Bebeğinizin Kolik Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız

Bebeğinizin Kolik Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız

Son Güncelleme: 26 Ağustos, 2018

Eğer bebeğiniz kolikse küçük yaşlardan itibaren çok belirgin semptomlar göstereceği için bunu kolayca fark edebilirsiniz.

İlk olarak, bebeğin ten rengi kırmızıya dönmeye başlayacaktır, ağlayacak, ellerini yumruk yapacaktır. Sırtını dikleştirecek, dizlerini karnına doğru çekecektir.

Kolik küçük çocuklarda sıklıkla görülür. Genelde doğumundan iki hafta sonrasında görülmeye başlanır. Prematüre bebekler içinse, kolik ilk 3 hafta sonrasında görülebilir.

İyi beslenen bir çocuğun, haftanın en az 3 gününde günün 3 saatinden fazla bir süre aralıksız ağlamasına sebebiyet verebilir.

Kolik bebeğin sağlığı açısından bir tehdit arz etmese de bebek için rahatsız edici bir durum olacaktır.

Eğer bebeğinizin ağlamasını dindiremiyorsanız ve eğer ki daha öncesinde çocuk doktorunuz tarafından yapılan kontrollerde bebeğinizin sağlığı yerinde çıkmışsa, büyük ihtimalle bebeğiniz bu geçici durum ile karşı karşıya kalmıştır.

Kolik genellikle ağrılı bir süreçtir ve genellikle bebek üç ya da dört aylık olduktan sonra bir daha tekrarlamaz. Bebeğinizin kolik olması sizi endişelendirmesin, ihtiyaçları olduğu kadar beslenmeye ve gelişmeye devam edeceklerdir.

Şimdiye kadar koliğin bebeğin uzun vadeli sağlığı üzerinde kötü bir etkisi olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamıştır.

Bu gözyaşlarına ve ağrılara sebep olan problemin asıl sebebi bebeğin midesinin daha gelişimini tam olarak tamamlamamış olmasıdır. Ana rahminin dışından aldıkları besinlere adapte olabilmeleri için biraz zamana ihtiyaçları vardır.

Aynı yetişkinlerdeki gibi, bir bebekte kolik görüldüğünde karnı gaz ile dolmuştur; bu da rahatsızlığa ve ağrıya sebebiyet verir.

babasının kucağında ağlayan bebek

Koliğin belirtileri

  • Dindirilemeyen ağlama nöbetleri: Kolik sebebiyle acı çeken bir bebek, genelde öğleden sonra ya da akşam olmak üzere her gün aynı saatlerde ağlar. Kolik nöbetleri birkaç dakikadan 3 saate, hatta belki daha fazlasına kadar sürebilir.
  • Aşırı ağlama: Kolik sebepli olan ağlamalar, onun acı çektiğini sesinden ve ağlamasının yoğunluğundan belli eder. Çok yoğun bir acıdır ve aşırı ağlamayla sonuçlanır. Bebeğin ağlarken sesi yüksek tizde olur ve ten rengi kırmızıya dönebilir. Bu sebeple onları yatıştırmak çok zor olabilir.
  • Belirsiz bir sebepten ağlıyorsa: Bebeklerin ağlaması çok normaldir. Ağlayan bir bebek, yalnızca bezinin değiştirilmesine, beslenmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Ya da bu yalnızca çok terlemiş ya da çok üşüyor olduğu anlamına gelebilir. Algılayamadığınız bir sebepten ötürü ağlıyorsa, bu onun muhtemelen kolik olduğu anlamına geliyordur.
  • Duruş değişikliği: Kolik bir bebek muhtemelen yumruklarını sıkmıştır, gergin karın kasları vardır ve bacaklarını yukarıya doğru kaldırmıştır.
bebek ağlaması

Aileler bebeklerinin karnına nazik masajlar yaparak, narince bacaklarını hareket ettirerek onları yatıştırmaya çalışmalılar. Bunu yapmak, bebeğin sancılarının hafiflemesine ve gazını çıkartabilmesine yardımcı olacaktır. Ağlamalarına sabırla yaklaşmak da ona yardımcı olacaktır ve çok önemlidir.

Koliğin sebepleri

Birkaç aylık bebeklerde görülebilecek koliğin sebeplerinden bazıları şunlardır:

  • Reflü: Reflü, anne sütünün ve mide asitlerinin bebeğin yemek borusuna akmasıyla oluşabilecek bir mide yanmasıdır.
  • Sindirim problemleri: Protein ya da laktoz intoleransı sebebiyle bazı sindirim problemleri oluşabilir.
  • Gelişimi tamamlanmamış bir sindirim sistemi bağırsak kaslarında kasılmalara sebep olabilir.
  • Gaz (hava): Bağırsak yollarındaki gaz, sıkışmalara sebebiyet verir.
  • Normalden yüksek hormon seviyeleri: Bu hormonlar yatıştırılamayan ruh hallerine ve karın ağrısına sebep olabilir.
  • Uyaranlara aşırı hassasiyet: Dış dünyadaki ışık, ses gibi uyaranlara aşırı hassasiyet de sebeplerden biridir.
  • Gelişimi tamamlanmamış sinir sistemi
  • Ortamın sıcaklık derecesi, çok sıcak ya da çok soğuk olması.

Tüm bu bilgilerin ışığında, bebeğiniz kolikse artık rahatlıkla bunu anlayabileceksiniz. Bu bilgiler aynı zamanda, bu durumla karşılaştığınızda doğru bir yöntem izlemenize de yardımcı olacak.

Size ayrıca şunu da hatırlatmak isteriz, bebeğinizin güvende ve rahat hissetmesi adına ona dünyada bir insanın sahip olabileceği tüm sevgiyi verin. Bu da onun rahatsızlığının dindirilmesine yardımcı olacaktır.

Her zaman olduğu gibi, çocuk doktorunuz çocuğunuzla ilgili ihtiyacınız olacak tüm bilgileri size verecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.