Çocuklarda Yüksek Ateş Neden Olur?

Çocuğunuzun ateşini kontrol altında tutmak istiyorsanız yüksek ateşin yaygın sebeplerinin neler olabileceğini bilmeniz gereklidir. Çocuklarda yüksek ateş, sebebi doğru belirlendiğinde doğru müdahale ile kolayca tedavi edilebilir.
Çocuklarda Yüksek Ateş Neden Olur?

Son Güncelleme: 02 Mart, 2021

Çocuklarda yüksek ateş, çok yaygın karşılaşılan bir sorundur ve çocuğun vücut sıcaklığının normalin üstüne çıkması ile meydana gelir. Çoğu yüksek ateş durumunda endişelenilecek ciddi bir şey olmaz. Yine de her ebeveynin yüksek ateşi hızlı bir şekilde kontrol atmayı öğrenmesi gereklidir. 

Ateş yükselmesi bir hastalık değildir, vücudun bir enfeksiyonla savaştığının bir belirtisidir. Yani aslında, vücudun doğal olarak savunma mekanizmasını devreye sokması ile ortaya çıkar. Çocuklarda yüksek ateş meydana geldiğinde bunun sebebinin ne olduğunu anlamak kolay olmayabilir. Çoğu zaman ateş, ciddi olmayan viral enfeksiyonlara bağlı olarak oluşur.

Yaygın enfeksiyonların çoğunda diğer belirtiler ortaya çıkmadan 48 saat önce yüksek ateş ortaya çıkar. Bugünkü yazımızda, her ebeveynin bilmesi gereken bir konu olan çocuklarda yüksek ateşin en yaygın sebeplerinden bahsedeceğiz.

Çocuklarda yüksek ateş neden olur: en yaygın sebepler

Çocuklar bir enfeksiyon kaptığında ateş yükselmesi, çok normal bir reaksiyondur. Diğer belirtilere bakarak yüksek ateşin sebebini belirleyebilir ve buna göre doğru tedaviyi uygulamak üzere harekete geçebilirsiniz. İşte çocuklarda yüksek ateşin ortaya çıkma sebepleri:

1. Viral enfeksiyonlar

Virüse bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyonlar ateşin en yaygın sebebidir. Hatta çocuklarda yüksek ateş, viral enfeksiyonların ilk belirtisidir. Bu enfeksiyonlar bir temas ile kolayca yayılabilir. Bu tür enfeksiyonlar grip, öksürük, nezle ya da ishal gibi farklı rahatsızlıklara yol açabilir. Bazen bunların daha ciddi sonuçları da olabilmektedir.

Çocukların yakalandığı çoğu viral enfeksiyon üç ya da dört gün sürer. Mononükleoz hastalığı ya da grip gibi bazı hastalıklar ise daha uzun sürebilir.

2. Bakteriyel enfeksiyonlar

Bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlara göre daha az yaygındır fakat ateş yükselmesinin yaygın sebeplerinden biridir. Ateşe sebep olan bakteriler, ciddi hastalıklara da yol açabilmektedir. Örneğin,  zatürre, eklem enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu, sepsis (kan zehirlenmesi) ve menenjit bu hastalıklar arasında sayılabilir.

hasta çocuk

Öte yandan, bakterilerin kulak enfeksiyonu ve kurdeşen gibi daha az ciddi hastalıklara da sebep olabileceğini unutmamak gerekir.

3. Bebeklerde diş çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma da ateş nöbetlerine sebep olabilen bir durumdur. Bu durum, bebek ilk dişini çıkardığında yaklaşık altı aylıkken meydana gelir. Diş, diş etini ittiğinde vücut sıcaklığında değişim yani yüksek ateş oluşabilir. Ayrıca, diş çürüklerinden kaynaklanan acılı bir bakteriyel enfeksiyon da apse oluşmasına ve bunun sonucunda da yüksek ateşe sebep olabilir.

4. Aşı da çocuklarda yüksek ateş olmasına yol açabilir

Bazen, çocuklar aşı olduktan sonra yüksek ateş ortaya çıkabilir. Çoğu aşı, bağışıklık sistemini bir enfeksiyon varmış gibi harekete geçirecek şekilde tasarlanmıştır. Ç ocuklar bu sayede hastalıklara karşı bağışıklık geliştirir.

Aşıdan kaynaklanan ateş çok yüksek olmaz ve çok uzun sürmez. Pek çok aşıda ateş 24 saat sonra başlar ve en fazla 1 ya da 2 gün sürer.

“Çocuklarda yüksek ateş meydana geldiğinde bunun sebebinin ne olduğunu anlamak kolay olmayabilir. Çoğu zaman ateş, ciddi olmayan viral enfeksiyonlara bağlı olarak oluşur.”

5. Alerji

Alerji belirtileri genellikle hapşırma, göz sulanması, burun akması ve kaşıntıdır. Tek başına alerji, ateş çıkmasına sebep olmaz. Fakat bir çocuğun alerji olması, onu viral ve bakteriyel hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu hastalıklar çocuklarda yüksek ateşe yol açabilir.

6. Enflamatuvar hastalıklar

Enflamasyon, çocuklarda ateşin sebeplerinden biridir. En yaygın enflamatuvar hastalıklardan biri de akut romatizmal ateştir. Bu tür hastalıkların kalıcı kalp hasarı ya da kalp yetmezliğine yol açtığı bilinmektedir. Genellikle 5 ila 15 yaşındaki çocuklar bu hastalıklara yakalanır.

7. Bazı ilaçlar

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çocukların ateşlenmesinin temel sebepleri bakteriyel ve viral enfeksiyonalrdır. Fakat çocuklarda ateşe bazı ilaçlar da yol açabilmektedir. Çocuklarda yüksek ateş, belli başlı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Örneğin, antibiyotik, sistemik anti-enfektif, steroid olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar ve bazı şifa veren bitkiler ateş çıkmasına sebep olabilir.

ateşli hastalık

8. Çocuklarda yüksek ateş ile ilgili diğer sebepler

Yukarıda bahsedilenlere ek olarak, çocuklarda yüksek ateş, gıda zehirlenmesi, uzun süre güneşe maruz kalma ya da güneşte fiziksel aktivite yapma gibi başka sebeplerden dolayı da meydana gelebilir. Son olarak, sağlık söz konusu olduğunda bir uzmana danışmak genellikle iyi bir fikir olsa da yüksek ateşin her zaman tıbbi müdahale gerektirmediğini ve çoğu zaman 48 saat içinde kendi kendine geçtiğini de unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vélez, J. A. C. (2001). Fiebre en niños. Ccap, 17–31.
  • Ruiz Arcos, R., Cerón, M., Ruiz González, L., Segur, F. G., Valle Cervantes, G., Elizondo Villarreal, J. A., & Urbina-medina, H. (2010). Fiebre en pediatría. Revista Mexicana de Pediatría77(1), 3–8. Retrieved from http://www.medigraphic.com/rmp/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.