Hamilelikte Mide Ekşimesi Nasıl Hafifletilir?

Hamilelik döneminde mide ekşimesi ya da diğer bir deyişle mide yanması, kadın vücudunda meydana gelen bir dizi hormonal değişimin sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Hamilelikte Mide Ekşimesi Nasıl Hafifletilir?

Son Güncelleme: 17 Aralık, 2019

Hamilelik sürecinde yaşanan mide ekşimesi problemi, hayatınızın bu yeni ve oldukça hassas döneminde sizi zorlayan en yaygın sorunlardan biridir. Eğer daha önce mide ekşimesi ya da mide yanması sorunları yaşamadıysanız, gebelik boyunca ve özellikle altıncı aydan sonra bu sorunla başa çıkmak zorunda kalacak olmanız sizin için sürpriz olmamalıdır.

Bu yazımızda, bu sinir bozucu rahatsızlığın nedenlerini açıklayacak ve hastalığın etkilerini hafifletecek bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Hamilelikte Mide Ekşimesi

Hamilelik döneminde mide ekşimesi ya da diğer bir deyişle mide yanması, kadın vücudunda meydana gelen bir dizi hormonal değişimin sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Şimdi bu değişimlerin neler olduğundan bahsedelim.

Plasenta: Doğuma kadar fetüsün koruma altında olmasını sağlar, progesteron üretir.

Progesteron özofajiyal sfinkterde (yemek borusu kası) rahatlama sağlar: Yemek borusunu mideden ayıran bir tür valf görevi görür.

Sistemin bu bölümü artık yeterince güçlü olmayınca, hem yiyeceklerin hem de normalde midede kalması gereken gastrit asidin yemek borusuna ilerlemesinin önüne geçemez. Böyle bir durum gerçekleştiğinde ise hamile kadın hiç hoş olmayan bir ekşilik hisseder.

Tıp dünyasında bu rahatsızlık Gastroözofagial reflü (GÖR) olarak bilinmektedir. 

Hamilelik süresince ekşi bir tat hissetmenin bir diğer nedeni de fetusun büyümesinden kaynaklanmaktadır.

Haftalar ilerledikçe bebeğin büyüdüğü ve abdominal bölgede daha fazla yer kapladığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Boyutu günden güne büyüyen uterus, mide de dahil olmak üzere diğer organları sıkıştırır. Bu basınç nedeniyle gastrit sıvılar mide borusuna ulaşana dek yükselir.

Hamilelikte Mide Ekşimesini Hafifletmek İçin Bazı İpuçları

Anne adayları! Yukarıda yaptığımız açıklamaların tümünü, sizin hamilelik boyunca mide ekşimesi sorununu ortadan kaldırmanın neredeyse imkansız olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için yaptık.

Şimdi sizlere bu sorunu hafifletici ve hamilelik dışındaki diğer zamanlarda da ekşimeyi giderici bazı küçük öneriler sunuyoruz.

Lütfen dikkat edin!

Hamilelikte sindirim daha yavaş bir biçimde işler. Bu nedenle, yediğiniz her türlü yemekte aşırıya kaçmamanızı önemle tavsiye ediyoruz. En ideali gün içinde farklı zamanlarda, normal miktarlarda ve sağlıklı bir biçimde beslenmektir.

Hamileler için sağlıklı beslenme

Bol bol su tüketin. Ancak suyu yiyeceklerle birlikte almayın. Unutmayın ki, hamile olduğunuzda daha iyi beslenmelisiniz. Eğer aşırı miktarlarda su tüketirseniz çok hızlı bir şekilde doyma hissedersiniz. Bu durum midenin büyümesine ve sonuçta gastrit sıvılarının yemek borusuna ulaşmasına neden olur.

Eğer sizi rahatsız etmiyorsa gövdeniz hafif dik pozisyonda uyumaya çalışın. Özellikle yatay bir biçimde uzun saatler kalacağınız gece boyunca vücudunuzu başınız hafif yukarıda kalacak şekilde yatmaya özen gösterin. Bunu yapmak için yastığınızı biraz yükseltebilir ya da eğer mümkünse yatağın baş kısmını kaldırabilirsiniz.

Bu sayede, siz uyurken yemek borunuza doğru olabilecek akışın önüne geçmiş ve mide ekşimesini önlemiş olursunuz. Yer çekimi, sıvıların yerinde kalmasını sağlayacaktır.

Yiyecekler konusunda hamile kadınların şunlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz:

  • Gazlı içecekler
  • Turunçgiller ve asit miktarı yüksek yiyeceklerin aşırı miktarlarda tüketimi (limon, greyfurt, portakal, mandalina, sirke, acı soslar, biber)
  • Kafein (kahve, siyah çay, yeşil çay, çikolata, kahve ve çikolatalı dondurma, kola ve benzer içecekler)
Bağımlılıklar

Mide ekşimesi problemi ile bağlantılı bir diğer önemli konu ise, ekşime problemine karşı piyasada bulunan çok sayıda ilaçla ilgilidir.

Hangi ilaç olursa olsun eğer doktorunuz tarafından kontrol edilerek kullanmanızda herhangi bir sakınca olmadığı belirtilmediyse bu ilaçlardan almanızı tavsiye etmiyoruz. Eğer ekşime karşıtı bir ilaç kullanmak istiyorsanız önce doktorunuza hangi ilacı kullanmanız gerektiği konusunu danışın. Hayatınızın bu çok hassas döneminde kendi kendinize ilaçlar kullanmaktan uzak durun.

Diğer çok önemli bir konu da kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeniz gerektiğidir. Hamilelik sürecinde gerek kendi sağlığınız gerekse bebeğinizin sağlığı için birçok probleme yol açan alkollü içecekler ve nikotin, aynı zamanda mide ekşimesini de tetiklemektedir.

Bazı Öneriler

Son olarak size son derece basit iki öneri vererek yazımıza son veriyoruz:

  • Bebeğinizi emzirdikten sonra öne doğru eğilerek karın kısmınızı sıkıştırmaktan kaçının. Eğer yerden bir şey almanız gerekiyorsa, dizlerinizi bükerek squat yapar gibi yere çöküp almanızı tavsiye ediyoruz.
  • Eğer yemek yedikten sonra uykunuz geliyorsa, masadan kalkar kalkmaz hemen yatmayın. Evin içinde kısa bir tur atın, oturup biraz sohbet edin… Yani yatmadan önce bir süre daha dik pozisyonda kalarak vücudunuza yediklerinizi sindirme fırsatı verin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296.
  • Sethi S, Richter JE. Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Curr Opin Gastroenterol. 2017 Mar;33(2):107-111.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.