Bebeklerde burun temizliği: 6 ipucu

Bebeklerde burun temizliği: 6 ipucu

Son Güncelleme: 13 Haziran, 2018

Bebekler narin olduğu için, burun temizliği gibi basit görevleri yapmak bile, eğer doğru yapılmazsa bir sorun olabilir. Ancak, aslında her şey dikkatli olmak ve güç uygulamamaya çalışmak ile ilgilidir.

Herkes, burun tıkanıklığının ne kadar can sıkıcı olduğunu bilir. Özellikle uyku vakti geldiğinde, düzgün nefes alamamak sinir bozucu ve rahatsız edicidir.

Bebekler söz konusu olunca, bu sorun daha da karmaşık hale gelir, çünkü bebekler henüz kendi burunlarını kendileri temizleyemez. Bu nedenle, ebeveynlerinin onlara yardım etmesi önemlidir. Böylece, burunlarını hava kanallarını tıkayan mukustan arındırabilirler.

Bebeklerde burun temizliği ne zaman yapılmalı?

Bebeklerde burun temizliğinin, hava kanallarını tıkayan mukusun birikmesi sonucu nefes alamadıklarında yapılması tavsiye edilmektedir.

Bebeklerde burun temizliği sadece nefes almalarını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda mukus birikmesi sonucu sinüzit ve kulak iltihabı gibi problemlerin oluşumunu da engeller. Bu hastalıklar bebeklerde oldukça yaygındır.

Burun temizliğinin, uyumadan ve yemek yemeden önce yapılması önerilmektedir. Çünkü daha sonra solunum sistemlerinde herhangi bir rahatsızlık olmadan yemek yiyip uyuyabilirler.

Burun kanallarının açılması için alternatif yöntemler

Bebeklerin burun tıkanıklığının giderilmesi için tavsiye edilen bir yöntem, bebeğin uzun süre bulunacağı odada hava nemlendiricisi kullanmak veya ortamı nemlendirmek için bir yol bulmaktır.

Bu yöntem, özellikle kış aylarında olmak üzere, ısıtıcılar hava kanallarını kurutup daha fazla soruna yol açabileceğinden idealdir.

Bu sayede, su radyatörüne asarak buharlaşacak şekilde işlevini yerine getiren aletler alabiliriz. Ayrıca, radyatör üzerine su dolu bir kap yerleştirerek de bulunduğumuz ortamı nemlendirebiliriz.

Tavsiyeler

  • Ellerinizi güzelce yıkan, böylece enfeksiyon riskini azaltırsınız.
  • Bebeğin rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun (böylece korkmasının veya ağlamasının önüne geçmiş olursunuz).
  • Bu süreci hızlıca tamamlamak için bütün malzemeleri bulundurduğunuzdan emin olun. Genelde tuzlu su çözeltisi, bir şırınga ve burun aspiratörü yeterli olacaktır.
  • Gerekli olduğu durumlarda, bir bez veya tek kullanımlık ıslak mendil bulundurun.
  • Bebeğin burnuna dokunurken nazik olun.
  • Eğer istemezse, bebeği zorlamayın.
burnu temizlenen bebek

Bebeklerde burun temizliği nasıl yapılır?

Bu noktaya özellikle dikkat etmeliyiz. Çünkü, düzgün bir sonuç aldığımızdan ve bebeğin rahat hissedip herhangi bir zarar görmemesinden emin olmak isteriz.

Eğer çocuğunuz söz dinliyorsa, o zaman en iyisi bir musluğun önünde başını öne eğmesini istemektir.

Öte yandan, eğer bebekse, o zaman bez değiştirme masası veya yatak gibi yumuşak bir zemin üzerine yatırmalıyız. Daha sonra, biraz zor olsa da bebeğin sabit durduğundan emin olmalıyız. Mümkün olduğunca sakin kalmasını sağlamalıyız ki, canını acıtmaktan veya rahatsız hissetmesine sebep olmaktan kaçınabilelim.

Bebeğin hareketsiz kaldığından emin olmak için, en iyisi birisinden yardım etmesini istemektir. Ama bebeğinizi hareketsiz kılmak için onu bir battaniye veya havluya sarmayı da deneyebilirsiniz.

Tuzlu su çözeltisi nasıl kullanılır

Konu burun temizliği olunca, mukusun yoğunluğuna bağlı olarak bir serum kullanmak idealdir. Yani, bebek yüksek yoğunlukta mukusa sahipse, burun deliklerinden birkaç damla serum uygulamalıyız.

Ancak, eğer bebekte çok fazla mukus yoksa veya çok yoğun değilse, birkaç damla tuzlu su çözeltisi damlatmanız yeterli olacaktır.

Bu yöntemin daha verimli olması için dikkat etmemiz gereken bir diğer şey ise, burnuna uygulamadan önce serumu biraz ısıtmaktır. Bu, sıvının onu rahatsız etmesinin önüne geçer.

bebeğinin burnunu temizleyen anne

Bebeklerde burun temizliği için izlenecek adımlar

  1. Her bir burun deliği açıklığından bir şırınga veya damlalık aracılığıyla birer damla (veya ihtiyaç olan durumlarda daha fazla) damlatın. Damlalığı burnunun içine sokmak yerine bu şekilde yaparsanız, çok daha az rahatsızlık vermiş olursunuz.
  2. Sıvı burun deliğinden girdiğinde, bebeğin ağzını açmasını engelleyin (bunu çenesine nazikçe baskı yaparak sağlayabilirsiniz). Burnundan iyice nefes almasını ve mukusun akmasını sağlayın.
  3. Burun aspiratörünü doğrudan kullanmayın. Çünkü, vücut içgüdüsel olarak mukusu çıkartabilir.
  4. Burun aspiratörünü sadece mukusun fazla yoğun olduğunu bebeğin bu mukusu yeterince iyi çıkartamadığını fark ettiğiniz durumlarda kullanın.
  5. Burun aspiratörünü kullanırken mümkün olduğunca nazik olmaya çalışın. Çünkü eğer fazla sert davranırsanız, kulak yaralanmalarına ve hatta mukusun kulaklara ulaşıp enfeksiyona dönüşmesine sebep olabilirsiniz.
  6. En çok tavsiye edilen burun aspiratörleri vakumlu ve hortumlu olanlardır. Çünkü bu tiplerde, vakum kuvveti daha iyi kontrol edilebilmektedir.
  7. Öte yandan, armut şekilli vakumlu temizleyiciler, yeterince etkili olmadıkları için kullanılmamalıdır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Marchisio P., Picca M., Torretta S., Baggi E., Pasinato A., Bianchini S., Nazzari E., Esposito S., Principi N. Nasal saline irrigation in preschool children: A survey of attitudes and prescribing habits of primary care pediatricians working in northern Italy. Ital. J. Pediatr. 2014; 40: 47. doi: 10.1186/1824-7288-40-47.
  • Slapak, Ivo & Skoupa, Jana & Strnad, Petr & Horník, Pavel. (2008). Efficacy of Isotonic Nasal Wash (Seawater) in the Treatment and Prevention of Rhinitis in Children. Archives of otolaryngology–head & neck surgery. 134. 67-74. 10.1001/archoto.2007.19.
  • How to give our child nose ointment, drops or spray. NHS. Great Ormond Street Hospital for Children (NHS Fundation Trust). [Online].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.