Partnerinizle Tartışmak: Olumlu Yönleri
Eğer bir ilişki yaşadıysanız mutlaka siz de partnerinizle tartışmışsınızdır. Bunun gerçekleştiği anda partnerinizle tartışmak size olumlu bir şeymiş gibi gelmemiş olabilir. Uyum, her ilişki için hayati bir kavram olsa da pek çok psikolog partnerinizle tartışmanın olumlu yönleri olduğunu belirtmektedir.
Partnerinizle tartışmak: 4 olumlu yönü
Öncelikle, kavga etmek ve tartışmanın aynı şey olmadığından bahsetmemiz gerekir. Kavga, anlamsız ve öfke ya da yüksek gerginlikten dolayı ortaya çıkabilen bir şeyken; tartışma, her insanın kendisine ait fikir ve düşünceleri paylaştığı bir durum olarak değerlendirilir.
Öncelikle bir şeyi netleştirmek çok önemlidir: Partnerinizle tartışmanın olumlu yönleri vardır fakat bunun şiddetin hiçbir türünü içermemesi gerekir. Hayatlarını paylaşan olgun yetişkinlerin, anlaşmazlıkları pozitif bir şekilde çözmeyi öğrenmesi gerekir.
Asla karşınızdakini incitecek, ona zarar verecek ya da saldıracak yöntemlere başvurmamanız gerekir. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda, partnerinizle tartışmak sizin için şu dört açıdan olumlu olabilir:
1. Tartışıyorsanız bu birbirinize verdiğiniz değerden kaynaklanıyor olabilir
Bu size biraz demode ve banal bir söz gibi gelebilir. Fakat, zamanınızı ve zekanızı sadece sizin için önemli olan insanlar için harcadığınız doğrudur. Bir insanı önemsemiyorsanız onu yok sayarsınız ya da sadece ona katlanırsınız.
Umursamadığınız insanlar ya da işler söz konusu olduğunda, fiziksel ve duygusal çaba göstermez ve bunlarla vakit harcamak istemezsiniz. Peki neden kararlar, düşünceler ve davranışlar hakkında partnerinizle tartışmak için zaman ayırırsınız?
Çünkü onu önemser, onun hayatıyla ilgilenir ve iyiliklerini istersiniz. Bir insanın hayatı sizi gerçekten ilgilendirmiyorsa o zaman söyledikleri de tıpkı bu deyişte olduğu gibi “bir kulağınızdan girip diğerinden çıkar”.
2. Durup düşünmek ve gelişmek için vakit ayırmak çok önemlidir
Bir ilişkiyi geliştirmek, kesinlikle iki tarafın da emek vermesiyle olur. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için öncelikle ilişkideki iki kişinin de bir problem olduğunu kabul etmesi gerekir.
Eğer tartışmıyorsanız ortada bir problem yoktur. Fakat ortada bir problem yoksa, bir çözüm olması da söz konusu değildir. Bu yüzden, anlaşmazlıkların üzerinde durmayan bir çiftin ilişkilerini geliştirme ihtimali de çok düşüktür.
Eğer partnerinizle ilgili bir şey canınızı sıkıyorsa, bunu çözmek için mutlaka iletişim kurmanız gereklidir. Aksi halde, en küçük sorun bile bir yara gibi iltihaplanarak büyüyebilir ve ayrılığa yol açabilir.
“Herkes öfkelenebilir – bu çok kolaydır. Fakat doğru insana, doğru şiddette, doğru zamanda ve doğru şekilde öfkelenmek – işte bu herkesin yapabileceği kadar kolay bir şey değildir.”
–Aristoteles–
3. Partnerinizle tartışmak, kendinizi de daha iyi anlamanızı sağlar
Pek çok insan, bir kavga sırasında söylediği ya da duyduğu şeyleri unutmaya çalışır. Öte yandan, öfke ya da gerilim anında seçtiğiniz sözcükler, düşünceleriniz hakkında çok şey söyleyebilir.
Eşlerden birinin, diğerinin neye kırılacağını bilmesi ve sadece onu kırmak için belli sözleri kullanması da mümkündür. Bir tartışma başladığında, konu bambaşka bir şey bile olsa bu şeyleri söylemeye başlayabilir.
Bir tartışma sırasında, orta yolu bulmak için ılımlı bir tavır kullanmaya çalışırız. Güçlü hisler, başta tartışmayı önlemek için kaçındığınız bazı sözleri filtresiz bir şekilde söylemenize neden olabilir.
Bu tip sözler belli bir gerilim yaratsa da tartışmalar; düşünceler, davranışlar ya da başka özel konular hakkındaki anlaşmazlıkları ortaya dökecektir. Birlikte yaşadığınız insan size kendinizi daha iyi tanıma fırsatı sunabilir.
4. Tartışmak beraber büyümenizi sağlar
Genelde ortak noktaları fazla olan insanların mükemmel bir çift olacağı düşünülür. Öte yandan, birbirinden farklı olan insanlar birbirlerini zenginleştirir ve daha uyumlu bir ilişkiye sahip olurlar.
Eğer bir çift, farklı bakış açıları dolayısıyla tartışıyorsa ikisi de bu süreçten bir şeyler öğrenir ve birlikte büyürler. Bir insanı farklı olduğu için reddederseniz ya da fikirlerinizi ona empoze etmeye çalışırsanız, sadece diğer insanın size değer katmasının önüne geçmiş olursunuz.
Ayrıca, onun da bilişsel ve duygusal becerilerini özgürce geliştirme hakkını elinden almış olursunuz. Partnerinize olduğu haliyle saygı duymanız ve onu olmasını istediğiniz insan için değil halihazırda olduğu şekliyle sevmeniz çok önemlidir.
Partnerinizle tartışmak, olumlu yönlere sahiptir fakat bunlar kendiliğinden ortaya çıkmaz. Bunların ortaya çıkabilmesi için olumlu bir tavır ve sağlıklı bir diyalog gereklidir.
Sonuç olarak, partnerinizle tartışmak, hem hayatınızı paylaştığınız insanı hem de kendinizi daha iyi tanımanızı ve sorunları daha kolay çözmenizi sağlar.