Çocuklarda Bronşiti İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Çocuklarda Bronşiti İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Son Güncelleme: 19 Mart, 2019

Çocuklarda bronşit, bronş mukozasında önemli boyutlarda bir iltihaplanma olduğunda meydana gelir.

Bronşitin en açık belirtilerinden birisi tüm gün süren öksürük ve ona eşlik eden nefes darlığıdır. Bazen bronşit olan çocukta yüksek ateş ve genel bir halsizlik durumu da görülebilir. Öksürmenin bir sonucu olarak çocuk öğürebilir ya da kusabilir. Kusma, başka bir hastalığın da belirtisi olabilir.

Bazen anneler, çocuklarının bronşit olduğunda sağlığına geri kavuşabilmesi için yapabilecekleri şeylerin neler olduğunu merak ederler. Bu yazımızda sizlerle, çocuğunuzun bronşitini iyileştirmek için yapabileceğiniz çeşitli şeyleri paylaşacağız.

Çocuğunuzun bronşit olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Çocuk doktorunuzu ziyaret edin

Eğer çocuğunuzun bronşitten muzdarip olduğunu düşünüyorsanız, yapmanız gereken ilk şey bunun neden olduğunu belirlemek için doktora gitmektir. Doktorunuz duruma teşhis koyacak ve takip edilmesi gereken yolu çizecektir.

Bronşit; virüs, bakteri, alerji ve doğuştan gelen hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Doktor, hastalığın sebebine bağlı olarak, antibiyotik yazıp yazmamaya karar verecektir.

Ebeveynlerin, doktorlarının reçetesi olmadan çocuklarına öksürük şurubu vermemesi çok önemlidir. Bu ilaçlardan kaçınılmalıdır ,çünkü genellikle öksürük şurupları akciğerlerde biriken balgamın atılmasını sağlar ve çocuğun nefes almasını zorlaştırır.

Eğer çocuğunuzun balgam çıkardığını ve kuru kuru öksürdüğünü gözlemliyorsanız, su kaynatıp çocuğunuzun (güvenli bir ısıda) onu solumasını sağlayarak ona yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede, balgam yumuşar ve dışarı atılması kolaylaşır. Bu teknik, günde 4 kereye kadar tekrar edilebilir.

Eğer doktorunuz, çocuğunuzun bronşitinin alerjiden kaynaklandığını onaylarsa yukarıda anlatılan tekniği sakın uygulamayın. Çocuğunuzun alerji olması durumunda bu teknik istenilenin tam aksine sebep olacaktır, çünkü bu hastalık nemli ortamda daha çok artmaya meyillidir.

hasta çocuk ve doktor

Dinlenmenin önemi

İyi bir dinlenme sağlıklı olmanın garanticisidir. Eğer çocuğunuz bronşit olduysa, mümkün olduğu kadar çok dinlenmelidir.

Çocuğunuzun gerektiği kadar çok dinlenmesini sağlayın, bu onun iyileşmesi için çok önemlidir. Başını biraz yukarıda tutarak uyumasını sağlamak daha rahat nefes almasını sağlayabilir.

Eğer çocuğunuz okul çağındaysa da yatakta dinlenmesi önerilmektedir. Çocuğunuz iyi hissetmeye başladığında da hemen fiziksel aktivitelerde bulunması önerilmemektedir. İyileşip okula döndüğünde de beden eğitimi derslerinde dışarıda oturması gerekebilir.

Belirtilerle başa çıkma

Çocuğunuzun bol su içmesini sağlayın

Su içmek çocuğunuza birçok açıdan faydalı olabilir:

  • Eğer çocuğunuz öksürmeye bağlı olarak kusuyorsa, su içmek bu durumu önleyebilir.
  • Bunun aksine, eğer çocuğunuz öksürüyor fakat kusamıyorsa, su onun kusmasını sağlayarak çocuğunuzu rahatlatabilir.
  • Eğer çocuğunuzun iştahı kapalıysa, susuzluk hissini de kaybetmiş olabilir bu yüzden ona ara ara su vermek çok önemlidir.

Çocuğunuzun ateşini düşürün

Eğer çocuğunuzun ateşi yüksekse, ılık suyla banyo yaptırmak ya da kıyafetlerini çıkarmak gibi teknikler denenerek vücut sıcaklığını düşürmeye çalışmanız çok önemlidir.

Ateş, genel bir keyifsizlik ve iştah kaçması durumuna sebep olabilir. Çocuğun ateşinin düşürülmesi ona hemen kendini daha iyi hissettirecektir, hatta iştahını bile geri kazanabilir.

hasta yatakta yatan çocuk

Bağışıklık sistemini geliştirin

Eğer çocuğunuzun iştahı kapanmadıysa, onun için bağışıklık sistemini güçlendirmesi için sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Diyetinin önemli vitamin ve mineralleri içerdiğinden emin olun.

Ayrıca mahallenizdeki aktara giderek çocuğunuzun bağışıklık sistemini geliştirecek bazı doğal bitkiler de alabilirsiniz. İşinize yarayabilecek şeylerden biri ekinezya çayı olabilir. Bunlar her ne kadar doğal ürünler olsa da, çocuğunuzun yaşı ve kilosuna uygun olan miktarı bulmak için tavsiye almanızı öneririz.

Endişe etmeyin

Eğer çocuğunuz iyileşmeye başlarsa, bu hastalığın tekrar olma olasılığını düşünerek onu eve kapatmayın. İnsan vücudu çok akıllıdır ve eğer çocuğunuz dışarı çıkıp oyun oynamak istiyorsa bırakın eğlensin. Hatta çoğu zaman dışarıda olmak çocuğunuzun bağışıklık sistemi için daha iyi bile olabilir.

Sigara içmek yok!

Çocuğunuzun yaşadığı belirtileri daha kötü bir hale getirmemek ve hem kısa hem de uzun vadede komplikasyonlara sebep olmamak için sigara içmemeniz gerektiği gayet açıktır ve bu çok önemlidir. İnsanların hasta olduğunda çevresel faktörlere karşı daha hassas olduğunu unutmayın.

Çocuğumuz bronşit olduğunda ya da başka bir hastalığa yakalandığında yapılacak en iyi şey profesyonel yardım almaktır. Uzmanların da dediğin gibi, “Zamanında müdahale her şeyden daha önemlidir.”

Çocuk doktorunuzun tavsiyesini alın, uygulayın ve yukarıda sizin için sıraladığımız ipuçlarını da unutmayın. Çocuğunuzun kısa süre içinde iyileştiğini göreceksiniz. En önemli şey, çocuğunuzun sağlığını geri kazanmasını sağlamak, oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve hastalığın tekrarlamaması için dikkatli olmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mainou C; Mainou A; Plaza F. Bronquitis en la infancia: clínica y tratamiento. Farmacia Profesional. Farmacia Pediátrica Vol. 21, Núm. 11, Diciembre 2007.
  • García García ML, Korta Murua J, Callejón Callejón A. Bronquiolitis aguda viral. Protoc diagn ter pediatr. 2017; 1: 85-102.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.