Çocuklarda Hazımsızlık Nasıl Geçer?

Çocuklarda sıklıkla hazımsızlık görülür. Bu yaygın sorunla ilgili bilmek isteyeceğiniz her şeyi bu makalede ele aldık.
Çocuklarda Hazımsızlık Nasıl Geçer?

Son Güncelleme: 23 Haziran, 2019

Çoğu hastalığa karşı savunmasız olan çocukların yediklerine özellikle dikkat etmemiz gerekir. Çocuklarda hazımsızlık, düzgün beslenmedikleri zaman kronikleşebilir. Oldukça yaygın olan hazımsızlık sorununa dair bilmeniz gerekenler bu yazımızda!

Hazımsızlığın çocuklar üzerinde zayıflatan ve hoş olmayan etkiler bıraktığı doğrudur. Genellikle boğazın arkasında yanma hissi ve göğüs ile midede rahatsızlık ile karakterize edilir.

Çocuklarda hazımsızlık, büyük miktarda yemek yediklerinde, çok hızlı yediklerinde ya da vücutlarının sindiremedikleri yemeklerden tükettiklerinde meydana gelir. Hazımsızlığa ayrıca şişme, mide bulantısı, midede yanma ve geğirme eşlik edebilir.

Ancak, hazımsızlığın sebebini belirlemek her zaman kolay olmayabilir. Evde yapılan tedaviler ve reçetesiz ilaçlar ile belirtileri kontrol altına alabilirsiniz. Doğru tedaviyi bulmak için gereken en önemli nokta, hazımsızlığın sebebini saptayabilmektedir.

Çocuklarda hazımsızlık neden olur?

Aşağıda hazımsızlığın ana sebeplerini sıraladık:

1. İlaçlar

Çocuklarda hazımsızlığın ilk sebebi, bazı ilaçların tüketimidir. Her ne kadar çoğu ilaç çocuğunuza bazı hastalıklarda yardımcı olsa da, bazıları midedeki asit oranını arttırır.

2. Asit reflüsü

İkinci durum, tekrar eden hazımsızlık durumunun yemek borusunda iltihap ve tahrişe neden olmasının sonucunda oluşur. Bu durumda doktora görünmek gerekir.

karnını tutan çocuk

3. Stres

Stres ve anksiyete yemek ve uyku düzeninin bozulmasına neden olur. Stres ve anksiyetenin neden olduğu hazımsızlığı önlemek için sorunun ana kaynağını ortadan kaldırmanız yeterli olur. Çocuğunuzun stressiz bir ortamda bulunduğundan emin olun.

4. Çocuklarda hazımsızlık sebebi obezite

Obezite, çocuğunuzun karnında fazladan bir baskıya neden olur. Bu da her yemek yediklerinde yemek borularına mide asidinin çıkmasına neden olur.

5. Fıtık

Hazımsızlığın son sebebi ise midenin diyaframa doğru yukarı bastırması ile yemek borusunu tıkamasından kaynaklanan fıtıklardır. Bu durum yetersiz sindirime ve sonrasında asit reflüsüne sebep olur.

Çocuklarda hazımsızlık nasıl önlenir?

Genelde çoğu durumda hazımsızlık için tıbbi bir tedavi gerekmez. Ancak, belirtiler birkaç saat boyunca devam ediyorsa, bir doktora görünmekte fayda vardır. Doktor, acının kaynağını belirlemek için mide etrafındaki bölgeye bastırarak sorunu belirlemeye çalışacaktır.

Teşhis tamamlandıktan sonra, doktor ilaç yazacak veya karın bölgesi için film çekilmesini isteyecektir. Bulgularına göre doktor, beslenme düzeninde değişiklik önerecek ya da ilaç yazacaktır.

hazımsız olan çocuk

Tedavi için ise, vücudunuzdan gelen uyarılara dikkat etmeli ve hazımsızlığı önlemeye çalışmalısınız. Eğer bir yiyecek çocuğunuza dokunuyorsa, o yiyeceği almaktan vazgeçmelisiniz.

Aynı zamanda, mide asidi sorununu tamamen ortadan kaldırmak için doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda, çocuğunuzun beslenme düzeninde değişiklikler yaparken aynı zamanda geçici olarak rahatlatıcı ilaçlar da kullanabilirsiniz.

Son olarak, hazımsızlık çok yağlı yiyeceklerin azaltılması, yiyeceğin iyi çiğnenmesi veya tüketilen çikolata miktarının azaltılması gibi beslenmedeki birtakım kısıtlamalarla önlenebilir. 

Bu makalede gözlemlediğiniz üzere, hazımsızlığı önlemek tedavi etmekten daha kolaydır. Bu yüzden, çocuğunuzun zararlı yiyecek tüketimini azaltabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.