İlişkide Bağlılık ve Önemi
Sevgi, saygı ve bağlılık bir ilişkinin temellerini oluşturan yapıtaşlarıdır. Ancak ikincisi genelde ya gözden kaçar ya da çeşitli sebeplerden dolayı bundan ödün verilir. Genelde birçok insan yüzüklerinin ya da evliliklerinin ilişkide bağlılık anlamına geldiğini düşünürler.
Fakat popüler inanışın aksine nişan yüzüğü hiçbir şeyin garantisi değildir. Evet, çok güzel bir semboldür. Ancak ilişkinin, güvenli ve güçlü bir temele sahip olması oldukça önemlidir. Bir ilişkiyi, basit bir objeye ve boş vaadlere indirgeyemeyiz.
İlişkide bağlılık kavramı ve önemi
İlişkide bağlılık, kendinizi kaybetmeniz ya da kendinizi daha az sevmeniz anlamına gelmez. Sonuçta başkalarına karşı iyi olabilmek için önce kendinize iyi davranmanız gerekir.
İstikrarlı bir ilişki kurmak için takım çalışmasının yanı sıra iyi ve net iletişim içeren bir bağlılığa ihtiyacınız var.
Bağlılık, bir kişinin özgürlüğünün sonu değildir. Buna ek olarak bireylerin hedeflerini başarmalarına engel olmaz.
Günümüzde ilişkide bağlılık karmaşık bir konudur. İnsanların, çoğu kez özgürlük, sorumluluk ve diğer şeyler hakkında kafaları karışır.
Bir ilişkinin sürebilmesi için o ilişkide bağlılık olması oldukça önemlidir. Bu, sürekli gelişme halinde karşılıklı anlayış, dürüstlük, saygı ve dayanışmaya dayalı bir anlaşma olmalıdır. Bu açıdan baktığımızda ilişkide bağlılık, çiftlerin mutlu olmalarına yardımcı olur. Hatta sorunları olsa bile.
İlişkide bağlılık yalnızca yüzük takmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda bir takım olarak çalışmayı öğrenmektir. Buna ek olarak bireylerin, birbirlerinin bireysel ihtiyaçlarını unutmadan geleceğin ortak vizyonunu sürdürebilmesidir.
İlişkide bağlılık: bir yüzükten daha fazlası
Daha önce de belirttiğimiz gibi gerçek bağlılık yalnızca birbirine yüzük takmak ve güzel bir düğün yapmaktan ibaret değildir. Bunların hiçbiri ilişkinin yürüdüğünü kanıtlamak için büyük bir fedakarlık olarak değerlendirilmemelidir.
Eğer ilişki beklenti ya da birbiri üzerine kontrol kurma üzerine kuruluysa ilişki yürümeyecektir. Öte yandan geleceğe dönük, saygılı, sağlıklı bir iletişim ve sadakat ile birlikte karşılıklı bir anlaşmaya dayanıyorsa tüm bunlar, ilişkinin sağlıklı yürümesine yardımcı olacaktır.
Dürüstlük ve saygı anahtar değerlerdir
Genellikle çiftler, saygı ve dürüstlük gibi değerleri hafife alır. Ancak gerçek şu ki her geçen gün bu değerlerin üzerinde çalışmanız gerekir. Mesela partneriniz ile her konuda rahatça konuşarak pratik yapabilirsiniz.
Küçük bir problem olsa bile sessiz kalmayın ve yatağa sinirli girmeyin. Diğer bir deyişle sizi şu an rahatsız eden bir şeyi daha sonra konuşmak için beklemeyin. İlişkinizde dengeyi sağlamak (ve korumak) için her zaman her şey hakkında konuşabilirsiniz. Önemli olan pozitif kalmak, dinlemek ve her zaman birlikte çalışmak.
Ayrıca hislerinizi içinizde tutmamanızda önemlidir. Hislerinizi dışa vurun ve bunları yüz yüze konuşun.
Asla, hiçbir koşul altında kendinizin ya da partnerinizin fikrinin önemsiz olduğunu düşünmeyin. İster yeni evli ister yıllardır birlikte olsun, hiçbir çift bunu unutmamalıdır.
Doğruyu söylemek, problemlerden kaçmamak, çözüm üretmek ve hislerini içinde tutmamak iyi bir bağlılığın göstergesidir. Bunlara ek olarak aşkın da göstergesidir.
İlişkide bağlılık verilen sözlerin ve sosyal beklentilerin ötesindedir. Bağlılık, bir çift olarak geçen her gün üzerinde çalışmanız gereken, ilişkinin önemli bir tamamlayıcısıdır. Sadece bir ideal olarak kalmak zorunda değil. Gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sánchez, Edith. (2017). ”¿Hasta qué punto el compromiso de pareja nos resta libertad?”. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/punto-compromiso-de-pareja-nos-resta-libertad/
- Sabater, Valeria. (2018). ”Una relación necesita más compromiso y menos sacrificios”. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/una-relacion-necesita-mas-compromiso-y-menos-sacrificios/
- NELDOR. (2015). El matrimonio hace a las personas más felices. Portafolio.
- Val, A. I. del. (2004). El futuro de la familia: la familia. Iglesia Viva: Revista de Pensamiento Cristiano.
- Melendo, T., & Granados, T. M. (2003). Matrimonio y felicidad(Vol. 736). Palabra.
- Ceballos, G. C. (2006). CONFIDENCIAS DE CASADOS, FAMOSOS Y FELICES: Claves para crecer como matrimonio. Editorial AMAT.
- Castillo, G. (2005). La camisa del casado feliz: el secreto de los matrimonios que funcionan. Amat Editorial.
- Alarcón, R. (2017). Funcionamiento familiar y sus relaciones con la felicidad. Revista peruana de Psicología y trabajo social, 3(1), 61-74.
- Núñez, B. (2007). Los secretos para un feliz matrimonio. Género y sexualidad en la segunda mitad del siglo XIX. Estudios de historia moderna y contemporánea de México, (33), 5-32. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0185-26202007000100005&script=sci_abstract&tlng=en
- Moreno Martín, F. (1999). La violencia en la pareja. Revista Panamericana de Salud Pública. https://scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1020-49891999000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. http://www.escritosdepsicologia.es/descargas/revistas/vol4num1/vol4num1_5.pdf
- Morón Gaspar, R. (2006). Terapia integral de pareja. EduPsykhé. https://doi.org/10.1109/CVPR.2013.167