Mobilyalardan Tutkal Lekelerini Çıkarmak için 6 İpucu

Ev, yaşamanın yanı sıra çeşitli aktivitelerin de yapıldığı bir alandır. Bu aktiviteler, yaşam alanlarında bazı izler bırakabilir. Tutkal lekelerini mobilyalarınızdan nasıl çıkaracağınızı biliyor musunuz?
Mobilyalardan Tutkal Lekelerini Çıkarmak için 6 İpucu

Son Güncelleme: 13 Mart, 2020

Bu yazımızda, mobilyalardan tutkal lekelerini temizlemenin yolundan bahsedeceğiz. Evinizin belirli kısımlarında zamanla lekelenmeler olması normaldir.

Bu lekeler en çok mobilyalarınız, duvarlarınız ve kapılarınızda oluşur. Eğer evinizde çocuklar varsa, lekeler daha sık görülür. Ahşap mobilyalarda, çeşitli sebeplerden dolayı tutkal lekeleri kalabilir.

Örneğin, çocuklar etiket çıkarırken lekeler kalabilir. Ayrıca, tamir veya el işçiliği sırasında da mobilya yüzeyleri kirlenebilir.

Doğrusunu söylemek gerekirse, bu lekelerden kimse hoşlanmaz. Daha da kötüsü, bu lekelerden ıslak mendille kurtulmak mümkün değildir. Mobilyayı çizecek keskin bir alet kullanmadan önce, aşağıdaki ipuçlarına bir göz atın:

Mobilyalardan tutkal lekeleri nasıl çıkarılır?

Başlamadan birkaç tavsiye

Doğrudan ipuçlarına geçmeden önce, bilmeniz gereken birkaç nokta vardır. Örneğin, tutkalı saç kurutma makinesi ile yumuşatabilirsiniz. Isı, tutkalın çıkmasına yardımcı olur.

Ayrıca, bu yöntemlerin cam yüzeylerde kullanılmaması gerektiğini unutmayın. Yüzeye zarar vermemek için farklı ürünler kullanmalısınız.

1. Terebentin

Terebentinin güçlü etkisi, mobilyalardan tutkal izlerini çıkarmada son derece faydalı olabilir. Bir pamuk yumağının üzerine terebentin dökün ve lekenin üzerini  sürtün. Ardından birkaç dakika bekleyin.

Kuruduğunda, saç kurutma makinesi veya yüksek ısıyla yumuşatın. Terebentin ve ısı, cam yüzeylerde de kullanılabilir. Mobilyaya veya cama hasar vermez.

anne kız

2. Sıvıyağ

Bu yöntem, etiket lekelerinden kurtulmada son derece faydalıdır. Etiket lekeleri en çok yatak çerçevelerinde, mobilyalarda ve cam yüzeylerde görülür.

Bu lekeleri nasıl çıkarabilirsiniz? Çok kolay! Pamuğun üzerine biraz sıvıyağ damlatın ve yapışkan kısmın üzerini sürtün. Ardından, ıslak bir bezle yağı temizleyin.

3. Aseton

Bazı tutkal lekelerini, özellikle japon yapıştırıcısını çıkarmak diğerlerinden çok daha zordur. Bu lekelerden kurtulmak için, aseton gibi güçlü ürünlere ihtiyacınız vardır. Aseton bunun için idealdir. Temizlemek istediğiniz bölgeye aseton damlatıp, bir tırnak fırçasıyla lekeyi temizleyin.

Dikkat: Asetonu plastiğe uygulamayın çünkü zarar verebilir. Eğer mobilyanızda plastik kısımlar varsa, temizlemek için başka ürünler kullanmalısınız.

“Tutkalı saç kurutma makinesi ile yumuşatabilirsiniz. Isı, tutkal lekesinin çıkmasına yardımcı olur.”

4. Tuz ve limon

Yemeklerin vazgeçilmez malzemeleri olmasının yanı sıra, limon ve tuz temizlikte de son derece etkilidir. Diğer kullanım alanlarının arasında, ahşap yüzeylerdeki tutkal lekelerini çıkarmak da vardır.

Bir limonu yarıya kesin ve tutkal lekesinin üzerine limon suyu damlatın. 5-10 dakika bekleyin. Ardından, üzerine tuz dökün. Birkaç dakikadan sonra, tutkal tamamen yumuşar. Böylece plastik veya slikon bir spatulayla kazıyabilirsiniz.

5. Beyaz sirke

Beyaz sirke, temizlikte sıklıkla kullanılan bir diğer malzemedir. Aseton ve limon gibi, sirkeyi de tutkalın üzerine damlatıp sürtmek çok etkilidir. Fazla çaba sarf etmeden lekeden kurtulabilirsiniz.

limon ve tuz ile temizlik

6. Alkol

Son olarak, alkol de son derece etkili bir yöntemdir. Alkolü de yukarıdaki malzemelerle aynı şekilde kullanabilirsiniz. İlk olarak, pamuğun üzerine bir miktar alkol dökün ve tutkal lekesini sürtmeye başlayın. Mobilyadan tutkal lekesini tamamen çıkarana kadar uygulamaya devam edebilirsiniz.

Eğer lekeler etiketten değil yapışkan tutkaldan kaynaklanıyorsa, saç kurutma makinesi kullanmayı ihmal etmeyin. Bu, bahsettiğimiz yöntemlere ek olarak kullanılabilir.

Bu basit ipuçlarıyla, tutkal lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz. Mobilyalarınız çok güzel görünecek! Bu yöntemleri ihtiyacınız olan her zaman kullanabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.