Ergenlik Öncesi Cinsellik Eğitimi
Çocukların cinsellik konusunda sorular sorması anne ve babalar olarak bizleri kesinlikle tedirgin etmemeli ve alarm durumuna geçirmemelidir. Aksine, ergenlik çağına henüz girmeden onlarla cinsellik konusunda konuşmak, sağlıklı bir cinsel vizyona sahip olmaları için son derece faydalı olacaktır. Bu nedenle, bu yazımızda ergenlik öncesinde çocuklara cinsellik eğitimi ile ilgili detayları sizler için inceliyoruz.
Cinsellik Eğitimi Bir Aile Sorumluluğudur
Araştırma ve Belgelendirme Eğitimi Merkezi (CIDE) çalışanlarından Graciela Hernandez ve Concepción Jaramillo, cinselliği her insanın hem kelimelerle hem de beş duyu organıyla ifade ettiği, iletişime geçtiği, hissettiği, ifade ettiği ve zevk alıp verdiği bir yol olarak tanımlamaktadırlar.
Buna ek olarak araştırmacılar, her kişinin cinselliği ifade etme ve bundan zevk alma biçiminin bir diğerinden farklı olduğunun altını çizmektedirler. Çünkü bu kavram, kişiliğimize ve içinde bulunduğumuz kültüre göre farklılıklar göstermektedir.
Ergenlik çağı öncesindeki çocukların cinsellik eğitimi söz konusu olduğunda, insanların aklına ilk gelen şey bir kurum ya da okulda verilen eğitimdir. Ancak İspanya’da bulunan Extremadura Temel Bakım Çocuk Birliği (SPAPEX), cinsellik konusunda çocukların temel eğiticilerinin anne ve babalar olması gerektiğine işaret etmektedir.
Yani ailenin genç bireyinin cinsel eğitimi aslında aile sorumluluğunda olan bir konudur. Kısaca ifade etmek gerekirse, cinsellik eğitimi, çocukların cinselliklerini sağlıklı ve doğru bir biçimde ifade etmeyi öğrenmeleri konusuna odaklanmalıdır.
Fakat bunun gerçekleşmesi için pediyatri uzmanı Mercedes Reymundo ve aile doktoru Teresa Peinado, anne ve babaların çocukları tarafından onlara sorulan soruları kesinlikle geçiştirmemeleri gerektiğini ifade etmekte ve bu konuda her zaman için konuşmaya istekli olmalarını tavsiye etmektedirler.
“Eğer soruları cevaplamaktan kaçınır, hiç cevaplamaz ya da cevapladığımızda verdiğimiz cevaplar doğru olmazsa, bu durumda çocukların anne ve babalarına olan güven duyguları kaybolacaktır. Anne ve babaların da elbette böyle bir sonuç nedeniyle hiç şikayet etme hakkı yoktur. Aynı şekilde ergenlik döneminde bizi dinlememelerinin temel sebeplerinden biri de bu olacaktır.”
-Teresa Peinado ve Mercedes Reymundo-
Konuya Sağlıklı Bir Biçimde Yaklaşmak İçin Bazı İpuçları
- Çocuklarla olan konuşmalarınızı doğal ve samimi bir biçimde başlatın. Konu hakkında erken yaşlarda küçük konuşmalar yapmak, ilerleyen yıllarda çocuk ergenlik çağına geldiğinde gerçekleşecek diyalogların temeli niteliğinde olacaktır. Daha da önemlisi onlara karşı olan bu yaklaşımımız, çocukların cinsellik hakkında olumlu ve sağlıklı bir fikir edinmelerine yardımcı olacaktır.
- Bilmeleri gerekli olmayan konular hakkında bilgi vermeyin. Bunu doğru bir biçimde yapabilmek için öncelikle çocukları dinlemeli ve neyi bilmeleri gerektiğini anlamalıyız. Ayrıca o an itibariyle ne kadar bilgiye ihtiyaç duyduklarını tam olarak anlamak da önemlidir.
- Çocuklara cinselliğin doğal bir şey olduğunu öğretin. Örnek olarak, mastürbasyon konusuna doğal bir biçimde yaklaşmasını ve bunun aslında utanılacak bir şey olmadığını çocuklara anlatmak faydalı olacaktır. Bunun, birçok insanın kendi iradesiyle yaptığı, kişinin kendisine özel bir aktivite olduğunu anlatın.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Konular
- Cinselliği saygı çerçevesinde ifade etmelerini öğretin. Çocuklar, cinsel duygularını kendilerini mutlu edecek şekilde ifade etmeyi öğrenmelidir. Ancak bunu yaparken başkalarına saygılı olmaları ve onların bakış açılarını da dikkate alarak yapmaları gerektiğini bilmelidirler. Onlara, cinselliğin herkesin kendine özel bir konu olduğunu ve özel hayatın bir parçası konumunda bulunduğunu öğretmeniz gerekir.
- Sizinle cinsellik hakkında konuşurken kendilerini rahat ve güvende hissetmelerini sağlayın. Bu sayede, sizinle konuşmaktan dolayı herhangi bir çekince ya da utanma hissi oluşmayacağından dolayı, herhangi bir şüphe içine düştüklerinde size rahat bir biçimde gelebileceklerini bilirler.
- Hem anne hem de baba çocuğun cinsellik eğitimine dahil olmalıdır. Aile içindeki herkesin cinsellik konusundaki konuşmalara katılması, sürecin etkili bir biçimde yönetilmesi açısından son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda ergenlik çağına henüz girmemiş olan çocuklar, bu tür konuları konuşmanın herhangi bir sakıncası bulunmadığını da anlamış olacaklardır.
Sonuç olarak, ergenlik dönemine girmeden önce çocuklarımızla cinsellik konusunda çeşitli konuşmalar yapmak, onların konuyu daha sağlıklı, saygı çerçevesi içinde ve doğru bir biçimde öğrenmeleri açısından son derece faydalıdır. Bu sürecin hem okul hem de evde yürütülmesi gereken bir süreç olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bunu başarabilmek için çocukların kendilerini güvende hissedebilecekleri bir ortamın önceden oluşturulması gerekmektedir. Böylelikle çocuklar, kendilerini bu olumlu ortam içerisinde rahatça ifade edebilme şansını yakalayacaklardır.
“Güven üzerine kurulmuş bir ortam, çocukların herhangi bir korku hissetmeden söylemek istediklerini rahatça söylemelerini kolaylaştıran önemli bir faktördür.”
-Graciela Hernández and Concepción Jaramillo-
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hernández, G. y Jaramillo, C. (2006). La educación sexual de niñas y niños de seis a doce años. Guía para madres, padres y profesorado de Educación Primaria. Ministerio de Educación y Ciencia y Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. CIDE.
- Peinado, M.T. y Reymundo, M. (s.f.). Consejos para padres sobre educación sexual. Consejos de Salud. Spapex. Recuperado de: https://www.spapex.es/psi/educacion_sexual.pdf