Çocuklarda İshali İyileştirmek: Nasıl Beslenmeli?
İshalin, kötü sindirimden bazı gıda intoleranslarına kadar pek çok farklı nedeni olabilir. Doktor tanıyı koyduğunda ishali iyileştirmek için çocukların uygun bir diyetle beslenmeleri önemlidir. Böylece yeterli besin alıp düzgün bir şekilde iyileşebilirler.
Peki, ishali iyileştirmek için uygun olan diyet nasıl bir diyettir? Bu diyet, sindirimi kolay olan ve sindirim sistemini tahriş etmeyen yumuşak gıdalara dayalı olmalıdır. Bu tür diyetlerde genellikle baharatlar -özellikle de güçlü tadı olanlar- bulunmaz. En iyisi bir tutam tuz kullanmaktır.
İshali tedavi edici yumuşak bir diyet uygulamak vücudun iyileşmesine yardımcı olacaktır. Sindirim sistemini etkilemeden çocuğunuzun kendini tok ve güçlü hissedebilmesi için yumuşak bir diyet uygulayabilirsiniz.
Sadece ishal durumunda değil, başka durumlarda da bu diyeti uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda başka sindirim bozuklukları olan çocuklara da yardımcı olur. Ancak bu yazıda ishali iyileştirmek için nasıl yumuşak bir diyet uygulanabileceğine odaklanacağız.
İshali iyileştirmek için hafif beslenme
Daha önce de belirttiğimiz gibi ishali iyileştirmek için uygulanan yumuşak diyette yer alan yiyeceklerin sindirimi gerçekten kolaydır. Bu gıdaların hepsi farklı besin gruplarından gelir.
Klasik tavuklu şehriye çorbasının yanı sıra ishali iyileştirmek için kullanılabilecek en iyi yumuşak gıdalardan bazıları şunlardır:
- Tahıllar: Beyaz pirinç, yulaf, buğday
- Meyveler: Muz, elma (haşlanmış veya pişmiş)
- Proteinler: Yumurta (pişmiş), sığır eti, domuz eti, tavuk, balık veya hindi (buharda, ızgarada veya fırında pişirilmiş). Ayrıca bu etlerin suyunu kullanabilirsiniz.
- Sebzeler: Havuç, pancar, bal kabağı, kereviz, kabak (soyulmuş), kuşkonmaz, patates, yer elması ve tatlı patates
- Diğerleri: Jell-O
Ayrıca yaptığınız hafif diyetin içine bazı probiyotik yiyecekler de ekleyebilirsiniz. Bağırsaklarınızdaki iyi ve kötü bakterileri dengeleyen yiyecekleri dahil edin. Probiyotikler vücudunuz için yararlı canlı bakterilerdir.
Yumuşak bir beslenme programı için tavsiyeler
İlk olarak vücut tarafından hazmedilmesi zor yiyeceklerden ve gaz veya başka rahatsızlıklara yol açan gıdalardan kaçının. Bu amaçla mercimek ve fasulye gibi baklagillerin yanında süt ürünlerinden de uzak durmak en iyisidir.
İkincisi baharatlı gıdalardan uzak durun çünkü sindirim sistemi açısından tahriş edici bir etki yaratabilirler. Ayrıca kızarmış yiyeceklerin de hazmedilmesi zordur. Bu, ishal belirtilerini daha kötü hale getirir.
Üçüncüsü şekerli yiyeceklerden ve renklendirici ve tatlandırıcı gibi yapay maddeler içeren gıdalardan kaçının. Bu tür besinler, kolondaki hassas bakterileri bozabilirler. Ayrıca yapay tatlandırıcılar müshil etkisi yapabilir.
İçinde meyvelerin olduğu bazı smoothieler veya meyve suları yapabilirsiniz ancak çok iyi süzülmüş olmalıdırlar. Sindirimlerinin daha kolay olacağından emin olmak için tüm posasını ve çekirdeklerini yok etmelisiniz.
Dördüncüsü ishal durumunda çocuğunuzun çok küçük miktarlarda yemesi gerektiğini unutmayın. Böylece vücudu yavaş yavaş iyileşebilir. Ona çok fazla yemek vermeyin ya da daha fazla yiyemiyorsa yemesi için zorlamayın.
İshali iyileştirmek için çocuklar ne içmeli?
Daha önce de belirttiğimiz gib çocuklar ishal olduğunda hidrasyonlarını korumak için sıvılar çok önemlidir. Ona sık sık su içmenin önemli olduğunu söylemelisiniz ama aynı anda çok fazla su içmesi için de onu zorlamayın.
İshal durumunda vücutta mineral ve elektrolit kaybı yaşanır. Bunların yerlerini doldurmak için sıvı içmek önemlidir. İçilebilecek en iyi sıvılardan bazıları şunlardır:
- Hindistan cevizi suyu
- Elektrolit suyu
- Spor içeceği
- Çorbalarda tavuk veya sebze suyu
Hafif diyet, uygun hidrasyon ve doktorunuz tarafından izlenen tedavi ve verilen reçete ile birlikte ishal kısa zamanda yok olmalıdır. Böylece çocuğunuz tamamen iyileşecektir.
Doktorun tedavisi tamamlandıktan sonra çocuğunuz yavaş yavaş normal diyetine geri dönebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Academia Americana de Pediatría. (2021). Diarrea en niños: lo que los padres necesitan saber. Recopilado de: https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/conditions/abdominal/Paginas/diarrhea.aspx.
- Bron P. A, Kleerebezem M, et al. (2017). Can probiotics modulate human disease by impacting intestinal barrier function? British Journal of Nutrition. 117 (1): 93-107. Recopilado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28102115/
- Cellucci, M. F. (2021). Rehidratación oral. Manual MSD versión para profesionales. Recopilado de: https://www.msdmanuals.com/es-cr/professional/pediatr%C3%ADa/deshidrataci%C3%B3n-y-fluidoterapia-en-ni%C3%B1os/rehidrataci%C3%B3n-oral
- Colegio Americano de Gastroenterología. (n.d.). Diarrea en niños. Recopilado de: https://gi.org/topics/diarrhea-in-children/.
- Consolini D. M. (n.d.). Diarrea en niños. Manual MSD de Salud. Recopilado de: https://www.msdmanuals.com/es/hogar/salud-infantil/s%C3%ADntomas-en-los-lactantes-y-niños/diarrea-en-niños
- Elbusto A. (n.d.). Dieta blanda de fácil digestión: de la teoría a la práctica. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición. Consultado el 15 de febrero de 2023. Recopilado de: https://www.seen.es/modulgex/workspace/publico/modulos/web/docs/apartados/1063/140420_124259_3080588122.pdf.
- En Familia AEP. (2021). Gastroenteritis aguda. Asociación Española de Pediatría. Recopilado de: https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/gastroenteritis-aguda
- Hospital de Nens. (2016). Diarrea infantil. Recopilado de: https://hospitaldenens.com/es/guia-de-salud-y-enfermedades/la-diarrea-infantil-2/
- Mayo Clinic. (2021). Diarrea. Recopilado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/diarrhea/diagnosis-treatment/drc-20352246.
- Mc Gillivrai S, Fahey T, et al. (2013). Lactose avoidance for young children with acute diarrhea. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2013 (10): CD005433. Recopilado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24173771/.
- Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición. Dieta blanda de fácil digestión: de la teoría a la práctica. Recopilado de: https://www.seen.es/modulgex/workspace/publico/modulos/web/docs/apartados/1063/140420_124259_3080588122.pdf