Bağırsak Hareketleri: Tuvaleti tutmamak neden önemlidir?

Bağırsak Hareketleri: Tuvaleti tutmamak neden önemlidir?

Son Güncelleme: 03 Nisan, 2019

Bağırsak hareketleri sayesinde dışkı olarak bilinen sindirim sürecinde ortaya çıkan atıklar vücuttan atılır.

Bağırsak hareketlerinde görülen herhangi bir değişim sindirim sistemi için ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu sorunlar kısa veya uzun dönemli olabilirler. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olarak kötü alışkanlıklarınızı kontrol altına alabilir ve vücudunuza ihtiyaç duyduğu şekilde davranabilirsiniz.

Açık alanlarda veya başkasının evinde tuvalete girmemek için dışkılama sürecini ertelemek vücudunuz için zararlı olabilir. Bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için bağırsak hareketlerinin sağlığa etkilerini bilmenizde fayda var.

Tuvalete çıkmayı ertelemenin sonuçları

Tuvalete çıkmayı ertelemek tamamen zararsızmış gibi görünse de aslında vücut için büyük risk teşkil eder. Çünkü dışkılama ile birlikte vücut yeni bir sindirim süreci başlatır. İşte bu sebeple, bu süreci ertelememeniz çok önemlidir.

Tuvalete çıkmayı ertelemenin sebep olabileceği bazı sonuçlar aşağıdaki gibidir:

Besinlerin emiliminde güçlük

Besinlerin emiliminden ve kana karışmalarından sorumlu organ ince bağırsaktır. Tuvalete çıkmayı ertelemek ise ince bağırsakların içeri doğru çökmesine sebep olur. Bu durum, vücudun düzgün çalışabilmesi için gerekli olan besinlerin emilimini olumsuz yönde etkiler.

Ağrılı dışkılama süreci

Tuvalete çıkmayı ertelemek ince bağırsakların biriken dışkıdan su emmesiyle sonuçlanır. Bunun sonucunda dışkı daha kuru bir hal alacağından ötürü dışarı atılma süreci de bir o kadar ağrılı olur. Bu durum ilerleyerek, hemoroid veya anal yırtıklar gibi bağırsak hareketlerini daha da zorlaştıran komplikasyonlara yol açabilir.

Karında gerginlik

Tuvalete çıkmayı ertlemenin yol açtığı olumsuz sonuçlardan biri de bağırsaklarda gaz birikimidir. İnsan dışkısı ayrıştıkça bağırsak florasında bulunan bakterileri zayıflatan gazlar açığa çıkar. Bu durum, vücudun zararlı bakterilerin saldırısına karşı daha güçsüz ve korumasız olmasına yol açar.

Kabızlık

Dışkılamak sinir uçları ve beyinin de dahil olduğu karmaşık bir süreçtir. Anüs büzücü kasın beyinden gelen sinyalleri tanımasıyla bağırsak hareketleri başlar.

tuvalete çıkmak

Eğer sık sık tuvalete çıkmayı ertelerseniz bağırsak hareketleriniz zaman içinde azalır ve kaybolur. Bunun sonucunda bağırsaklar tembelleşir, sertleşir ve güçsüzleşir. Dışkıyı dışarı atmak zorlaşır. Bu duruma kabızlık adı verilir.

Kabızlık; hemoroid, karın ağrısı ve hassas bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Buna ek olarak, vücutta şişkinlik ve sıvı tutulumu gibi durumlar da gelişebilir. Bu rahatsızlıklar hayat kalitenizi olumsuz yönde etkileyecek kadar ciddi boyutlara da ulaşabilirler.

Divertikülit

Tuvalete çıkmayı ertelemenin yol açtığı rahatsızlıklardan bir diğeri de divertikülittir. Divertikülit, ince bağırsağın iç duvarında iltihaplı ve şişkin küçük keseler oluşması durumudur. Bağırsak hareketlerinin yol açtığı gerginliğe bağlı olarak dışkının daha da katı ve sert bir hal alması sonucu gelişir.

Sepsis

Uzun süre tuvalete çıkmamak sepsis olarak bilinen kan zehirlenmesi durumuna sebep olabilir. Dışkının bağırsaklarda uzun süre kalmasından dolayı gelişen bu durum vücut için son derece tehlikelidir. İnce bağırsakta bulunan bakteriler kana karışabilir ve sonuçları ölümcül boyutlara ulaşabilir.

Her gün tuvalete çıkmak neden önemlidir?

Bağırsak hareketleri sağlık açısından hayati önem taşır. Bağırsak hareketlerinin düzenli olması sağlıklı beslenmeyle alakalıdır.

Bu sebeple, lif içeriği yüksek olan yiyecekleri mutlaka beslenme programınıza dahil etmelisiniz. Dışkılama sıklığınız ve miktarı oldukça önemlidir. Uzmanlara göre, tuvalete çıkma sıklığı günde iki kere olmalıdır. Bu sıklık sindirim sisteminin sağlığının da bir ölçüsüdür. Dışkı sert kıvamlı ve yoğun kokulu olmamalıdır. Bu durum özellikle hamilelik döneminde büyük önem taşır.

yulaf brokoli sağlıklı yiyecek

Sağlıklı bağırsak aktivitesi için tavsiyeler

Sağlıklı bağırsak aktivitesi ve dolayısıyla sağlıklı bir vücut için aşağıda paylaştığımız tavsiyelere uymanız oldukça önemlidir.

  • Beslenme düzeninizde lif içeriği yüksek olan besinlere yer verin. Örneğin; meyveler, sebzeler ve tam tahıllı mısır gevrekleri gibi.
  • Düzenli egzersiz yapmak sinir sistemi açısından oldukça faydalıdır ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Stresten uzak durun.
  • Günde en az 2 litre su için ve bolca sıvı tüketin.

Eğer bu tavsiyeler bağırsak aktivitenizi düzenleme açısından yetersiz kalıyorsa sorunun kaynağını teşhis edebilmek için bir uzmana danışmanızda fayda var.

Sağlıklı ve düzenli bağırsak hareketleri vücut açısından çok önemlidir. Yalnızca sindirim sistemine değil aynı zamanda genel sağlık durumuna da etki eder.

Sağlıklı kalabilmek için bir düzene uymanız sizi karşılaşabileceğiniz olumsuz sonuçlara karşı korur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cerdán J, Cerdán C, Jiménez F. Anatomofisiología de la continencia y la defecación. Cir Esp. 2005; 78 (Supl 3): 2-7.
  • García P, López G. Evaluación de la absorción y metabolismo intestinal. Nutr Hosp. 2007; 22 (Supl. 2):5-13. ISSN 0212-1611.
  • Martínez de Victoria E, Mañas M, Yago MD. Fisiología de la Digestión. En: Tratado de Nutrición Tomo I. A. Gil editor. Acción Médica. Madrid. 2005; 249-293.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.