Ergenlik Çağında Şiddet: Gençlere Neler Oluyor?
Ergenlik döneminde ortaya çıkan şiddet farklı şekillerde açıklanabilir. Bu yaşlardaki gençlere ne olduğu sorusuna cevap ararken, yetişkinlerin bu süreçteki rollerini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Ergenlik Çağında Şiddet: Gençlere ve Yetişkinlere Neler Oluyor?
Ergenlik çağındaki gençlerin yetişkinlerle ilişkilerinin son derece önemli olduğunun altını çizmek gerekir. Çünkü bu ilişki, gençlerin ilgi duydukları konularda ve geleceğe yönelik beklentilerinde kendilerini olumlu bir biçimde geliştirmeleri için kritik bir rol oynar. Bu nedenle yetişkinlerin her şartta onların yanında olmaları ve desteklerini onlardan esirgememeleri gerekir. Fakat maalesef bu durum her zaman gerçekleşmez.
Tek Sorun Vakit Bulamamak Mı?
Günümüzde uzun çalışma saatleri nedeniyle vaktimizin önemli bir bölümünü iş için ayırsak da, anne ve babaların ergenlik çağındaki çocuklarının gelişimi konusunda üzerlerine düşen görevlere ilişkin yanlış algılar bulunmaktadır. Örnek olarak şu tür cümleleri sıklıkla duyarız: “Oğlum artık büyüdü, artık kendi başına yürüme vakti geldi.” Bu ve buna benzer cümlelerde bir dereceye kadar haklılık payı bulunsa da, çocuğun kendi ayakları üzerinde durmaya başlaması kendimizi her konuda ondan uzaklaştırmamız gerektiği anlamına gelmemelidir.
Tıpkı çocuğumuzun merdivenleri çıkmayı öğrendiğinde onu izlemeye devam ettiğimiz ve gitgide onunla aramızdaki mesafeyi o öğrendikçe aşamalı bir biçimde açtığımız gibi ergenlikte gelişim de benzer bir süreç takip eder. Pek çok işi kendi başlarına yapabileceklerini hissettiğimizde ve onlara güvendiğimizde yavaş bir biçimde kenara çekiliriz.
Ergenlik Çağında Şiddet: Anne ve Babalar Sorunlarla Nasıl Başa Çıkmalılar?
Yetişkinlerin çatışmaları ve sorunları nasıl ele aldıkları ergenlerin sergileyecekleri davranışlar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Benzer şekilde, ister memnuniyet verici olsun ister olmasın, çocukluk döneminde çizilen sınırlar ergenlikte yaşanacak pek çok şeyi doğrudan etkileyecek özellikler taşır. Bu bağlamda, ergenlik dönemindeki şiddet sorunların nasıl çözüldüğü ile yakından ilgili olabilir.
Yani anne ve babaların çocuk yetiştirme konusunda sürekli bir biçimde destek almaları ve uzmanlara danışmaları gereklidir. Ayrıca eğer mümkünse özellikle ergenlik çağındaki gençlerin sağlık durumlarına özel eğitim almış uzmanlardan destek almak faydalı olacaktır.
Ergenler ve Ekranlar
Bu konuda söylenen ve yazılan çok fazla şey bulmak mümkündür. Acaba şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan şiddet konusunda herhangi etkisi var mıdır? Mantıklı olarak düşündüğümüzde, bu tür oyunların bir noktaya kadar etkisi olsa da, tek etkenin bunlar olmadığını anlamamız zor olmayacaktır.
Bu bağlamda, Arjantin Pediyatrlar Birliği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Alt Komitesi üyesi pediatr William Goldfarb “Bebekler, Çocuklar, Gençler ve Ekranlar” adlı yazısında şunları ifade etmektedir: “Çocukları yetiştirmek ve onlarla ilgilenmekle yükümlü olan yetişkinler günden güne artan bir biçimde ekranlara gömülüyorlar. Ve bu durum kimi zaman aile için iletişimde çok büyük boşlukların ortaya çıkmasına neden oluyor.”
Yazar diğer taraftan şu bilgileri de eklemektedir: “Çocukların ekranlarla etkileşim süreçlerinin başlamasının 2 yaşından önce olmaması gerektiğine yönelik bir konsensüs bulunmaktadır.” Aynı konunun Valencia Pediyatrlar Birliği bünyesinde bulunan uzmanlar tarafından da altı çizildiğini vurgulamak gerekir.
Amerikan Pediyatri Akademisi (American Academy of Pediatrics – AAP) tarafından yakın dönemde yayınlanan tavsiyelere göre çocukların ekrandan uzak durmaları gereken dönemin en az 18 ay olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu yaştan önce sadece uzakta bulunan aile üyeleri ile iletişim amacıyla Skype ya da Facetime gibi eş zamanlı video uygulamalarının kullanılmasına izin verilebilir.
Ergenlik Döneminde Şiddet Konusunda Dikkate Alınması Gerekenler
Aşırı derecede oynanan oyunlar da dahil olmak üzere internetin problemli kullanımının günden güne büyüyen bir endişe kaynağı olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Bazen bunlar, gençlerde normal dünyaya olan ilginin azalmasına ve Dr. Goldfarb’ın da işaret ettiği gibi; “bu tür aktivitelerde harcanan zamanı azaltmaya yönelik hayal kırıklığına yol açan çabalar ve geri çekilme semptomlarının” ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bazı Öneriler
- Çocukları yetiştirirken farklı aşamalarda onların yanında olmaya özen gösterin.
- Çocuklarınızın ergenlik çağına gelmesinin artık onlarla ilgilenmemek ya da onlardan kopmak olduğunu düşünmeyin.
- Çocuklara erken yaşlardan itibaren aşamalı bir otonomi vermek faydalı sonuçlar verebilir.
- Ergenlik çağındaki şiddet durup dururken ortaya çıkmaz. Belirli bir gelişim aşaması vardır. Bu nedenle de bu problemi yakında izleyerek önlemek ve çözmek mümkündür.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Guillermo Goldfarb, Sociedad Argentina de Pediatría.
- Sociedad Valenciana de Pediatría.