Pika Sendromu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bir noktada çocuğunuzun yememesi gereken şeyler yediğini, yaladığını ya da ısırdığını fark edebilirsiniz. Mumlu kil, yapıştırıcı, pastel boya, çamur gibi şeylere yönelebilirler. İşte bu duruma pika sendromu adı veriliyor.
Bu sendrom, gıda ilişkili bir davranış bozukluğudur. Çocuklar aniden gıda olmayan şeyler yeme ihtiyacı duyabilir ve sağlıklarını tehlikeye atabilirler. Bu neredeyse kontrol edilemez bir istektir.
18-24 ay arası çocukların gıda olmayan şeyleri tüketmeye çalışmaları normal karşılanır. Bu yaştan sonra da bu davranışlarını sürdürürlerse, bu artık bir bozukluk haline gelmiştir ve müdahale edilmesi gerekir.
Pika Sendromu Neden Gerçekleşir?
Pika sendromu organik (beslenme yetersizliği kaynaklı) ya da psikolojik (akıl hastalıklarında, zeka geriliği olan insanlarda olduğu gibi) nedenlerden kaynaklanabilen bir bozukluk belirtisidir. Yani bu sendromun nedenleri vakadan vakaya değişim gösterebilir. Nedeni düzgün bir şekilde anlayabilmek ve doğru tedaviyi almak adına, bir uzmana danışmak oldukça önemlidir.
Pika sendromu çocukların (ya da yetişkinlerin) gıdalara yönelik mantıksız davranışlarda bulunduğu bir durum ya da bozukluktur.
Pika sendromu olan çocuklar herhangi bir ayrımda bulunmadan pislik, tebeşir, kağıt yiyebilir ya da oje, kömür hatta insan veya hayvan dışkısı koklayabilirler.
Pika Sendromunun Tarihi
“Pika” ismi saksağandan geliyor. Bunun nedeni de bu kuşun yemek yeme konusunda oldukça garip alışkanlıklarının olması.
Saksağan kimi medeniyetlerce ritüellerde ve tedavilerde de kullanılıyordu. Örneğin, tıbbi olarak bir dayanağı olmamakla birlikte beslenme anlamında kabul edilebilir de olmamasına rağmen kil yemenin iyileştirici özellikleri olduğuna inanılırdı.
Pika Sendromunun Tekrarlanma Sıklığı
Bu mantıklı bir davranış olmadığı için, sendromun fark edilmesi kolay değildir ve de insanlar bu durumu kabullenmezler.
Ayrıca, pika sendromu olduklarını bilmeleri insanların daha az utanmalarını sağlamıyor. Bunun alışılmadık bir şey olduğunu ve hatta kendilerine zarar verdiğini bilseler dahi ellerinden bir şey gelmiyor.
Oğlunuzda ya da kızınızda pika varsa, bunun sonsuza dek sürmemesi için gerekli önlemleri almalısınız.
Eğer bir şeylerin nedenini anlayabilecek yaştalarsa, onlarla konuşmalısınız. Bunları yemenin neden kötü olduğunu onlara açıklayın. Bu sayede durumu daha iyi anlayacak ve gerekli durumlarda anne ve babalarının tavsiyesini isteyebilecekler.
Pika Sendromu İle İlgili Risk Faktörleri
Artık pika sendromu hakkında bilgi edindiğinize göre, aile ortamı karmaşıksa bu durumun ortaya çıkma ihtimalinin artabileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur.
Ailedeki kişilerin bu sendroma sahip olmalarının başka nedenleri de bulunuyor. Bunlar şu şekilde:
- Zararlı, zehirli, yasa dışı maddelere bağımlı olmak,
- Sosyal çevrelerinin kötü olması,
- Evde kötü beslenme,
- İlgi eksikliği,
- Zihinsel özür,
- Dikkat eksikliği.
Pika Sendromu Nedenleri
- Beslenme ile ilişkili etmenler: Bu teoriye göre, pika sendromunun demir ya da çinko gibi bir mineralin eksikliğinden kaynaklandığı ön görülüyor. Toprak yiyerek bu eksikliğin giderilmeye çalışıldığı düşünülür.
- Duyusal etmenler: Pika sendromu olan kişinin mantıksız ve aşırı bir biçimde yediğinin tadından, yapısından ve kokusundan zevk aldığı ön görülür.
- Psikososyal etmenler: Sendrom anksiyete sorunları ile ilişkili olabilir.
Bu tip bir hastalığın tedavisi için eğer doktorunuz uygun görürse ilaç kullanmanız gerekir. Psikolojik tedavi görmek ve bir uzmandan tavsiye almak da gerekli olabilir. Önemli olan çocukların sağlıkları için bu durumu kontrol altına almaya ve iyileştirmeye çalışmak.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Frenk Silvestre, Faure María Amparo, Nieto Sandra, Olivares Zazil. Pica. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex. [Revista en la Internet]. 2013; 70 (1): 58-65. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462013000100011&lng=es.
- Padilla, F; Miján, A. La pica: retrato de una entidad clínica poco conocida. Nutr Hosp. 2006;21(5):557-66 ISSN 0212-1611 • CODEN NUHOEQ S.V.R. 318. [Documento en línea] Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21n5/revision.pdf
- Varios autores. Trastornos de la conducta alimentaria en niños y adolescentes. MED UNAB. Vol. 12 Número 3, Diciembre de 2009. [Documento en línea] Disponible en: http://132.248.9.34/hevila/Medunab/2009/vol12/no3/3.pdf