Servikal Efasman Nedir?
İlk kez anne olduğumuzda, özellikle doğum söz konusu olduğunda her şey bizi korkutur. Örneğin, “servikal efasman” gibi bir terimi duymak zor olabilir. İşte bu yazımızda bu terimin anlamını açıklayacağız.
Bebeğin doğumu yaklaştıkça, annenin vücudu bu duruma uyum sağlar. Gebelik sırasında rahim, fetüs için koruyucu bir kapsül görevi görür.
Amaç, herhangi bir materyali bırakmadan gebeliği korumaktır. Bununla birlikte, sonuçta tam tersi gerçekleşir zira bebeğin doğması yani vücut tarafından ”bırakılması” gerekmektedir.
Doğumdan hemen önce serviks, kademeli bir dilatasyon sürecinden geçer. Servikal efasman yani silinme çok yavaş gerçekleşir ve saatler alabilir. Doğumdan önce serviks adeta kaybolur.
Servikal efasman nasıl gerçekleşir?
Servikal efasman, vücut bebeğin doğumu için hazırlanırken gerçekleşen normal bir süreçtir. Vajinal doğumun doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için serviks yani rahim ağzı kademeli olarak yumuşayıp kısalır yani silinir.
Ayrıca sezaryen doğumun planlandığı durumlarda bile gebeliğin sonunda serviks kısalır.
Başka bir deyişle, doğum anı yaklaşınca serviks yumuşayarak, kısalır ve ortadan kaybolma noktasına gelir. Uzmanlar, servikal efasmanın ilerlemesini yüzdelerle belirler.
Oğlu için annesi bir mücevherdir. Annesi için oğlu, gururdur.
-Çin atasözü-
Silinmenin oranına bağlı olarak, doktorlar rahim ağzının % 30 veya% 50 oranında kaybolduğunu ve tamamen ortadan kalktığını söyleyebilirler.
% 50’lik bir servikal düzelme meydana geldiğinde, teslimat yakındır. Serviksin% 100’ü ortadan kalktığında, doğum gerçekleşecek.
Hamileliğin son haftalarında, doktorunuz serviksin ne kadar ortadan kaybolduğunu görmek isteyecektir. Nihayet doğumun gerçekleşeceği gün geldiğinde, daha sık muayene yapılacaktır.
İlk kez anne olan kadınlarda, dilatasyon silinmeden sonra ortaya çıkar, ancak doğum yapmış olan kadınlarda tam tersi gerçekleşir.
Bir kadının doğuma başlayıp başlamadığını anlamak için uzmanlar el ile muayene yaparak efasman yüzdesini değerlendirirler. Kaybolan serviks, güçlü uterus kasılmalarının meydana geldiğini gösteren bir işarettir.
Genellikle serviks, vajinayı rahime bağlayan 3 santimetre kalınlığındaki bir kastan oluşur. Uterus ile bir olana kadar kısalır ve tipik armut şekli silinir.
Rahim ağzının silinme ve genişleme aşamaları
İlk kez anne olan kadınların doğum yapması daha uzun sürebilir, çünkü serviks ortadan kalkıncaya kadar dilatasyon fazı oluşmaz. Bu süreç çok yavaş olabilir ve hatta bazen günler sürebilir.
Bununla birlikte, bir kadın daha önce doğum yapmışsa, dilatasyon ve efasman aynı zamanda gerçekleşir.
Her ne kadar tüm kadınlar farklı olsa da, bu fazlar doğal olarak genişleme, dilatasyon ve dışarı atılma şeklinde gerçekleşir. Söylediğimiz gibi efasman ve dilatasyon aynı zamanda da gerçekleşebilir.
Amaç, 0 cm’lik bir genişlemeden 10 santimetrelik bir genişlemeye ulaşmaktır.
Efasman
Servikal efasman tipik olarak doğumdan yaklaşık 72 saat sonra başlar, ancak bazen 48 saat içinde de başlayabilir.
Bu aşamada serviks 1 santimetreden daha az incelmiş olmalıdır. Başka bir deyişle, yaklaşık 2.5 santimetre kısalmıştır.
Genişleme
Efasman meydana geldiğinde, ilk kez anne olan kadınlar için dilatasyon başlar. Kalan küçük delik, bebeğin sığabilmesi için genişlemeye başlar ve buna dilatasyon denir.
Her kadında, bu işlem için gereken süre değişebilir, ancak ilk kez anne olan kadınlarda her zaman daha uzun sürer. Örneğin, daha önce doğum yapmış olan kadınlarda, dilatasyon saatte 1.2 santimetrelik bir oranda gerçekleşirken, yeni annelerde bu oran saatte 1 santimetredir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alfosea Marhuenda E, Corbalán Biyang S., Arteaga Moreno A, Pertegal Ruiz M, et al. Ecografía intraparto. Sociedad Ginecológica Murciana.
- Parrado G. Trabajo de parto: Fisiología y Alteraciones disfuncionales. Hospital Ramón González Coro. 2013.
- Zilianti Mario, Avilán Rovira J. M. Monitoreo del borrado del cuello uterino con sonografía transperineal. Posible significancia pronóstica. Rev Obstet Ginecol Venez. 2010 ; 70( 1 ): 4-10.
- Aragón-Hernández JP, Ávila-Vergara MA, Beltrán-Montoya J, Calderón-Cisneros E, et al . Protocolo clínico para inducción del trabajo de parto: propuesta de consenso. Ginecol. obstet. Méx. 2017; 85( 5 ): 314-324.
- Andina E. Trabajo de parto y parto normal. Guias de practicas y procedimientos . Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá. 2002;21(2):63-74.
- Rodríguez O, Lopez M, Galiana B. TÉCNICA DE ASISTENCIA AL PARTO. Hospital Clínico Universitario Virgen de la Victoria de Málaga.