Sıcak nedeniyle bebeğinizde oluşan kızarıklık için çareler
Temel olarak döküntü, deri iltihabı, kızarıklık ve kaşıntı ile karakterize edilen bir durumdur. Bulaşıcı ve ciddi bir durum olarak görülmemesine rağmen, bebeğinizde sıcak nedeniyle oluşan bu kızarıklık özellikle bebekler için son derece rahatsız edicidir.
Aşırı sıcaklık veya nem nedeniyle ortaya çıkan kızarıklık, üst üste giydirilen kıyafetin terletmesi sonucu veya nefes almayan yanlış kumaş tercih edilmesi nedeniyle oluşabilir. Bu nedenle bebekleri giydirdiğimiz kıyafetlere dikkat etmeliyiz.
Sivrisinek ısırıklarında olduğu gibi, bir sağlık hekimine danışmadan önce sivrisinek ısırıkları için uygulanan yöntemler bebeklerin cildine uygulanmamalıdır. Çünkü bunlar sorunu ortadan kaldırmak yerine rahatsızlıkları kısa süreli vücudumuzdan uzaklaştırmaya yararlar.
Aklınızda bir soru işareti oluştuğunda, en iyisi çocuk doktorunuza veya bir dermatoloğa danışmaktır.
Kızarıklığı gidermek için evinizde hazırlayabileceğiniz tarifler
Manyok Nişastası
1 manyok alıp toz haline gelene kadar rendeleyin. Maden suyuyla dolu bir kasede manyoğu da ekleyip karıştırın. Toz suda çözündüğünde karışımı süzün. Kabuklarını atın ve sıvıyı temiz bir kapta birkaç gün güneşte beklemeye bırakın.
Su buharlaştıktan sonra, kabın dibinde beyazımsı bir toz kalacaktır. Bu, kızarıklığın olduğu yerde talk pudrası gibi bebeğin cildine uygulayabileceğiniz yucca çiçeği nişastasıdır.
Sodyum bikarbonatlı su
Kaşıntıyı gidermek ve bebeğin kızarıklığın olduğu bölgeyi sürekli kaşımasını önlemek istiyorsanız, ona sodyum bikarbonatlı soğuk su banyosu yaptırmanızı öneririz. Bu şekilde kaşıntıyı giderebilecek ve cildin tahriş olmasının önüne geçebileceksiniz.
Banyo bittikten sonra cildi yumuşak bir havluyla ve ovalamadan kurulamalıyız, bu çözümün çok daha etkili olacağını vurgulamamızda yarar var. Ayrıca bebeğinize cilde nefes aldıran, pamuklu kıyafetler giydirmenizi öneriyoruz.
Salatalıklı smoothie
1 taze salatalığı (kabuğunu çıkarmadan) dilimler halinde kesin ve blendera koyun. Biraz su ekleyin ve parçalanana kadar ezin.
Birkaç dakika buzdolabında bekletin ancak çok soğumasını beklemeyin. Hazır olduğunda kızarıklık üzerine uygulayabilirsiniz.
Salatalık, kızarıklığı hafifletecek çok taze bir sebzedir. Unutmayın ki; uyguladıktan sonra cilde nüfuz etmesi için birkaç dakika bekletmeli ve ardından nazikçe durulamalısınız. Kızarıklık geçene kadar bunu tekrar edebilirsiniz.
Papatya infüzyonu
Papatya, birçok yararı olan ve herhangi bir yan etkisi olmayan bir bitkidir. Bu nedenle bebeğinizin cildindeki kızarıklığını gidermek için kullanabilirsiniz.
Aşırı sıcak havanın etkileriyle mücadele etmek için, yapmanız gereken tek şey; bir papatya infüzyonu hazırlamaktır. İsterseniz marketlerde satılan torbalı papatya çaylarından ya da bitkinin yapraklarından (aktarlarda bulunabilir) hazırlayabilirsiniz. İnfüzyon hazır olduğunda 15 dakika buzdolabında bekletin.
Papatya suyuna batırdığınız pamuk yardımıyla kızarıklığın üzerine hafifçe dokundurarak, çok fazla baskı uygulamadan uygulayın. Bittiğinde durulamanıza gerek yoktur.
