Yumurtlama Döneminin Temel Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuz hormonal değişiklikleri farklı şekillerde karşılar. Regl döngüsü sayesinde kadınlar vücutlarında olup biten birçok şeyin farkına varabilirler. Peki yumurtlama döneminin belirtileri nelerdir?
Yumurtlama Döneminin Temel Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme: 02 Eylül, 2019

Her bir kadının vücudu birbirinden farklıdır. Bu yüzden her kadın, yumurtlama döneminin beraberinde getirdiği birçok belirtiyi ve diğer hormonal değişiklikleri farklı şekillerde deneyimler.

Bazı kadınların regl döngüsü çok nettir ve her ayın aynı gününde regl olabilirler. Bazılarıysa, regl olacakları gün her ay değişiklik gösterebildiği için yumurtlama tarihlerini net olarak kestiremeyebilirler. Yumurtlama döneminin belirtilerini daha detaylı bir şekilde incelemeye başlamadan önce, bu dönemin tam olarak ne olduğunu anlayalım.

Yumurtlama Dönemi Tam Olarak Nedir?

Yumurtalıklardan birinden bir yumurta salındığı zaman yumurtlama döneminin başladığını söyleyebiliriz. Yumurta salındığında, ovül ya da yumurtacık döllenmeye hazırdır. Bu yumurtacık döllendikten sonra yumurtalığa yerleşir ve böylece hamilelik dönemi başlar.

Kadınların hamile kalmaya en elverişli oldukları dönem, yumurtlama döneminin başlangıcı ile bu günden beş gün önceki zaman dilimini kapsayan süre ve yumurtlama günüdür. Hamile kalma ihtimalinin en yüksek olduğu aralık bu periyodun son üç gününe denk gelir.

Bazı kadınlar regl döneminin yalnızca kanama olan dönemi kapsadığını düşünürler fakat bu pek de doğru değildir. Menstürasyon bazı fiziksel ve duygusal belirtileri beraberinde getirir ve regl dönemi dışında da vücutta bazı sinyallerin yayılmasına sebep olur.

Bazı kadınlarda yumurtlama döneminin belirtileri çok netken, bazıları bunun hiç farkına varmadan bu değişiklikleri yaşayabilirler. Bu belirtileri yaşayan kadınların, bu deneyimlediklerinin yumurtlama dönemi ile ilişkili olduğunu anlamamaları da normaldir. 

Bundan dolayı bu yazımızda, yumurtlama döneminin bazı belirtilerinin tekrar üstünden geçeceğiz. Böylelikle kendi yaşadığınız belirtileri de daha net bir şekilde fark edebilirsiniz.

Yumurtlama döneminin zorluklarını yaşayan kadın

Yumurtlama Döneminin En Yaygın Belirtileri

1. Yumurtlama Döneminin Vücuttaki Diğer Bölgelere Etkisi: Baş Ağrısı

Bu en yaygın belirtilerden biridir. Baş ağrısı yaşamanızın sizi endişelendirmesine gerek yok, fakat ağrı gittikçe yoğunlaşırsa alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bu baş ağrılarının sebebi kadınların vücudunda gerçekleşen hormonal değişikliklerdir. Bazı kadınların bu dönemde migreni de tutabilir.

Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda ağrı daha yoğun ve daha sık olabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız, doğum kontrol hapınızın türüne müdahale etmesi ya da korunma yönteminizi değiştirmesi için kadın doğum uzmanınıza başvurmanızı öneririz.

Bu tip ağrılar, başın yalnızca bir tarafında hissedilmesiyle diğer ağrılardan ayırt edilebilir.

2. Yumurtlama Döneminin Duygu Durumlarına Etkisi: Ruh Halinde Değişiklikler

Hormonal değişiklikler ruh halinde değişikliklerin yaşanmasına sebep olabilir. Kadınlar bu dönemde gün boyu bir mutlu bir mutsuz olabilirler.

3. Vajinal Sıvılarda Değişiklikler

Kadınların yumurtlama döneminde ya da yumurtlama dönemi yaklaştığında, vajinal sıvıları jelatinimsi ve saydam bir hal alır. Bu sıvıların artışı yumurtlama sürecinin başladığını gösterir.

4. Vücut Isısında Değişiklikler

Yumurtlama dönemi öncesinde vücut ısısı genellikle sabittir. Yumurtlama döneminin olası belirtilerinden bir tanesi dönemin başında vücut ısısında görülebilecek düşüştür. Bu başlangıç döneminin ardından ise vücut ısısında hızlı bir yükseliş görülebilir.

Bu belirtileri ay ay vücudunuzda gözlemlerseniz, yumurtlama döneminizin ne zaman başlayacağını tahmin edebilirsiniz.

5. Cinsel İstekte Artış

Bu dönemde genellikle cinsel ilişkide bulunma isteği ve tahrik olma sıklığında artış görülür.

6. Vajina Daha Hassas ve Şişkindir

Yumurtlama döneminde vajinada şişlik ve hassasiyet artışı görülebilir.

7. Yumurtlama Döneminin En Can Sıkıcı Belirtilerinden Biri: Karın Ağrıları

Yumurtlama döneminde kalın bağırsak ya da karın bölgesinde ağrı görülebilir.

8. Sırt ve Böbrek Bölgesinde Ağrı

Belinizin alt kısımlarına kramp girebilir fakat bu kramplar normalde pek yoğun olmamalıdır. Bahsi geçen kramplar rahatsızlık verebilir ve yürürken ya da otururken vücut duruşunuzda bozukluklara sebep olabilir.

9. Gaz Miktarında Artış

Yumurtlama döneminde kadınların vücudundaki gaz üretimi artabilir. Bu oldukça rahatsız edici olabileceği gibi, aynı zamanda karın bölgesinde ağrıya da sebep olabilir. Bu dönemde daha fazla gaz üretiminin önüne geçmek için bakliyat ve fasulye gibi gıdaları tüketmekten kaçınınız.

Ağrıdan karnını tutan kadın

Yumurtlama döneminde sıklıkla görülebilen diğer belirtiler şunlardır:

  • Lekelenme
  • Karında yanma
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Koku ve tat algısında hassasiyet

Yumurtlama Döneminde Olduğunuzdan Nasıl Emin Olabilirsiniz?

Günümüzde artık “ovülasyon testi” denen cihazlar bulunuyor. Bu testler, gebelik testlerine benzer şekilde çalışıyorlar. Cihaz, hormon yoğunluğunu teşhis ederek, yumurtlama döneminin başlayıp başlamadığını belirtebiliyor.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler, yumurtlama döneminin başlamak üzere olduğunu ya da başladığını gösterir. Fakat bunu net bir şekilde anlayabilmek için ovülasyon testi gibi testler yapmalısınız.

Bu testler yumurtlama ile ilişki komplikasyonları teşhis etmenize yardımcı olabilir fakat bu test sayesinde görülebilecek değişiklikler, başka durumların ya da hastalıkların belirtisi de olabilir.

Yumurtlama döneminde görülen belirtileri deneyimlediğinizi düşünüyorsanız, test yaparak sonuçları görebilirsiniz. Eğer test sonucunda yumurtlama döneminde olmadığınızı öğrenirseniz, bu durumda deneyimlediğiniz belirtiler başka bir hastalıktan kaynaklanabileceği için, gerekli tedavi yöntemlerini öğrenmek adına bir uzmana başvurabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.