Hamilelikte Mide Yanması ve Hazımsızlık
Hamilelik ilerledikçe, bir dizi semptom gözlemleyeceksiniz. Bunlar, vücudunuzdaki metabolik ve fiziksel değişimlerin yanı sıra, rahminizdeki fetüsün gelişiminden kaynaklanır.Bu değişimler her kadını aynı şekilde etkilemez ve her hamile farklı semptomlar gösterir.
Bununla birlikte, neredeyse her hamile kadında mide yanması ve hazımsızlık görülür. Bu rahatsız edici durum, yemeklerden sonra midede yanma veya ağırlık hissiyle karakterizedir.
Özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde sıklıkla görülse de, mide yanması ve hazımsızlık hamileliğin her dönemi için yaygın bir semptomdur.
Hamilelikte hazımsızlığa ne sebep olur?
“Beslenme, rahmin büyümesi ve hormonal değişimler, hamilelikteki hazımsızlık ve mide yanması gibi semptomların sebepleri arasındadır.”
Hamilelikteki hazımsızlığın, beslenme ve rahmin büyümesi de dahil olmak üzere pek çok sebebi vardır. Hormonal değişimler de bir diğer faktördür. Özellikle progesteron, mide yanması ve hazımsızlık konusunda önemli rol oynar.
Hamile kadınlarda, plasenta rahim kaslarını rahatlatan progesteronu üretir. Maalesef, bu hormon mideyi yemek borusundan ayıran kapakçık üzerinde de aynı etkiyi yaratır.
Yani, mide asidi yemek borusuna kadar yükselerek, asit reflü veya mide yanması olarak bilinen yanma hissini üretiyor.
Bu hormon, sindirim sisteminizdeki kasılmaların miktarını azaltarak sindirim sürecini yavaşlatır. Büyüyen bebeğin midenize yaptığı baskı da göz önüne alındığında, bu durum önemli ölçüde bir rahatsızlık yaratabiliyor.
Hamilelikte hazımsızlık için çareler
“Bazı sağlıklı alışkanlıklar benimsemek ve beslenmeye dikkat etmek, hamilelikte hazımsızlığı önleyebilir ya da etkileri azaltabilir.”
Bu semptomlardan tamamen kaçınmak zor olsa da, semptomların ortaya çıkışını geciktirmek veya azaltmak için bazı yöntemler vardır.
Bu yöntemler ayrıca mide yanması ve hazımsızlığın etkilerini hafifletmek, rahatsızlığı azaltmak ve dayanmayı kolaylaştırmak için de faydalıdır.
- Aşırı yemekten kaçının. Hamilelik sırasında, yemekler hafif olmalıdır. Hazımsızlığı önlemek için, gün içerisinde öğün miktarınızı artırabilir ve porsiyonlarınızı azaltabilirsiniz.
- Belirli yiyecekler konusunda dikkatli olun. Çok yağlı veya acılı yiyeceklerden, kafein içeren içeceklerden ve tatlılardan uzak durmak iyi bir fikirdir. Sebze ve meyve tüketimini artırmak da, hazımsızlığı önlemenin bir diğer iyi yoludur.
- Acele etmeyin. Yemeği yutmadan önce iyice çiğneyin. Böylece sindirimi kolaylaştırmış olursunuz. Yavaş yemek yemek, mide yanması hissini önlemeye de yardımcı olacaktır.
- Öğün aralarında su için. Hamilelik sırasında yeterli miktarda su tüketmek önemlidir ancak aşırı sıvı şişkinliğe sebep olacağından, aşırıya kaçmayın.
- Öğünlerden sonra sakız çiğneyin. Bu tükürük bezlerini uyaracaktır. Tükürük, asidi nötrlemeye yardımcı olur.
- Uyumadan hemen önce yemek yemekten kaçının. Besinlerin iyi şekilde sindirilmesi için, 1-2 saat beklemek gerekir. Bunun yanı sıra 45 derecelik bir açıda uyumayı deneyebilirsiniz. Bu pozisyon, midedeki gastrik sıvıyı tutarak asit reflüyü önleyecektir.
- Bol, rahat kıyafetler tercih edin ve belinizi ve midenizi sıkıştıran giysilerden kaçının.
- Sigara içmeyin. Sağlığınıza zararlı olmasının yanı sıra, özellikle hamilelik sırasında sigara içmek mide asidini artırır.
- Stresten uzak durun. Sakin kalmaya çalışın ve hafif fiziksel egzersizler ya da nefes egzersizleri yapmayı deneyin. Bu, hem mide yanması hissini azaltacak hem de daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Hazımsızlık geçmezse ne yapılmalı?
Eğer bu ipuçlarının hepsini denediyseniz ve rahatsızlığınız devam ediyorsa, semptomların çoğunu hafifletecek bazı doğal yöntemler vardır. Bol bol sıvı tüketmek, iyi bir başlangıç olabilir.
Bir diğer doğal yöntem ise, aç karna bir çay kaşığı zeytinyağı içmektir. Bu, yağ asitlerinin emilimini kolaylaştırır.
Aşırıya kaçmadan tüketilen süt ve yoğurt da semptomları azaltabilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar süt ürünlerine karşı hassastır ve bu semptomları kötüleştirebilir.
Bu yöntemlerin hiçbiri işe yaramazsa, doktorunuzla konuşun ve ilaç takviyesi isteyin. Antasitler çabuk etki eder ancak yan etkileri de olabilir. Doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanmamanız gerektiğini unutmayın çünkü ilaçlar sizin sağlığınızı ve bebeğinizin gelişimi etkileyebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296.
- Ness-Jensen E, Hveem K, El-Serag H, Lagergren J. Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease. Clin Gastroenterol Hepatol. 2016 Feb;14(2):175-82.e1-3.