Çocukluk Obezitesindeki Artışa Dair Bilmeniz Gerekenler
Çocukluk obezitesindeki artış çok ciddi bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı kilolu olmak diyabet, kalp hastalıkları, kanser ve eklem sorunları gibi pek çok hastalıkla bağdaştırılıyor.
Aşırı kilolu olmak çocuklukta bazı sosyal sorunların yaşanmasına da neden olabilir. Araştırmalar bunun düşük özgüven ve duygusal sağlıkta olumsuz bir gidişata da yol açtığını gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2018 yılının Mayıs ayında yayınlanan rapora göre, çocuk nüfusunun %21’i aşırı kilolu.
Örneğin; Akdeniz’de en çok kilolu çocuk nüfusuna sahip ülke İspanya. Çok fazla baklagil, sebze ve sağlıklı yağlar tüketilmesiyle Akdeniz’deki beslenme tarzı beslenme uzmanları tarafından dünyadaki en sağlıklı beslenme şekillerinden biri olarak görülse de durum bu.
Ne yazık ki çoğu çocuk meşrubat, şeker ve abur cubur tüketiminde aşırıya kaçıyor ve yaşlı jenerasyonla aynı gıdaları tüketmiyor. Örneğin; çok az meyve sebze tüketiyorlar. Bunun da sağlık üzerinde epey olumsuz etkileri oluyor.
Çocuklukta obezite yalnızca beslenmeyle de alakalı değil. Çocukların geçmişe göre daha hareketsiz olduklarına dair de pek çok çalışma bulunuyor. Dışarıda geçirecekleri vakit daha kısıtlı ve de spontane, kurmaca oyunlara daha az zaman ayırıyorlar.
Çocukluk Obezitesindeki Gidişat
Obezite bireyin fazla yağ dokusu ya da vücut yağı olması şeklinde tanımlanabilir. Obez bir çocuğun vücut kitlesi %20 ya da daha fazla yağa sahiptir.
Bir yetişkin ya da bu makalemiz ışığında bir çocuğun aşırı kilolu olup olmadığını belirlemek için vücut kitle endeksinin ölçülmesi gerekir. Vücut kitle indeksinin bilimsel adı Quetelet Endeksi olarak geçiyor.
Vücut kitle endeksinde hesaplama için boy ve kilo kullanılır. Eğer vücut kitlesi 85 ile 95 arasındaysa çocuk obez olarak kategorize edilir.
Çocukluk Obezitesindeki Artışa Dair En Olası Nedenler
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi obezitenin nedeni kötü beslenme ve hareketsizliktir. Bunlara biraz daha detaylı biçimde yer vermek istiyoruz.
Kötü Beslenme ya da Çok Fazla Kalori Alma
Çocukta obezitenin en büyük nedeni dengesiz beslenmedir. Bu durumda çocuk doğal gıdalar yerine yüksek kalorili gıdalar tüketmektedir. Bu yüksek kalorili gıdalar arasında rafine unlu, sağlıksız ve aşırı şekerli ve yağlı tatlıları sayabiliriz.
Ebeveyn olmanın zor bir sorumluluk olduğunu hepimiz biliyoruz. Çoğu ebeveyn tam zamanlı çalışmanın yanı sıra ailesi için de bir mesai harcar. Bu koşullarda da hızlı bir öğle ya da akşam yemeği için fast food imdatlarına yetişebilir. Protein, sebze ve tahıl içerikli dengeli öğünler hazırlamaları için fazla zamanları yoktur.
Obezite bireyin fazla yağ dokusu ya da vücut yağı olması şeklinde tanımlanabilir. Obez bir çocuğun vücut kitlesi %20 ya da daha fazla yağa sahiptir.
Ebeveynler pizza, hamburger gibi dışarıdan söylenebilecek ve çocukların da hoşuna gidecek siparişler verme hatasına düşebilirler.
Fakat çocuklar meyve, sebze, tahıl, taze et, balık ve zeytin yağı ya da yemişler gibi sağlıklı yağ içeren gıdalar tüketmelidir.
Günümüzde lezzetli ve sağlıklı pek çok tarife kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunların bir kısmı da kolay ve hızlıca hazırlanabilecek tarifler. Bahsettiğimiz tarifler sayesinde çocuğunuz için daha tatmin edici yemekler hazırlayabilir ve kullandığınız malzemelerin bilincinde olabilirsiniz. Böylelikle daha sağlıklı öğünler sunabilirsiniz.
Hareketsiz Yaşam Tarzı Bizi Ele Geçiriyor
Hareketsizlik dünyanın başına bela olan durumlardan biri. Dışarıda vakit geçirme hali azaldıkça hareketsizlik günümüze hükmetmeye başladı.
Artık biraz gevşediğimiz ve dinlendiğimiz zamanlarda oturmayı tercih ediyoruz. Televizyon izlemek ve bilgisayar oyunu oynamayı bu rahatlama anlarına örnek verebiliriz.
Çocuklar hala futbol oynamaktan keyif alıyor fakat konsol kullanarak. Artık açık havada arkadaşlarıyla spor yaptıkları zaman çok kısıtlı.
Çocukların hareketsiz bir yaşam sürmemesi için haftada en az 2.5 saat egzersiz yaptıklarından ya da fiziksel aktivitede bulunduklarından emin olmalısınız.
Parkta yürüyüşe çıkarabilir, onlara bir bisiklet alabilir ya da asansör kullanmak yerine merdivenden çıkmalarını sağlamak gibi basit adımlar atabilirsiniz.
Son olarak, obez çocukların bu durumdan duygusal ve psikolojik olarak da etkilendiğini aklınızdan çıkarmayın. Obez olmak özgüvenlerini zedeleyebilir ve hayatları boyunca güvensiz hissetmelerine neden olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Achor, M. S., Adrián, N., Cima, B., & Brac, E. S. (2007). Obesidad infantil. Revista de Posgrado de La VIa Cátedra de Medicina.
- Lizardo, A., & Díaz, A. (2011). Sobrepeso y obesidad infantil. Universidad Nacional Autonoma De Honduras.
- Arial, T. (2010). La Obesidad Infantil : una epidemia mundial. Ministerio de Sanidad y Consumo.