Çocuğum Vejetaryen Olmak İstiyor, Bu Güvenli Mi?
Eğer çocuğunuz vejetaryen olmaya karar verdiyse ve vejetaryen olmak güvenli mi değil mi onu öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.
Vejetaryen Beslenme Nedir?
Bu yeni durumu idare etmeye çalışırken ilk bilmeniz gereken şey vejetaryenliğin ne olduğu. Bununla birlikte, birden fazla vejetaryen beslenme düzeni olduğu için, çocuğunuzun ne tarz bir vejetaryen beslenme düzenini uygulamak istediğini de bilmelisiniz. Bu yazımızda, en yaygın iki beslenme düzeni üzerine konuşacağız: vejetaryenlik ve veganlık.
Vejetaryen beslenme düzeninde et ya da balık tüketilmez. Fakat, süt ürünleri, yumurta ya da bu gibi farklı hayvansal gıdalar tüketilebilir. Öte yandan, vegan ya da sıkı vejetaryen olarak da bilinen beslenme düzeninde, hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketilmez.
Neden Vejetaryen Olunur?
Bu tip bir beslenme düzenine uymanın farklı nedenleri vardır. En yaygın nedenlerden bazıları, hayvanlara saygı, çevresel farkındalık ve sağlıktır.
Çocuğunuzun beslenme düzenini değiştirme kararının ardında yatan sebep ne olursa olsun, bu kararın sizi endişelendirmemesini tavsiye ederiz. Bu yazımızı okumaya devam edin ve bununla birlikte gerekirse beslenme uzmanlarından tavsiye isteyin. Uzmanlar çocuğunuzun bu beslenme düzenini sağlıklı bir şekilde uygulaması için gerekli tavsiyelerde bulunacaklardır.
Vejetaryen Olmak Çocuklar İçin Uygun Mudur?
Amerika Beslenme ve Diyetetik Derneği’ne göre bu tarz beslenme düzenleri her yaştaki bireyler için uygundur. Hamilelik, emzirme dönemi, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlikte bu beslenme düzeni takip edilebilir. Atletler dahi bu şekilde beslenmeyi tercih edebilirler.
Hepçil beslenme düzeninde olduğu gibi, yemek düzeni konusunda her şeyi planlamanız gerekir. Beslenme düzeni oluşturulurken çocuğun bireysel ihtiyaçlarına göre de değişiklikler yapılmalıdır. Bazı basit adımları takip ederseniz, vejetaryen ya da vegan beslenme düzeni uygun olmakla kalmaz, aynı zamanda belirli hastalıkların önüne geçilmesi ve tedavi edilmesinde sağlık açısından faydalı da olabilir.
Vejetaryen Olmak Beslenme Yetersizliğine Yol Açar Mı?
Farklı farklı gıdalarla beslenildiği ve beslenme düzeni düzgün şekilde planlandığı sürece, gıdaların içindeki besin maddeleri gerekli beslenmenin sağlanması için yeterli olacaktır. Fakat demir, omega 3 yağ asitleri ve özellikle B12 vitamini gibi bazı mikro besinlerin alımı için ekstra bir çaba sarf edilmesi gerekir.
B12 Vitamini
Siyanokobalamin olarak da bilinen B12 vitamini yalnızca et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Bundan dolayı, veganların bu mikro besini ek gıda olarak tüketmesi çok önemlidir.
Vejetaryenler B12 vitaminini süt ve yumurta yiyerek alabilirler. Fakat tabii gerekli miktarı tüketmek her zaman o kadar kolay olmayabiliyor. Bundan dolayı, önlem alınması adına B12 vitamininin ek gıda olarak da tüketilmesi önerilir.
Demir
Demirde aynı sorun yaşanmıyor, çünkü demir yalnızca hayvansal gıdalardan elde edilmiyor. Baklagiller, tohumlar ve yemişler gibi gıdalarda da demir minerali yer alır.
Burada önemli olan tüketilen gıdaların biyoaktivitesi (gerekli etkinin oluşması için tüketilmesi gereken gıda miktarı) ve gıdaların içerdiği demirin türüdür.
Çocuğum Vejetaryen Olmak İstiyor, Bu Güvenli Midir?
Hayvansal gıdalarda bulunan bir demir cinsi olan hem demirin %20-25’i emilirken, bitkilerde bulunan hem olmayan demir %1 ile %20 arasında değişen oranlarda emilir ve biyoaktivitesi de beslenme düzeninde tüketilen diğer gıdalara bağlıdır.
Ama endişelenmeyin, bitkilerde bulunan demirin emiliminin artırılması için bazı tavsiyelerimiz var:
- Mercimek, ıspanak, pazı, antep fıstığı, ay çekirdeği gibi demir açısından zengin gıdalar ile birlikte, dolmalık biber, brokoli, kivi, hurma, turunçgil gibi C vitamini açısından zengin gıdalar tüketin.
- Yemek yedikten sonra kahve, çay ya da çikolata tüketmeden önce 1-2 saat bekleyin.
- Yemekten sonra kalsiyum takviyesi almadan önce 2 saat bekleyin.
Omega 3
Omega 3 oldukça önemli bir yağ asididir ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Hepçil beslenmede, omega 3 yağ asitlerinin temel kaynağı lüferdir. Bundan ötürü lüfer yemeyen bir kişide omega 3 eksikliği olacağı düşünülebilir. Fakat, durum böyle değil. Bu önemli yağ asidi yemişlerden, tohumlardan, keten yağından ve çiya tohumundan da elde edilebilir.
Umarız ki bu yazımızda çocuğunuz vejetaryen olmaya karar verirse sağlıklı bir beslenme düzenine uyarak sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini açık bir şekilde anlatabilmişizdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Martínez Biarge, M. Niños vegetarianos, ¿niños sanos? En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2017. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2017. p. 253-68
- Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980. doi 10.1016/j.jand.2016.09.025.