Bebeklerin nefes alırken çıkardıkları garip sesler nedir?

Yeni doğan bebeklerin nefes alırken çıkardıkları garip sesler, bebeklerin burun deliklerinin oldukça küçük olmasından kaynaklanır: Hava yeterince hareket alanı bulamaz ve bu da bebek için birtakım rahatsızlıklar yaratır. Birçok durumda burunda sümük olduğunda az buçuk normal diye adlandırabileceğimiz bu sesler artar.
Bebeklerin nefes alırken çıkardıkları garip sesler nedir?

Son Güncelleme: 18 Mart, 2019

Çıkan sesler ne kadar garip olsa da birçok durumda bu sorunu çözmenin kolay bir yolu bulunur. Eğer bu seslere çocuğun burnunun sümük dolu olması sebep oluyorsa bebeğinizin burnundaki sümüğü dışarı çıkarmanız yeterli olacaktır.

Çocuğun burnundaki sümüğü bir mendil yardımıyla silin ve burun kanallarını temizlemek için de deniz tuzlu burun spreyi kullanmayı deneyebilirsiniz.

Bir diğer çözüm ise bebeğinizin yüzüstü ya da sırtüstü yatmasındansa sağa ya da sola yatırılması da sümüğün vücuttan dışarı atımında yardımcı olacaktır.

Özellikle ilk kez hamile olan annelerimiz ve annelerin birçoğu ufaklıklarında meydana gelen en ufak problemden ya da garip görünen herhangi bir durumdan nem kaparlar.

İşin doğrusu anneler endişelenmekte belli bir ölçüde haklılar çünkü bazen çıkan garip sesler nefes alma problemlerine işaret edebilir ve bu tip solunum problemlerinin acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.

Bebekler nefes alırken neden garip sesler çıkarırlar?

Aslında çıkan bu seslerin ve rahatsızlığın bilimsel bir adı var: Laringomalazi ya da trakeomalazi.  Bu hastalık bebeğin nefes borusu ya da boğazını oluşturan duvarların güçsüz olmasından kaynaklanır.

Bu güçsüzlük durumu organların yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Aslında bu rahatsızlık büyük bir sorun teşkil etmez ve 12 ayı bulmadan kendi kendine kaybolur.

Daha önce söylediğimiz gibi birçok durumda bebeğin çıkardığı bu garip sesler için mantıklı bir açıklama bulabiliriz. Fakat bu durum tekrarlarsa o zaman ebeveynlerin endişelenmelerinde fayda var.

Bunun özelinde sizlere şunu söyleyebiliriz: Bu hastalık tekrarlıyorsa ciddi bir problem olma olasılığı vardır; örneğin bu bir nefes alma problemine dönüşebilir.

Her ne olursa olsun bu rahatsızlığın organların yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olmalıyız. Bunun sonrasında da çıkan garip sesler nereden geliyor ona bakmalıyız: Burundan mı geliyor yoksa boğazdan mı?

Problemin kökenini belirlediğinizde bir uzmana görünerek onların bu gibi durumlarda nasıl davranılması gerektiği üzerine açıklamalarını duymanız gerekecek.

uyuyan bebek

Bebeğiniz uyurken ve yemek yerken garip sesler mi çıkarıyor?

Biz anneleri oldukça endişelendiren ve farklı durumlarda kendini gösterebilen bebeklerin bu tip garip sesler çıkarmalarının aslında bir açıklaması var. Örneğin eğer bebeğiniz uykusunda garip sesler çıkarıyorsa; bu onun burnunda fazla sümük birikmesinden kaynaklanabilir.

Bunun yanında uykuda çıkan garip sesler bebeğin hangi pozisyonda uyuduğuna bağlı olarak çıkan ses titreşimlerinden de kaynaklanıyor olabilir.

Eğer bu garip sesler bebeğinizi emzirdiğiniz sırada çıkıyorsa bunun sebebi sütü bebeğinizin aceleci bir şekilde içmeye çalışması olabilir. Bebek acele ederse nefes almaya fırsatı olmayabilir.

Bu noktada çıkan gürültü normal sayılır çünkü ses tam olarak bebeğiniz sütü yuttuktan sonra nefes almaya çalışırken çıkar. Böyle bir duruma çözüm olarak lütfen bebeğinizi her zaman aynı vakitte anne sütü ile beslemeye çalışın ki bebek emzirirken çok iştahlı hareket etmesin.

Eğer yemek yedikten birkaç dakika sonra bebeğiniz garip sesler çıkarıyorsa belki de bunun sebebi onun genzine süt kaçması olabilir.

Bu tip bir durumda seslerin azalmasını bekleyin ve kendi kendine geçmesine izin verin. Eğer düzelme gerçekleşmiyorsa, bebeği rahatlatmak için biraz su vermeyi deneyin.

Acilen ilgilenilmesi gereken belirtiler

muayene gören bebek

Eğer ki durumu tedavi etmek için gerekli önlemleri alırsak bebeğin çıkardığı bu garip sesler birkaç hafta içinde geçecektir. Fakat acilen tıbbi ilgi gereken bir durumda dikkatli olmamız lazım. Aşağıda sizler için acilen ilgilenilmesi gereken belli başlı belirtileri derledik:

  • Yeni doğan bebek yaklaşık olarak bir dakika içinde 60 kez nefes alır fakat bebek hızlı nefes alıp verirse bu durum onun boğulmasına sebep olabilir. Eğer bebeğiniz hızlı nefes alıp verdiği için boğulacak gibi oluyorsa lütfen acilen bir uzman görüşünden faydalanın.
  • Bebeğin burnundaki sümüğün kalınlığı onun burun deliğini tıkıyor olabilir.
  • Nefes alırken çıkan garip sesler eğer beraberinde 39ºC’nin üzerinde ısrarlı bir ateşle birlikte hareket ediyor.
  • Bebeğinizin nefes alıp verirken büyük bir güçlük çektiğini görüyorsunuz: Örneğin boynundaki damarlar şişti ya da bebeğin kaburgası bölgesinde deride hassaslık var.
  • Bebek soğuk kapmamış olsa da onun dudakları, tırnakları ve cildinde morluklar görüyorsunuz.
  • Bebeğinizde burun kanadı solunumu gözlüyorsunuz yani burun delikleri her nefes alışla beraber genişliyor.
  • Bebeğiniz nefes alıp verirken acı hissediyor.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.