Bebeklerde Gastroözofageal Reflü Hastalığı

Bebeklerin zaman zaman biraz sıvı tükürmeleri normaldir. Problem, buna başka belirtilerin eşlik ettiği ya da bu durumun çok sık meydana geldiği zaman ortaya çıkar. Bu yazımızda, bebeklerde Gastroözofageal Reflü Hastalığına bir göz atacağız.
Bebeklerde Gastroözofageal Reflü Hastalığı

Son Güncelleme: 07 Mart, 2019

Tüm bebekler zaman zaman sıvı tükürür hatta bazen kusarlar. Ancak, bu durum devamlı ve sık sık meydana geldiğinde durumun kaynağı başka bir şey olabilir. Bu vakalar sıklıkla gastroözofageal reflü hastalığı ile ya da diğer bir deyişle GÖRH ile bağdaşabilir.

Gastroözofageal reflü hastalığı, reflünün devamlı olarak gerçekleştiği ve 12 ila 14 ay sürme olasılığı olan bir hastalıktır. Bu endişe edilecek ciddi bir durum değildir ancak bazı etkili çözümler düşünmemiz gerekir.

Bu yazıda GÖRH’e ayrıntılı olarak göz atacağız.

Bebeklerde Gastroözofageal Reflü Hastalığı Tespiti

Özefagus, yiyeceğin ağızdan mideye geçişine izin veren kanaldır. Alt özofagus büzgeç (LES) olarak bilinen bir kas içerir. Bir valf gibi, yemeklerin geçişini kolaylaştırır.

Normal bir şekilde işlev görürken LES gevşeyerek gıdadaki sıvı geçişine izin verir. Bununla beraber bazı bebeklerde yemek borusunu etkileyen bu kas tam olarak gelişmemiş olabilir. Sonuç: bebek ister anne sütü ister mama olsun yediklerini geri çıkarır.

Temel olarak GÖRH, özofagus büzgecindeki denetim eksikliği nedeniyle oluşur. Bu hastalığa yakalanan çocuklarda büzgeç gevşer ve düzensiz olarak gerilir. Bu küçük kas, gelişimini tamamladığında durum düzelir.

Bebeklerde GÖRH semptomları

Bebeklerde GÖRH belirtileri olarak kusma ve reflü bu geçici tıbbi durumun en sık görülen belirtileridir. Bununla beraber bebeğinizin bu hastalığa yakalandığını gösterecek başka belirtiler de vardır.

Belirgin semptomlardan bir tanesi yemek yerken sırtının kemer şeklini almasıdır. Bu hastalığa sahip bebekler, beslenirken başlarını arkaya yatırma eğilimindedir. Ayrıca yutma problemleri ile de karşılaşabilirler.

çocuğun çenesini silen kadın

Diğer semptomlar öksürük, kronik kolik ve ufak solunum komplikasyonlarıdır. Buna ek olarak bu rahatsızlığa sahip çocuklar yemek yemeyi reddetme eğilimindedir ki bu da belirli miktarda kilo kaybına neden olabilir.

GÖRH teşhisi

Bebeklerde gastrozofageal reflü hastalığını teşhis etmek için çeşitli tıbbi testler vardır. Elbette bu durumu doğrulamanın tek yolu bir çocuk doktoruna danışmaktır. Üç çeşit test vardır ve bunlar şu şekildedir:

  • Özofageal pH görüntüleme: Bu test bebeğin yemek borusundaki asit miktarını ölçer. GÖRH olan çocuklarda bu seviye normale nazaran daha yüksektir. Bunu ölçmek için tıbbi gözetim altında bir tüp yerleştirilir.
  • Üst gastrointestinaller: Kontrast bir sıvının süt ile bir şişede karıştırılmasından oluşur. Çocuk bunu içer ve doktor üst gastointestinal yolun şeklini belirlemek için röntgen çeker.
  • Üst gastrointestinal endoskopi: Kameralı bir endeskop çocuğun gastrointestinal sistemine girer. Burada amaç doktorun kas şeklini görebilmesidir. Ek olarak, doktor bir doku örneği alabilir (biyopsi).

“Bu hastalığa sahip bebekler beslenirken başlarını arkaya yatırma eğilimindedir. Ayrıca yutma problemleri ile de karşılaşabilirler.”

En etkili tedavi

Bebeklerde GÖRH, ebeveynlerin çocuklarını beslerken çok daha büyük özen göstermelerini gerektirir. İlk adım çocuğun daha sık gaz çıkarmasına yardımcı olmaktır. Bu sadece çocuğu besledikten sonra değil aynı zamanda beslerken de yapılmalıdır.

Yemeklerden sonra bebeği dikey pozisyona getirmelisiniz. Her yemekten sonra yarım saat boyunca bu pozisyonda durması gerekecektir.

Bazı doktorlar pirinç gevreği gibi ürünler kullanmanızı tavsiye etmektedir. Yapmanız gereken bunları bebeğinizin biberondaki sütüyle karıştırmaktır. Bu yemeğin formülünü değiştirmeyi öneren uzmanlar da var.

Ayrıca, çocuk doktorunun gerekirse reçete edebileceği bazı ilaçlar var. Örnekler arasında midede üretilen asit miktarını azaltmaya yardımcı olan ilaçlar ve proton pompa inhibitörleri bulunur. Her iki tedavi de midedeki asit miktarını azaltmaya yardımcı olur.

biberonla süt içen bebek

Yaygın olmayan bir konu

Bebeklerin sadece yüzde 10’u az gelişmiş bir LES nedeniyle sorun yaşıyor. Çoğu durumda, önemli komplikasyonlar olmadan durumun üstesinden gelinebilir. Sadece çok küçük kısımda çocuğun ameliyat olması gerekir.

Ebeveynler bu durumun tüm belirtilerine karşı uyanık olmalı ve gerektiğinde güvenilir bir çocuk doktoru çağırmalıdır. Alanında profesyonel olan bu kişi durumu kesin olarak teşhis edebilecek tek kişidir. Teşhis konduktan sonra geriye yapmanız gereken tek şey GÖRH olan bebeği beslerken çok daha dikkatli olmaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.