangi bir sorunuz olursa kişisel doktorunuz gibi bir uzmana danışmak yapılabilecek en iyi şeydir.

karnında ultrason fotoğrafı tutan gebe kadın
  • BİLGİ EDİNİN! Ne kadar bilgi sahibi olursanız deneyim üzerinde o kadar kontrol sahibi olursunuz.
  • Dengeli bir beslenme. Bu biraz tekrar etmek gibi olsa da beslenme hayatımızın her yönünü direkt olarak etkiler, dolayısıyla bu konuda dikkatli olmak önemlidir.
  • Düzenli olarak nefes egzersizleri yapın.
  • Hafif fiziksel aktivite. Hamilelik yogası harika bir seçenektir.
  • Doğum öncesi derslerine mümkün olduğunca katılmaya çalışın. Doğum esnasında acının yoğunluğunu yönetmenize yardımcı olacak rahatlama teknikleri öğretecektir.
  • Rehberli meditasyon. Eğer rehberli meditasyon denediyseniz, ihtiyaç duyarsanız doğum esnasında kendinize bir psiko-duygusal sığınak yaratabilirsiniz.
  • Kendi kendinize masaj. Vücudunuzu öğrenmek ve hangi noktaların sizi rahatlattığını bilmek, hangilerinin ağrı veya gerilimi aldığını vb. bilmeniz önemlidir.

Eğer ilerlemenizi yönetmeyi öğrenmezseniz yukarıdaki tavsiyelerin hiçbir işlevi olmaz. Normal doğum hedefine ulaşmak için ilerlememizi gözlemlememizi sağlayan disiplini kurmak için gerekli olan zamanı vermeliyiz.

Birçok alanda olduğu gibi sabır ve tahammül kendinizi yapay şeylerle kısıtlamaktan daha iyi sonuçlar verecektir. Hiç kimse uzman olarak doğmaz, bu yavaş yavaş öğrendiğiniz bir şeydir. Vücudunuza dair bilginizi derinleştirmekle ilgilidir.

Bir başka deyişle, tüm bu tüyoları uygulama vakti geldiğinde bir doğum planı kurmak faydalı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.