Hamilelik Döneminde Kabızlık

Hamilelik döneminde yaşanan kabızlık, çözüm bulunması gereken önemli bir sorundur. Bu sadece rahatsızlık verici bir problem değil, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek olumsuz bir durumdur.
Hamilelik Döneminde Kabızlık

Son Güncelleme: 03 Kasım, 2019

Hamilelik döneminde ortaya çıkan kabızlık problemi oldukça sık rastlanan bir durumdur. Konu hakkında daha detaylı bilgi vermek gerekirse, hamile kadınların yaklaşık olarak %50’sinin bu rahatsızlığı yaşadığını söyleyebiliriz. Bu 9 aylık süreçte anne vücudunda çok sayıda değişiklik meydana gelmektedir. İşte bu değişikliklerden bir kısmı sindirim zorluklarına neden olmaktadır.

Tıpkı birçok kadının hamileliğin ilk üç ayında mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar yaşaması gibi, mide ekşimesi, midede gaz birikimi ve hatta kabızlık gibi problemlerin de oldukça yaygın olduğunun altını çizmek gerekir. Tuvalet ihtiyacını haftada 3 defadan daha az giderme durumu ile karşı karşıya kalan kadınlarda kabızlık probleminin yaşandığını söyleyebiliriz.

Hamilelik Sürecinde Neden Kabızlık Yaşanır?

Gebelik süreci başladığında, kadın vücudu ve organizmasının tamamını etkileyen çok sayıda hormonal değişimler meydana gelir. Bu değişimlerden bir tanesi, anne vücudunda hamileliğin en temel hormonlarından biri olan progesteron salgılanmasıdır. 

Bu hormonun en temel görevi, rahmin (uterus) gerektiği gibi hazırlanması ve bu sayede embriyonun gelişimi için uygun bir ortamın sağlanmasıdır. Progesteron aynı zamanda dokuların esnekliğini sağlama, rahmin kasılıp büzülmesini önleme ve muköz bezlerin oluşarak fetusun korunması gibi çok önemli işlevler görmektedir. Ancak bunların yanında progesteron, sindirimin ve bağırsak geçiş sürecinin yavaşlamasına da neden olmaktadır.

Hamilelik ve kabızlık

Hamilelikte kabızlığa yol açan diğer bir neden, rahim büyüdükçe artan hacmin ince bağırsak ve kalın bağırsak üzerinde baskı oluşturmasıdır. Bu durum, özellikle gebeliğin son ayında daha yoğun bir biçimde görülmektedir. Bu dönemde gıdaların bağırsaklardan geçişi daha zor ve daha yavaş bir biçimde gerçekleşir.

Kabızlık bazen de hamilelik döneminde alınan demir takviyesinden kaynaklanır. Gebelikte yaşanan önemli sorunlardan birinin kansızlık (anemi) olduğu bilinen bir gerçektir. Bu problemin temel sebebi ise bebeğin gelişiminin sağlanması için daha fazla kan ve alyuvar ihtiyacıdır. Bu durum ortaya çıktığında anne adayının elbette yeterince demir desteği alması şarttır.

Doktorlar, hamilelikte demir eksikliğinin giderilmesi ile bağlantılı kabızlık sorunu meydana geldiğinde demir takviyesi dozajını düşürmeyi ya da başka ek önlemler almayı değerlendirebilirler. Eğer tedavisi gereken bir kan eksikliği söz konusu ise, kabızlık korkusu ile kendi kendinize demir takviyesini kesmek uygun bir davranış şekli değildir. Böyle bir durumda her zaman için bir uzmana danışarak başka çözüm yolları aramak gerekmektedir.

Hamilelikte Kabızlığın Yol Açtığı Sorunlar

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hamilelik döneminde ortaya çıkan kabızlık sorununa bir şekilde çözüm bulmak gerekir. Çünkü bu sadece rahatsızlık verici bir problem değil, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek olumsuz bir durumdur.

Kabızlık sorunu başladığında, tuvalet ihtiyacının giderilmesi konusunda önemli sorunlar yaşanmaya başlar. Bu durum,  bağırsak duvarlarına baskıyı artırır ve normal kan dolaşımını olumsuz yönde etkilenir. Bu olumsuz etkiler genellikle bölgesel damar genişlemesi, varisli damar yapıları ve hemoroid gibi farklı sağlık problemlerine yol açar.

Hamilelik döneminde yaşanan kabızlık, kimi durumlarda sistit ve vajinit gibi sorunların yaşanmasına da neden olmaktadır. Bunun nedeni ise bağırsaklarda yeterli hareketin olmaması nedeniyle ortaya çıkan bakteri miktarında artıştır. Bu bakteriler, idrar yollarına bulaşarak enfeksiyona neden olabilir.

Hamile kadın kabızlık

Hamilelik Dönemindeki Kabızlıkla Nasıl Mücadele Edilir?

Yukarıda da gördüğümüz gibi, hamilelik döneminde görülen kabızlık sorunu aslında kaçışı pek de mümkün olmayan ve birçok sürecin bir sonucu olarak karşımıza çıkan bir problemdir. Ancak bununla birlikte, bu sorunun üstesinden gelmek için oldukça etkili önlemler almanız da mümkündür. Bunlardan biri, kendi sağlık durumunuza göre uygulayacağınız düzenli egzersizdir.

Ayrıca beslenme düzenine gereken özeni göstermek de son derece etkin bir mücadele yöntemidir. Eğer gebelik süresince kabızlık yaşıyorsanız, lifli gıdaların tüketim miktarını artırma konusunda tereddüt etmeyin. Bu bağlamda, faydalı yiyeceklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Meyveler: Portakal, kivi, üzüm vb.
  • Sebzeler: Ispanak, pazı, bezelye, marul vb.

Bunların dışında sıvı tüketimini de artırmanız gerekir. Hamilelik süresince kadın vücudu daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bunun sonucunda da bağırsaklar daha fazla su emerler. Bu nedenle dışkı daha katı bir hale geleceğinden tuvalet ihtiyacını gidermek daha zor olacaktır. Bu durumla başa çıkabilmek için günde en az bir buçuk litre su tüketmeyi ihmal etmemeniz gerekir.

Sonuç

Hamilelik sürecinde kabızlık son derece yaygın görülen bir sorundur. Bu sorunla başa çıkabilmek için lif açısından zengin gıdalarla beslenmeye ve egzersiz yapmaya özen gösterin. Eğer halen bu sorunu kontrol altına alamıyorsanız doktorunuza başvurun. Elbette bir uzman desteği almak daha profesyonel bir yardım anlamına gelecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Herrero, B. T., Martínez, M. R., García, R. P., Gutiérrez, L., Plaza, M. L., Ferrer, A. R., & Cabañero, M. J. (2001). Evolución de los signos y síntomas gastrointestinales durante el embarazo y el puerperio. Investigación y Educación en Enfermería19(1).
  • Kutscher, V. (1996). Embarazo y anemia. Matronas profesión, 15-17.
  • Vicente, V. P., Soler, A. M., Garrido, A. S., & Cuadrado, V. R. (2012). Tratamiento del estreñimiento. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado11(6), 337-346.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.