Astımlı Çocuk Spor Yapabilir mi?
Astımlı çocuk spor yapabilir mi? Bu, astımlı çocukları olan ailelerin en büyük bilinmezlerinden biridir. Astımı olan birçok çocuk, belli bir sporu yapmak istemektedir, ancak ebeveynleri böyle bir çocuk için bunun güvenli olup olmadığından emin değildir.
Astımlı çocukların sevdikleri sporlara katılmalarını engellememelisiniz. Bazılarının düşündüğünün aksine, aslında fiziksel egzersiz onlara faydalıdır. Solunum kondisyonunu geliştirmeye ve sağlıklı bir kiloda kalmalarına yardımcı olabilir.
Bir ebeveyn veya bakıcı olarak her zaman dikkatli olmanız ve spor faaliyetinin gerçekleştirileceği koşulları kontrol etmeniz gerekir.
Astımlı çocuk için spora katılmanın diğer faydaları ise fiziksel ve zihinsel sağlığın yanı sıra, öz saygının ve özgüvenin de artmasıdır. Diğer çocuklarla birlikte spor etkinliklerine katılmak, aynı zamanda sosyal becerilerini geliştirmelerine de faydalı olur.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm avantajlardan yararlanmak için yapılması gereken, sadece astımlarının kontrol altında tutulduğundan emin olmanızdır. Gerekli olan ilaçları her zaman elinizin altında bulundurmalı ve düzenli olarak da çocuğunuzu bir uzman hekime muayene ettirmelisiniz.
Astım nedir?
Astım, aşırı öksürük, hırıltılı nefes alma ve nefes alma güçlüğü veya nefes darlığına sebep olan kronik bir rahatsızlıktır. Bu patolojiyi ilk fiziksel aktiviteye başladıklarında veya bir fiziksel aktiviteyi bitirdikten hemen sonra gösteren çocuklar vardır. Bu tip astıma egzersize bağlı astım veya spor astımı denilmektedir.
Bu tip astım, bir çocuğun spora katılmasını engellemez. Aksine, çocuğun spora katılması faydalıdır. Onların sağlığına birçok faydaları vardır ve duygusal istikrarlarına da olumlu etkileri olur.
Önemli olan, çocuğun ve antrenörünün veya eğitimcisinin ne zaman dinlenmek gerektiğini ya da antrenman veya eğitimi ne zaman bitirmek gerektiğini bilmeleridir.
Astımlı çocuk için önerilen sporlar
Bu solunum rahatsızlığı olan çocukların gerçekleştirebileceği çok çeşitli spor ve eğlence aktiviteler vardır. Doğru aktivite, çocuğun en çok sevdiği aktivite olmalıdır.
Aksi takdirde, çocuğunuz bırakmak veya vazgeçmek için bir mazeret bulacaktır. Önemli olan, çocuğun kendini rahat hissetmesi ve hoşça vakit geçirmesidir.
Basınçlı hava tankı ile tüplü dalış dışında (tavsiye edilmez), astımlı çocuk herhangi bir spor türüne katılabilir. Bazı spor türleri diğerlerinden daha az tetikler ve bu nedenle de zamanla gelebilecek astım krizinin başlangıç semptomlarını bilmeliyiz ve dikkatli olmalıyız.
Çocuklar aktivitenin fiziksel gereklerini kendileri tolere edecekse, antrenman öncesi onlara ilaç vermek gerekmez. Öte yandan, eğer komplikasyonlar varsa, doğrusu, aktiviteye başlamadan 10 dakika önce çocukların ilaçlarını almalarıdır.
En çok astım semptomlarına neden olan sporlar, zaman içinde sürekli bir efor sarfiyatı gerektiren sporlardır. Dayanıklılık antrenmanı, bisiklet, atletizm, tırmanma, basketbol, futbol, paten veya buz hokeyi gibi sporlar çok fazla çaba gerektirir. Bu sporlar oyunculara dinlenmek için çok az fırsat verir ve ayrıca çok fazla enerji harcamalarını da gerektirir.
Diğer yandan, jimnastik, golf, kapalı ve ısıtmalı havuzda yüzme ve su topu, yoga, yavaş tempoda bisiklet sürme, yürüyüş, eskrim ve dövüş sanatları (judo, karate, tekvando) gibi sporların astım krizine sebep olma olasılıkları daha düşüktür, çünkü bu sporlarda efor harcama ve dinlenme süreleri birbirini izler.
Yukarıda da belirtildiği gibi, astımlı çocukların spor yapabileceği açıktır. Bu sayede, normal bir yaşantı sürdürebilirler ve tüm semptomlarından uzak bir şekilde okullarına devam edebilirler.
Astımlı bir çocuğun sporda yer alabilmesi için tavsiyeler
- Herhangi bir fiziksel aktiviteye başlamadan önce, çocuğun 15 dakika boyunca ısınma hareketleri yapması önemlidir.
- Astım krizi anında, çocuğun herhangi bir egzersiz yapmasından muhakkak kaçının.
- Burun pasajlarını temizleyin. Çocuğun hem burnundan ve hem de ağzından yeterince nefes aldığından emin olmalıyız.
- Çocuğun hafif bir şekilde egzersiz yapmasını sağlayın, böylece vücudun hareketlere ve gereken solunuma uyum sağlayacak zamanı olabilir.
- Mümkünse, daima soğuk ve kuru ortamlardan ve aynı zamanda kirli ve mikroplu ortamlardan kaçınmaya çalışın. Yine, duman bulunan yerlerden de kaçınmanız gerekir.
- Yoğun ve uzun süreli egzersiz yapmaktan kaçının – özellikle çocuğunuzun fiziksel durumu iyi değilse veya sporun gerektirdiği efor seviyesine alışkın değilse.
- Astım tedavisi için bir uzmana gidin. Gerekirse, herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan önce, çocuğunuza verilen ilaçları içirin. Bir krizden kaçınmak için, kendisiyle ilgilenen kişilerin yapabileceği şeyleri daima hesaba katın.
Astımlı çocuk, öğretmenleri durumlarının farkında olduğu sürece okul sporlarına da katılabilir. Okul çalışanlarının da çocuğun kendisini rahat hissetmesine yardımcı olmaları gerekir.
Çocukların büyümesi ve sağlıklı olması için fiziksel aktivite gereklidir. Aktivitelere katılmalarını engellemek, tamamen kaçınmamız gereken bir hatadır. Sporu onların tedavilerinin bir parçası olarak düşünün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bonnie B. Hudak. (2017) ¿Pueden hacer deporte los niños y los adolescentes con asma? [online] Kids Health. Disponible en: https://kidshealth.org/es/parents/asthma-sports-esp.html. [Fecha de consulta: 24/01/2019].
- María T. Callén B. (2018) Los niños asmáticos pueden hacer deporte. [online] Familia y Salud. Disponible en: https://www.familiaysalud.es/sintomas-y-enfermedades/asma-y-alergia/asma/los-ninos-asmaticos-pueden-hacer-deporte. [Fecha de consulta: 24/01/2019].