Çocuklar İçin Kalp Masajı (Kardiyopulmoner Resusitasyon)
Kardiyopulmoner resusitasyon, yani kalp masajı, durmuş olan kardiyovasküler sistemi yeniden çalışır hale getirmek için bir kişiye uygulanması gereken yöntemleri içerir. Söz konusu çocuklar olduğunda bu teknikler yetişkinlere uygulananlardan daha farklıdır.
Bu yöntemleri bilmek ve zamanında uygulamak, tehlikede olan bir çocuğun hayatını kurtarabilir. Aşağıda, çocuklar için kalp masajı hakkındaki temel kavramlar hakkında bilgi vereceğiz. Okumaya devam edin!
Kalp Masajı (Kardiyopulmoner Resusitasyon) Nedir?
Kardiyopulmoner resusitasyon, yani kalp masajı, durmuş olan kardiyovasküler sistemi yeniden çalışır hale getirmek için yapılan bir dizi eylemden oluşur. Bu eylemler, acil yardım ekibi yaşam destek teçhizatı ile gelene kadar sürekli olarak devam ettirilmelidir.
Kalp durması, çoğunlukla hastane olmayan ortamlarda meydana gelir. Bu durum, genellikle bir kazanın sonucu olarak ortaya çıkar. Bu durumda uygulanacak yöntemleri bilmek ve bunları doğru bir şekilde yerine getirmek, hayati önem taşır. Bu yöntemin temel amacı, gerekli yaşam desteğini sağlayarak hastayı hayatta tutmaktır.
Kalp masajını uygulayan kişi bunu ne kadar hızlı ve etkili bir şekilde yaparsa, hastanın hayatta kalma olasılığı da o kadar artar. Doğru bir şekilde uygulanan kalp masajı ayrıca, hastanın yaşayabileceği diğer ciddi sonuçların oluşma riskini de azaltır. Kalp masajı yapılmadan geçen her dakika kişinin yaşama olasılığını %10 azaltır.
Kimler kalp masajı yapabilir?
Kalp masajı teknikleri, hiçbir tıbbi bilgisi olmayan kişilerin de kolayca yapabileceği şekilde tasarlanmıştır. Hatta, ilköğretimdeki çocuklara dahi eğitimin bir parçası olarak kalp masajı öğretilmektedir. Mankenlerle pratik yapmak ve acil bir durumu canlandırmak, herkesin gerektiğinde kalp masajı uygulamasını kolaylaştırmaktadır.
Çocuklar İçin Kalp Masajını Ne Zaman Uygulamalısınız?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kalp masajı uygulaması yapmak ve acil bir durumu canlandırmak için bir eğitim almanız en iyisi olacaktır. Bu eğitimlerde de öğreneceğiniz temel adımlardan aşağıda söz edeceğiz. Öncelikle, b ir çocuğun yere düştüğünü görürseniz yapmanız gereken ilk şey, çocuğa yaklaşıp bilincinin yerinde olup olmadığını ve normal nefes alıp almadığını kontrol etmektir.
- Çocuğun bilinci yerinde mi? Çocuğun bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol etmek için ona seslenirken bir yandan da omzuna dokunmalısınız. Eğer çocuk tepki vermezse mümkünse, birisinden acil servisi aramasını isteyerek bir sonraki adıma geçmelisiniz.
- Çocuk normal nefes alıyor mu? Bunu anlamak için bakmalı, dinlemeli ve hissetmelisiniz. Bunun için öncelikle çocuğu sırt üstü yatırarak baş geri çene yukarı pozisyonu vermeniz gerekir. Bir elinizi çocuğun başına ve diğer elinizin iki parmağını da çenesinin altına yerleştirin. Böylece, çocuğun başını dikleştirerek hava yolunun açılmasını sağlamış olursunuz. Ardından, çocuğun ağzına olabildiğince yaklaşarak şunları yapın:
- BAK: çocuğun nefes alırken göğsünün yükselip yükselmediğine bakın.
- DİNLE: çocuğun nefes sesi olup olmadığını dinleyin.
- HİSSET: çocuğun nefes verip vermediğini hissedin.
- Eğer 10 saniye sonunda çocuğun nefes almadığına emin olursanız, bu kalbi durduğuna işaret olabilir. Bu noktada kalp masajını uygulamaya başlamanız gereklidir.
Çocuklar İçin Kalp Masajı Nasıl Uygulanır?
Kalp masajını gerçekleştirmek için 5 ventilasyon uygulayarak başlanır. Bunun için şu adımları izleyin: Ağzınızı açın ve çocuğun ağzının tamamını kendi ağzınızla kapayın. Derin bir nefes alın ve bu havayı çocuğun ağzına verin. Bu noktada çocuğun göğsünün yükseldiğini gözlemlemeniz gereklidir. Ardından, havanın kendi kendine çıkmasını bekleyin ve bunu toplam beş kez tekrar edin.
Beş kez ventilasyon uygulandıktan sonra, kalp basısına geçmeniz gereklidir. Bir elinizi çocuğun göğsüne yerleştirin ve dirseklerinizi düzleştirin. Kalp masajını yaparken çocuğun göğsünün yaklaşık 4 cm aşağı inmesini sağlamanız gereklidir. Ardından 30 kalp basısı ve 2 ventilasyon olacak şekilde masajı uygulamaya devam edin.
Ardından, acil servisi kimse aramadıysa hemen siz arayın. Daha sonra, çocuğun kalbi atmaya başlayana ya da tıbbi personel gelene kadar 2 nefes ve 30 bası şeklinde uygulamaya devam edin.
Özet
Herkesin kalp masajını hızlı ve etkili bir şekilde doğru uygulamayı bilmesi çok önemlidir. Kalp masajının hayat kurtardığını unutmayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Soporte Vital Básico en el paciente Pediátrico: Recomendaciones 2010 [Internet]. [cited 2020 Feb 7]. Available from: https://anestesiar.org/2010/soporte-vital-basico-en-el-paciente-pediatrico-recomendaciones-ilcor-2010/
- Muñoz Villa A, Para E, Extranjero EL, Cedrato AE, Aires B, Ferreira ) N Cordeiro, et al. Novedades y actualizaciones en RCP pediátrica [Internet]. 2016 [cited 2020 Feb 7]. Available from: http://www.ergon.es