Aloe Vera Suyu
Bir dal aloe vera alın ve küçük parçalar halinde kesin. Kaynamış suyla dolu bir kaba koyun ve ardından 2 gün buzdolabında bekletin. Cilde uygulamak için biraz pamuk kullanmanız yeterli olur.
Mısır nişastası
Mısır nişastası, kızarıklığı giderebilen bir başka bileşendir. Sadece mısır nişastasından biraz alıp etkilenen cilde dikkatlice uygulamanız gerekiyor.
Kalendula (aynısefa) infüzyonu
Papatya gibi, kalendulanın da birçok faydası vardır. Tahriş olan ciltlerle mücadele etmek için kullanılan kremlerde, losyonlarda ve merhemlerde bulunan bir bileşendir.
Elinizde bu bitkinin yaprakları ve sapları varsa, onlarla bir infüzyon hazırlamanızı, soğumaya bırakmanızı ve günde birkaç kez döküntü üzerine (lapa olarak) uygulamanızı öneririz.
Kızarıklığa iyi gelecek alternatif çareler
Aşağıda önerdiğimiz tarif, reçetesiz satılan ilaçlar ile hazırlanabilir ve genel olarak sağlığa zararlı olabilecek herhangi bir bileşen içermez.
Ancak siz yine de uygulamaya geçmeden önce bir çocuk doktoruna danışmayı ihmal etmeyin, içeriğinde bulunan herhangi bir madde bebeğinizde bir yan etki yaratabilir:
Kızarıklığa karşı hazırlanabilecek bir tarif:
1 azitromisin tableti.
5 tablet prednizon (5 mg).
1 şişe çinko ve kalamin losyonu.
Hazırlanışı:
- Tabletleri ezin ve çinko kalamin losyon şişesine ekleyin.
- Şişeyi sallayın, böylece karışımın içinde bulunan haplar iyi çözülür.
- Kızarıklığın bulunduğu alanı nazikçe temizleyin ve pamuk yardımıyla karışımdan biraz alarak kızarıklığa uygulayın.
- Cildin ilacı emmesi için birkaç dakika bekleyin ve ardından bebeğinize temiz pamuklu bir giysi giydirin.
- DİKKAT! Bu ilaç ciltte leke bırakabileceğinden bebeğinizin güneş ışınlarına maruz bırakılması önerilmez. Bu nedenle gece uygulanması ve sabah evden çıkmadan önce temizlenmesi önerilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alonso Lazo, A. Y., & Álvarez Barrios, L. M. (2014). Uso de Hidrocortisona crema 1% en Niños (a) de 2 a 12 años con Dermatitis atópica atendidos en el área de consulta externa del Centro Nacional de Dermatología “Dr. Francisco Gómez Urcuyo”. Marzo–Agosto 2014 (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua). Disponible en: https://repositorio.unan.edu.ni/1647/
- Ureta, C. K. V., Cordero, A. W. H., Figueroa, E. E. J., & Tircio, D. C. N. (2021). Enfermedades dermatológicas, diagnóstico diferencial causas y tratamiento. Dominio de las Ciencias, 7(6), 1276-1294. Disponible en: https://dominiodelasciencias.com/ojs/index.php/es/article/view/2394/5266
- Weston, W. L., & Morelli, J. G. (2017). Dermatología pediátrica. Elsevier Health Sciences.
- Cardona R, et al. Más allá de la alergia a la yuca o mandioca. Revista Alergia México 2018;65(S1):63-64. Disponible en: https://revistaalergia.mx/ojs/index.php/ram/article/view/451.
- Nema NK, Maity N, Sarkar B, Mukherjee PK. Cucumis sativus fruit-potential antioxidant, anti-hyaluronidase, and anti-elastase agent. Arch Dermatol Res. 2011 May;303(4):247-52. doi: 10.1007/s00403-010-1103-y. Epub 2010 Dec 14. PMID: 21153830.
- Calderón-Oliver, et al. Efectos benéficos del Aloe en la salud. Vertientes 2011; 14(2):53-73. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/vertientes/vre-2011/vre112a.pdf.
- Mishra A. Calendula officinalis: An important herb with valuable theraputic dimensions – An overview. Journal of Global Pharma Technology 2010;2(10). Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/277731541_Calendula_officinalis_An_important_herb_with_valuable_theraputic_dimensions_-_An_overview.