Çocuğumuzun cildi su toplarsa (vezikül) nasıl tedavi ederiz?

Vezikül yani çocuğunuzun cildinin su toplamasının düşündüğümüzden daha yaygın bir tıbbi durum olduğunu biliyor muydunuz? Vezikül; yanma, kaza, ayağın şişmesi ya da güvenlik önlemleri almadan güneşe çıkma sonrası oluşabilir.
Çocuğumuzun cildi su toplarsa (vezikül) nasıl tedavi ederiz?

Son Güncelleme: 15 Şubat, 2019

Başımıza gelen çeşitli ev kazaları ve tatillerde yaşanan kazalar söz konusu olduğunda ebeveynlerin çocuklarının yaralarını iyileştirme konusunda bilgili olmalarında fayda var. Vezikül çocuklarda düşündüğümüzden daha yaygın. Bu yazıda çocuğunuzun cildinin su toplaması durumunda, veziküle karşı nasıl yaklaşmanız gerektiğini anlatacağız. 

Vezikül nasıl oluşur?

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse vezikül ciltte oluşan ve içerisinde sıvı barındırabilen bir kabarcıktır. Bu kabarcık yanma, ovma ya da sürtme, alerji veya bir aşı sonrasında oluşabilir. Farklı boyutta olabilirler ve çapları birkaç milimetreden başlayıp, büyüyerek farklılık gösterir.

Genellikle bakarsak vezikül ciddi bir tehlike teşkil etmez fakat oldukça can sıkıcı olabilirler. Özellikle elde ya da ayakta çıkarsa çok rahatsız edici olurlar. Çoğunlukla, çocuklarda ortaya çıkan vezikül yaranın altında oluşan yeni deriyi nemlendirici ve koruyucu görev gören bir sıvı içerir.

Vezikül ile alakalı en büyük problem onların patlaması anıdır. İçeride hapsolmuş sıvı patladıktan sonra deri; çevreyle, bitkilerle ve hayvan saçlarıyla temas ettiğinde mikrop kapabilir.

Vezikül neden ortaya çıkar? Bunun farklı sebepleri var fakat en yaygın sebepleri şunlar: Ayak parmaklarının kenarlarında ya da topuklarda şişmeye ya da kanamaya sebep olan yeni ayakkabı giymek, yüksek sıcaklıkta sıvıyla ya da ütü gibi katı bir bölgeye temas etmek, ya da gün içinde güneşten koruyucu krem kullanmadan dışarıda vakit geçirmek.

Bazen çocuklarda gördüğümüz vezikül; egzama deri hastalığına sahip olanlarda, zehirli bitkilere dokunarak -sarmaşık ya da derici sumağı- ya da birtakım hastalıklardan (kelebek çocuk hastalığı, uçuk, suçiçeği ya da impetigo gibi diğer cilt hastalıkları ) dolayı meydana gelebilir.

ciltte su kabarcığı

Çocuklarımızda vezikül görürsek ne yapmalıyız?

Çocuğun cildinde vezikülün neden çıktığının sebeplerinin yanı sıra müdahalede bulunurken ebeveynler olarak oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. Dikkatsiz olursak eğer su kabarcığının patlamasına sebep oluruz bu da çocuğa acı verir.

Kabarıklığın patlamasına sebep olmak istemiyorsak bir bandaj yardımıyla ya da yarayı sararak vezikülü karantinaya alabiliriz. Böylelikle bir yere vursak bile vezikül içeren bölgeye diğer hastalıkların taşıdığı mikroplar bulaşmaz. Bu çocuk için her zaman kolay olmaz çünkü erkek ya da kız çocuğumuz bandajı çıkarmak isteyebilir; fakat vezikülün kirlenmemesi ve mikrop bulaşmaması çok önemlidir.

Yarayı bir kumaşla sarmışsak eğer belli saat dilimlerinde kumaşı değiştirmeyi unutmayın. Örneğin duş almadan ya da yatağa girmeden önce bandaj olarak kullandığınız kumaşı değiştirin.

Asla ama asla yarayla oynayıp kabarıklığı patlatmamalısınız. Çünkü su kabarcığı patlarsa yaranın içindeki sıvı boşalır ve yaranın altında oluşan yeni deriyi koruyamaz. Sadece kabarıklığın büyük olduğu durumlarda -en az 10 santimetre çapında- ya da kabarıklığın içerisindeki sıvı bulanık ve irinliyse lütfen çocuğunuzu tedavi olması için bir an önce doktora götürün.

Bazen, vezikül bir neşter yardımıyla açılarak antibiyotik uygulaması yapılabilir ya da iyileştirici krem sürülür. Bu süreç şanslıyız ki acısız bir süreç. Uygulama sonrasında yaralı alanı bandajlı olarak tutun ve kir ve mikroba bulaşmaması için elinizden gelen özeni gösterin ki buna benzer mikroplardan korunun.

Çocuklarda vezikülün en yaygın sebepleri arasında şunlar yer alıyor: Ay ak parmaklarının kenarlarında ya da topaklarda şişmeye ya da kanamaya sebep olan yeni ayakkabı giymek, yüksek sıcaklıkta sıvıyla ya da ütü gibi katı bir bölgeye temas etmek, ya da gün içinde güneşten koruyucu krem kullanmadan dışarıda vakit geçirmek.

Çocuklarda vezikül oluşumunu nasıl engelleyebiliriz?

Çocuklarda vezikül oluşumunu engellemek için kabarcık çıkan bölgeyle etkileşime geçerken çok dikkatli olmalıyız ve evde kaza çıkmaması için elimizden geleni yapmalıyız. Örneğin, ütüyü sıcak bir şekilde başında durmadan bırakıp başka bir işle ilgilenmeyin. Mutfak rafının kenarına çok yakın kaynamış su içeren kutu ya da şişe bulundurmaktan kaçının.

Küçük çocuklarımız çok meraklı ve tehlikelere karşı korkusuz küçük insanlardır; böylelikle, dikkatlerini çeken herhangi bir objeye dokunabilirler. O obje sıcak bir obje olup yaralanmaya sebep olsa da onların merak duygusu objeye dokunmalarına sebep olur.

bebeğin eli yanıyor

Bir diğer yandan eğer yeni ayakkabı aldıysanız ve ilk defa giyecekseniz lütfen ince çorap giymeye özen gösterin ki topuklarınızda şişme yaşanmasın. Topuklarımız belki de ayaklarımızda en hassas bölgelerden biri o yüzden isterseniz yapışkan bir bandaj ile o bölgeyi koruyarak da yeni ayakkabınızı giymeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca tatile gittiğimizde yüksek koruma faktörlü -en az 50 faktör- güneş kremi her iki saatte bir sürülmelidir. Bulutlu günlerde bile ya da denize girmeyi düşünmüyorsanız bile güneş kremi sürmeye özen göstermenizi öneririz. Aynı şekilde tatilde havuza gittiğinizde, ya da parkta yaz yürüyüşleri yaparken de güneş kreminizi sürdüğünüzden emin olun.

Çocuklarımızda çıkacak veziküllerin %100’ünü engellememiz mümkün değil fakat bu bahsettiğimiz üç faydalı bilgi ile onların çıkmasını azaltıp kontrol altına alabiliriz. Ve son olarak lütfen evde bu tip yaraların tedavisi için antibiyotik ve nemlendirici krem bulundurmayı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.