Erken doğmuş bebek ve doğuştan gelen hakları

Erken doğmuş bebek hassas, kırılgan olduğu ve anadan doğma olarak yeterince gelişim göstermemiş olduğu için ona yüksek kalitede ilgi göstermemiz ve kendimizi adamamız gerekir.
Erken doğmuş bebek ve doğuştan gelen hakları

Son Güncelleme: 21 Mart, 2019

Yeni doğan bir bebek dünyaya beklenenden önce gelmişse yani erken doğmuş bebek ise fiziksel ve fonksiyonel anlamda normal yaşıtlarına kıyasla yeterince gelişim gösterememiş olabileceği için çok daha fazla bakım gerektirir.

Erken doğmuş bebeğin sahip olduğu haklar bu durumdaki bir çocuğun doğmasından itibaren hukuksal anlamda korunma kapsamına alınmasını sağlar.

Her bebek dünyaya geldiğinde organları en uygun bir şekilde işler halde dünyaya gelmeyebilir. Yeni doğan bir bebeğin organlarının yapısı ve işlevselliği tabii ki bir yetişkininkine benzemez. Fakat kendine özgü nitelikler taşıdıkları için zaman içerisinde bebek geliştikçe özellikleri de değişir.

Fakat erken doğan bebeğin hassaslıkları için daha çok dikkat etmemiz gerekir. Bu yüzden özel bakım ile çocuğumuzun bakımını takviye etmeli ve bu durumu asla ihmal etmemeliyiz.

erken doğan bebek tüpte

Normal bir bebek ile erken doğmuş bebeğin karşılaştırmasına ait tıbbi bir rapor

Yeni doğan bebekler genellikle benzer karakteristikler taşırlar. Uzmanlar bu karakteristiklerin bazılarını kullanarak yeni doğmuş bir bebeğin erken doğmuş bir bebek olup olmadığını tespit edebiliyorlar. Bu özellikler şöyle sıralanabilir:

Kilo

Normal bir bebeğin kilosu 3 ila 4 arasında değişiklik gösterebilir. Erken doğmuş bebek ise 2,5 kg ya da bundan da az bir ağırlığa sahip olabilir. Bu kilo kaybı onların vücut orantılarını da etkiler.

Hamilelik zamanı

Rahatsızlıkların yaşanmadığı bir hamileliğin yaklaşık 37 ila 42 hafta sürmesi beklenir. Eğer bir bebek 36 hafta ve öncesinde doğmuşsa bu bebek erken doğmuş bebek kabul edilir.

minik bebek

Boy

Çocuğun boyu genellikle ebeveynlerinden gelen genetik katkılar, hangi koşullarda hamileliğin gerçekleştiği, annenin sağlık durumu ve benzeri tipte faktörlerden etkilenir. 37 haftadan sonra erkek bir bebeğin boy ölçümleri 46 cm ila 53 cm arasında gözlenmektedir.

Kızlar ise 46 cm ila 52 cm arasında değişim gösterir. Erken doğmuş bebek ise yukarıda belirtmiş olduğumuz kıstaslara göre daha kısa boylu olur. Bu kısalık bir ya da birkaç cm olabilir.

Vücut ısısı

Her erken doğan bebek vücut ısısını kontrol edip yönetemediği için vücut ısısını düşürmeye eğilimli olur. Fakat yaklaşık iki gün içerisinde bebek kendini yenileyip vücut ısısını korumayı başarır. Erken doğmuş bebek uzun süreçte bu problemle baş edebilmek için yapay ısıya maruz kalmalıdır.

Erken doğmuş bebek: Ne gibi doğuştan gelen hukuki haklara sahip?

Erken doğmuş bebek ve bunun kendine özgü tuhaflıkları onun minyatür bir yetişkin olmadığını belli eder. Bu yüzden öyleymiş gibi onlara yaklaşılması güzel bir davranış değildir. Doğum doktorluğu yapan uzmanlar bir çocuğun erken doğmuş bebek olup olmadığına karar verebilir.

Yukarıda belirttiğimiz özelliklerde erken doğmuş bebek durumuna sahip ebeveynlerin erken doğmuş bebek ve onun sahip olduğu tüzel haklardan haberdar olmalılar.

Bu sayede kendilerine düşen özel sorumlulukları çocuklarına karşı yerine getiremediklerinde çocuk hukuken korunma altına alınmaktadır. Erken doğmuş bebek ve sahip olduğu hukuksal hakları şöyle sıralayabiliriz:

  • Anadan doğan gelişmemiş ve güçsüz yeni doğan bir bebek vücutsal ve fonksiyonel anlamda gelişimlerinde duydukları eksikleri hastaneler ve sağlık merkezleri üzerinden karşılayabilmelidir.
  • Hamile kadınların zorunlu olarak doğum öncesi genel sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları gerekir. Böylece erken doğmuş bebek ve onun hakları tamamen güvence altına alınır.
  • Yeni doğmuş bebek kaliteli ve alanında uzmanlaşmış tıbbi kadro tarafından onun özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kaliteli bir bakım almayı hak eder.
  • Erken doğmuş bebeğin örneğin kör olması gibi doğuştan gelen hastalıkların önlenmesi ve bunların tedavisini alması konusunda hakları vardır.
  • Erken doğmuş çocuğun sağlık durumu hakkında tüm aile bireyleri tamamıyla bilgilendirilme haklarına sahiptir. Böylece tüm ailenizin sağlığından siz sorumlu olacaksınız.
  • Anne sütü ile emzirerek erken doğmuş bebeği beslemek aslında onun sahip olduğu haklardan biri. Anne sütü ile beslenmeleri onların daha iyi koşullarda gelişim göstermeleri ve hastalıklardan korunabilmeleri konusunda büyük önem taşıyor.

Normal bir yeni doğan bebek ile karşılaştırdığımızda erken doğmuş bebek oldukça kendine özgü özelliklere sahip olduğu için bu durum onu doğuştan gelen rahatsızlıklar konusunda kötü bir pozisyona koyar.

Bu yüzden bu bebek hem kaliteli tıbbi yardım hem de aile desteği görmeli. Böylece erken doğmuş bebek ve sorunlarının üstesinden gelebilirsiniz. Onun sağlıklı ve rahatsızlıklardan uzak bir şekilde gelişip büyümesi sizin elinizde!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Camacaro, D. (2002). Puericultura. 2nd ed. Caracas – Venezuela: Editorial Natura S.R.L – Sociedad de Ciencias Naturales La Salle, p.125.
  • González-Merlo, J. (2018). “Parto pretérmino”. En J. González-Merlo, J. M. Laílla-Vicens, E. Fabre-González, y E. González-Bosquet, Obstetricia. Madrid: Elsevier.
  • Winkvist, A.; Mogren, I., and Hogberg, U. (1998). “Familial patterns in birth characteristics: impact on individual and population risks”, Int J Epidemiol, 27: 248-254.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.