Günün Sonunda Yorgun mu Hissediyorsunuz?
“Neden yorgun hissediyorsun? Oysa tek yaptığın şey çocuğuna bakmak! “Eğer birisi size bunu söylüyorsa, kendinizi sağlam bir şekilde savunun, çünkü uzmanlara göre, anneler bitkin hissetmekte çok haklı ve bunun bir adı var: aşırı uyanıklık(hipervilijans) stresi.
Bildiğimiz üzere, bu durum, ebeveynlikle iş sorumluluklarını birleştirdiğimizde daha da karmaşık hale gelir.
Bununla beraber, birçok anne, çocuklarını yetiştirmeye odaklanmak için birkaç ay ya da yıl işten ayrılıp evde kalmayı seçtiğinde, yorgunluktan ve stresten “şikayet edemeyeceklerini” düşünüyorlar.
Sanki onların bitkin hissetmeye hakları yokmuş gibi. Sanki sürekli beslemek, gözlemlemek, yönlendirmek, öğretmeye ve eğitmeye çalışmak son derece kolay ve sanki anneler çocuklarını sadece izliyormuş gibi.
Bu durum hiç de sanıldığı gibi değil. Ben Anneyim’de değinmeden geçmememiz gereken ve çok da bilinmeyen bu konu hakkında size bilgi vermek istiyoruz: aşırı uyanıklık stresi.
Günün sonunda haklı bir sebeple yorgun hissediyorsunuz
Aşırı uyanıklık stresini tanımlayarak başlayalım. Bu durum, belli şeyler nedeniyle zihinsel ve duyusal olarak bir aşırı duyarlılık halidir: tehdit ve tehlikeleri görmek.
Bu psikolojik baskı, enerjinizi tüketir, normalden daha fazla yorgun hissetmenize sebep olur ve hatta her zamankinden daha sinirli de davranabilirsiniz.
Bütün bunlarla ilgili tuhaf olan şeyse, genellikle, aşırı uyanıklık stresinin “askerler ve savaş gibi durumlar” ile ilgili olmasıdır.
- Bir asker çevresindeki her olası tehlikenin farkında olmalıdır. Hayatta kalabilmek ve yanındaki diğer insanları da güvende tutabilmek için, gözlemlemek, dikkatli olmak, olabilecekleri tahmin etmek ve daima uyanık olmak zorundadır.
- Bu durum haftalarca ya da aylarca devam ettiğinde, sonucunda aşırı derecede stres oluşturur ve bu da kişide aşırı yorgunluk ve zihinsel tükenme yaratır.
Siz bir asker değilsiniz, yani neredeyse…
Aynı şey ebeveynlikte de olur. Bu ironik görünebilir, ama aslında hiç de değil. Örneğin, anneler – ayrıca babalar da – bebeğini her üç saatte bir beslemek için tetikte olmalıdır.
- Geceleri ağladıklarında onları rahatlatmak gerekir, bazen anneler geceleri sadece çocuklarının “iyi olup olmadıklarını görmek” için kalkarlar ya da çocuk ağlamadığı halde bir ağlama duyduklarını düşünürler.
- Çocuk büyüdükçe, tehlikeler de artar ve bir anne her şeye özen göstermelidir. Örneğin, çocuğunun belirli nesneleri yutmadığından, düşmediğinden, beşikten tırmanmadığından, beşiğini devirmediğinden ve daha birçok şeyden emin olmalıdır…
Bütün duyularınız günde 24 saat radar gibi açık olduğu için yorulursunuz. Bu durum çocuğunuzun sadece besleme ve bakımını yapma gibi ihtiyaçlarını gözetmekle alakalı değildir.
Çocuğumuzun güvenli, mutlu ve huzurlu olabilmesi için genellikle zihinsel baskı yaşamayı kabul ederiz… Çünkü bazen biraz dikkatsizlik bile bir kazaya veya çocuğunuzun düşmesine neden olduğundan, bu sizde çok fazla endişe yaratır.
Bu yüzden, birisi gelip günün sonunda yorgun hissetmenizi eleştirirse, kendinizi savunun. Sizin işiniz savaş alanındaki bir askerin görevine benzer: sizin için en değerli olan şeyin güvenliğini garanti altına almak zorundasınız; bu da çocuğunuzdur.
Gündüz yorgunluğu için genel öneriler
Annelik, günde 24 saati bile aşan bir görevdir. Bu, zaten uzun süredir bildiğiniz bir şey. Ama aynı zamanda anne olmanın sizi ne kadar mutlu ettiğini ve başınıza gelen en güzel şey olduğunu da biliyorsunuz.
Çocuğunuza elinizden gelenin en iyisini vermeniz gerekir. İşte bilmeniz faydalı olacak birkaç öneri:
- Görev dağılımı yapın. Çocuk yetiştirmek, bir çiftin sorumluluğudur. Yalnız bir ebeveynseniz, ailenizden yardım almakta tereddüt etmeyin.
- Tehlikeleri fazla abartmayın. Çocuğunuzun beşikten düşmesi veya battaniyesine dolanıp boğulması gibi en kötü olasılıkları düşünerek kendinizi uykusuz bırakmayın. Sakin şeylere odaklanın.
- Tüm günü evde geçirmeyin. Mümkün olduğunca çocuğunuzla birlikte dışarı çıkın, arkadaşlarınızla buluşun ya da bebeğinizle yapabileceğiniz etkinliklere katılın. (örneğin, çocuklu yoga)
- Kendinize iyi bakmaya çalışın. Çocuğunuz uyurken dinlenin. Kanepede birkaç dakika kestirmek bile sizi canlandıracak ve zihninizi biraz temizleyecektir.
Başkalarının size söylediği şeylerden etkilenmeyin. Şikayet etme ve hatta bunalmış hissettiğinizde yardım isteme hakkına sonuna kadar sahipsiniz.
Gün içinde sizi mutlu edecek ve rahatlatacak bir şeyler yapmaya çalışın: kitap okumak, yürüyüşe çıkmak gibi… günde yarım saat dinlenerek kötü bir anne olmazsınız.