Bebeklerdeki Cilt Kızarıklığıyla Nasıl Başa Çıkılır?
Bebeklerde kızarıklıklarla nasıl savaşabiliriz? Bebeklerin cildinin son derece yumuşak, pürüzsüz ve hassas olduğunu ve özel dikkat ve bakım gerektirdiğini bilmek önemlidir.
İstenmeyen döküntüleri önlemek için çocuk bezlerine, sıcaklık değişimlerine ve cilt alerjilerine dikkat etmeliyiz. Bütün bunlar, çocuklarda egzama ve tahrişe neden olabilecek faktörlerdir.
Bebeklerde cilt kızarıklığına ne sebep olur?
Çocuklarda döküntüler ve kızarıklıklar sık görülür ve ciltte yaygın olarak ortaya çıkabilir. Dermatit ve eriteme benzer şekilde, sivilce veya küçük şişlik şeklinde görünebilir ve çeşitli nedenleri olabilir.
Dermatit ve döküntüler genellikle doğumdan sonra ortaya çıkar, çünkü bebeklerin hassas cildi dış ortama uyum sürecini başlatır. Organizmaları da yeni yiyeceklere uyum sağlamalıdır.
Çoğu durumda, bu koşullar çocuk 3 yaşına gelene kadar ortaya çıkabilir. Genellikle kızarıklık veya burunsuz kabarcıklar ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bazı durumlarda çocuğun ateşi de çıkabilir .
Bebeklerde kızarıklığın yaygın nedenleri
- Bazı kıyafetlerin kullanımı. Örneğin, sentetik elyaftan yapılmış giysiler.
- Kremler, şampuanlar, sabunlar, parfümler vb. içeren kimyasal maddelerle temas.
- Klor ile temas. Bu, örneğin bir çocuğun klorlu suyla dolu bir havuzda yüzmesi durumunda ortaya çıkabilir.
- Tek kullanımlık bebek bezlerinden kaynaklanan sürtünme.
- Aşırı sıcak.
- Bazı yiyeceklerin bebeğin beslenmesine erken girişi.
- Bebeğin beslenmesinde belirli besinlerin eksikliği.
- Besinlerin zayıf emilimi.
- Sinir bozukluğu, öfke ve endişe.
Kızarıklıkla mücadele
Genel olarak, döküntüleriyle başa çıkmanın iyi bir yolu, küçük çocuklarda çok yaygın olan bu durumlar için yapılan reçetesiz pediyatrik kremleri veya pudraları uygulamaktır.
Ayrıca iyi hijyen sağlamak ve doğru kıyafet seçimi de döküntüleri önleyebilecek önemli faktörlerdir.
Tek kullanımlık bebek bezlerinin kullanılmasından kaçınmak, bu bebek bezleri sürtünmeye neden olduğu için idealdir. Ayrıca, ebeveynler arasında bu kadar sıkıntı çeken bu yaygın cilt rahatsızlıklarına neden olan nemi biriktirirler.
Birçok anne, bu nedenle tam olarak bez bebek bezini kullanmayı tercih eder. Daha sağlıklı bir cildi garanti ederken aynı zamanda çevre için daha iyi olma avantajına sahiptirler.
Tek kullanımlık bebek bezlerini kullanmanızın gerekmesi halinde, nemin birikmesini önlemek için bunları sık sık değiştirmeniz önerilir.
Uzmanlar ılık, klorsuz suyla banyoları öneriyor. Ayrıca nötr kokusuz sabunlar tavsiye ediyorlar.
Ayrıca, çocuğun beslenmesine de dikkat etmek önemlidir. Emzirme onların savunmasını güçlendirir ve yaşamsal besinler sağlar.
Son olarak, uzmanlarımız çocuklarımızı kontamine olan, havalandırılmayan veya sigara içenlerin bulunduğu yerlere maruz bırakmamalarını tavsiye etmektedir. Ayrıca stresli ortamlardan uzak durmayı öneriyorlar.
Şifalı otlar yardımıyla kızarıkla mücadele
Bu otlar, özellikle cilt bakımı söz konusu olduğunda, büyük sağlık yararları sağlayan tıbbi özelliklere sahiptir.
Papatya ve nane, çocuklarda kızarıklıklarla savaşmak için tavsiye edilir. Hem papatya hem de nane kaşıntı kesiciler olarak kullanılabilir.
Bu bitkilerin kızarıklıklarını veya dermatitlerini bir pamuk top ile biraz infüze edebilirsiniz. Karışım kuruduktan sonra, kaşıntıdan kurtulacaklarını hissedecekler ve ciltleri daha nemlendirilecektir.
Bu bitkileri de biberonlarına yerleştirebilirsiniz. Çocuğunuzun cildine sadece restoratif özellikler sağlamaz, aynı zamanda rahatlatıcı ve sindirim sürecine yardımcı olurlar.
Bebeğiniz için önemli faydalar sağlayan başka otlar biliyor musunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cohen, B. Differential diagnosis of diaper dermatitis. Clinical Pediatrics. [En línea].
- Moraga, F.A; Salcedo, S. Recién nacido: cuidado de la piel. Asociación Española de Pediatría. [En línea].