Yeni Doğan Bebeklerin Uyku Sorunu Yoktur; Ama Ebeveynlerinin Vardır

Yeni Doğan Bebeklerin Uyku Sorunu Yoktur; Ama Ebeveynlerinin Vardır

Son Güncelleme: 09 Aralık, 2018

Her yeni ebeveyn, ebeveynliğin kaygısı ve uykusuzluğunun meydana getirdiği mutsuzluk ve tükenmişlik hissini bilir. Çocuk sahibi olmadan önce, bazı arkadaşlarının ve ailelerinin hikayelerini duyduklarında neler olacağını anladıklarını düşünebilirler. Ama ilk elden deneyimleyene kadar, hayatın yeni doğmuş bir bebekle ne kadar yorucu olabileceğine dair aslında hiçbir fikirleri yoktur. Ancak uyumayı öğrenmesi gerekenler bebekler değil, ebeveynleridir.

Çok az uyuyan yeni ebeveynler

Yeni ebeveynler, yeni doğan bebeklerinin ne kadar uyuduğuna şaşırırlar. Çoğu zaman küçük yavrularının sadece beslenmek için uyandığını söylerler. Ancak, sonrasında, bebeğin beslenmiş olsa bile sorunsuzca uyumadığını görürler. Aksine, sürekli uyanırlar. Fakat bebeklerin sık sık uyanması normaldir; bebeklerin iç saatleri kontrol dışıdır.

Ebeveynler hızla birer zombiye dönüşür. Ebeveynler, bebeğin hayatının ilk aylarında geceleri çok az uyurlar. Birçok batılı toplumda insanlar, bir bebeğin sürekli uyanmasını, ebeveynlerin yanlış bir şey yaptığı şeklinde yorumlar. İnsanlar bebeğinizin uyku karakterini tanımlayabildiğini sanarak “Bebeğiniz uykucu mu?” gibi şeyler söylerler.

sarılı uyuyan bebek

Yeni doğan bebeklerin uyku sorunları yoktur. Çok uyurlar, ama gece boyunca birkaç kez uyanırlar. Beslenmek için, rahatsız veya çok sıcak hissettikleri için uyanabilirler.

Hatta bazen uyanırlar çünkü uykuya dalmadan önce biraz kucaklanma ihtiyacı hissederler. Bu nedenle, yeni ebeveynlerin, bebeklerinin uyku sorunu yaşadığından endişelenmeden uyumayı öğrenmeleri gerekir.

Yeni doğan bebekler gece boyunca uyumazlar

Yeni doğan bebeklerin genellikle uyku ile ilgili sorunları yoktur. Ancak küçüklerin uyku düzenleri kendilerininkine uymadığı için bazı ebeveynler bunu bir sorun olarak görürler.

Fakat yeni doğmuş bir bebeğin sizin uyku rutininize uyum sağlamasını bekleyemezsiniz. Onun için adapte olmalısınız. Gece boyunca uyuyabilmesi için gizli formüller aramanıza gerek yok. 6 aydan küçükse, bunun gerçekleşmesi olası değildir.

Bütün gece uyuması için 6 aylıktan küçük bir bebeği alıştırmaya çalışmak çok gerçekçi olmayan bir beklentidir. Bunun mümkün olduğunu düşünerek bunda ısrar ederseniz, sadece bir hayal kırıklığı yaşamış olursunuz.

Yeni doğan bebekler zamanının çoğunu uyuyarak geçirir, ancak mideleri çok küçüktür. Bu, çok sık acıktıkları anlamına gelir. Gece ve gündüz, her 2-3 saatte bir beslenmeleri gerekir.

Bir bebeğin iç saati

elleri üzerinde uyuyan yenidoğan

Hayatın ilk aylarında, bebeğin iç saati kapalıdır. Ve bunun üzerine minik mideleri çok çabuk boşalırlar. Bu, bebeklerin gece-gündüz sık sık beslenmeleri gerektiği anlamına gelir. Bu tamamen normal bir durumdur ve biyolojik olarak öngörülebilirdir.

Yeni ebeveynlerin, bebeklerin bu kadar sık uyanmasının ana sebebinin bu olduğunu bilmeleri gerekir. Yeni doğan bebekler gece boyunca uyuyamazlar – ve uyumamalılar da-

Hayatlarının ilk yılında, bu minik insanların beyinleri inanılmaz bir oranda büyür. Bu, çok fazla enerji gerektiren bir faaliyettir, bu da bebeklerin sık sık beslenmesini gerektiren başka bir nedendir.

İster emzirilen ister biberonla beslenen bir bebek olsun, bebekler ihtiyaç duydukları besinleri almak için ebeveynlerine tamamen bağımlıdırlar. Bu nedenle, ebeveynler, bebeklerinin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duydukları besinlerden ve diğer ihtiyaçlarından sorumludurlar.

Bizim kültürümüzde, bir bebeğin ne kadar uyuması gerektiği ile ilgili beklentiler çok gerçekçi değildir. Bu beklentiler değişmeli, böylelikle ilk kez anne baba olmuş ebeveynlerin, bebeklerinin gece boyunca uyumalarını istemede ısrar etmeleri engellenmelidir.

Bebeğin onlara uyum sağlamasını beklemek yerine, kendilerinin ona adapte olması gerektiğini bilmeleri gerekir. Küçük bebeklerin daha fazla uyumak için “öğretilmeleri” gerekmez ve bu, ebeveynlerin anlaması gereken bir şeydir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cuídame: guía para madres y padres. Gobierno de Aragón. Departamento de Salud y Consumo. ARPIrelieve, S.A. [Documento en línea] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/3-cuidame_esp.pdf
  • Cruz Navarro I. Sueño normal, trastornos del sueño pediátrico y herramientas para su diagnóstico. Introducción. En: APapAndalucía, ed. XV Jornadas de APap-Andalucía 2011. Exlibris Ediciones; 2011. p. 75-6.
  • Consolini, D. Sueño en lactantes y niños. Manual MSD (Versión para profesionales). [En línea] Disponible en: Cruz Navarro I. Sueño normal, trastornos del sueño pediátrico y herramientas para su diagnóstico. Introducción. En: APapAndalucía, ed. XV Jornadas de APap-Andalucía 2011. Exlibris Ediciones; 2011. p. 75-6.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.