İntermenstrüel Pelvik Ağrısı Nedir ve Nasıl Dindirilir?
İntermenstrüel pelvik ağrısı yumurtlama döneminde karnın alt kısmında hissedilen bir ağrıdır. Bu oldukça sık görülen bir ağrı olmakla birlikte genellikle herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez.
Her beş kadından biri intermenstrüel pelvik ağrısı çeker. Bu ağrı genellikle karnın bir kısmında hissedilir.
Çoğu insanda birkaç saat içinde etkisini yitirir. Yumurtlamadan önce de sonra da kendini gösterebilir.
İntermenstrüel Pelvik Ağrısı Nedenleri
Bu ağrı foliküllerin büyümesinden kaynaklanır. Folikül östrojen üretiminden sorumlu, ovositlerin yer aldığı yumurtalıkta bulunan bir kısımdır.
Yumurtlama esnasında kırılan ovül folikülü sıvı ya da kan salınımına neden olur ve bundan ötürü karın bölgesinde tahriş ve rahatsızlık hissi ortaya çıkar.
Belirtileri Nelerdir?
İntermenstrüel pelvik ağrısı kadınlarda genelde şu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur:
- 24 ile 48 saat kadar süren karın ağrısı. Bu ağrı genellikle tek bir tarafta hissedilir.
- Bu ağrı, kadınların diğer ağrılardan ayırabildiği kendini belli eden bir ağrı hissidir. Bazen akut bir şekilde görülebilir.
- Yumurtlama döneminin başladığına işaret eder. Diğer bir deyişle, menstrüel döngünün ortasında meydana gelir.
- Bazı durumlarda bulantı ve vajinal akıntı (kan haricinde) görülebilir.
Bu noktada kadınların bilmesi gereken, bunun ciddi bir durum olmadığıdır. Rahatsızlık vermesi haricinde herhangi ciddi bir hastalığın öncüsü değildir.
Tabii bu belirtiler ciddi hastalıkların sonucunda meydana gelen ağrılarla da karıştırılabilir. Böyle bir durumda dikkatli olunması gerekir.
İntermenstrüel Pelvik Ağrısı Tedavisi
Bu durum genellikle bir tedavi gerektirmemekle birlikte,bir kadın hastalıkları doktoru ya da herhangi bir doktora danışmanızı da gerektirmez.
Ağrının dindirilmesi için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Tabii bu doktorunuzun takdiridir. Hatta bu ağrılar için doktorların genellikle ağrı kesici ilaç yazmadıklarını söyleyebiliriz.
Eğer ağrıyı sürekli hissediyorsanız bunun başka bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığının ortaya çıkması için doktorunuz sizi muayene etmek isteyecektir.
Böyle bir durumda öncelikle vajina, serviks ve rahim incelenir. Bunun için karın ultrasonu ya da transvajinal pelvik ultrason çekilir.
“İntermenstrüel pelvik ağrısı genellikle karnın bir kısmında hissedilir ve birkaç saat içinde etkisini yitirir. Yumurtlamadan önce de sonra da kendini gösterebilir.”
Ağrı Nasıl Dindirilir
Bazı basit müdahalelerle ağrı dindirilebilir. Bu keskin bir ağrı olmasa da rahatsız edici bir hal alabilir.
Buna müdahale etmek için şunları deneyebilirsiniz:
- Dinlenin. Hali hazırda karnınızdaki ağrıyla mücadele etmeye çalıştığı için vücudunuza çok yüklenmemek adına gününüzü yeniden planlayın.
- Isı uygulayın. Sıcak su torbası böyle ağrılar için işe yarayabilir. Ağrının yoğunluğuna göre 2 ya da 3 saatte bir 20 dakika kadar karnınıza sıcak su torbası tutun.
- Sıcak su ile duş almak da ağrının azalmasına ve kas spazmlarının yatıştırılmasına yardımcı olur.
- Doktorunuzun tavsiyesiyle doğum kontrol hapı alabilirsiniz. Böylelikle yumurtlama gerçekleşmeyeceği için intermenstrüel pelvik ağrısı da yaşanmaz.
Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz
Belirli koşullarda intermenstrüel pelvik ağrısını diğer daha ciddi durumlarla karıştırmadığınızdan emin olmak için doktora gitmeniz gerekebilir.
Bu durumlardan bazıları şunlardır:
- İdrar ya da dışkı yapılırken ağrı
- Ağrı hissedilen bölgede kızarıklık ya da yanma
- Ağrının günlerce sürmesi
- Ağrının normalden daha farklı bir his vermesi
- Vajinal kanama esnasında ağrının hissedilmesi
- Karın ağrısına ek olarak ateş, kusma ya da ishal durumu söz konusu olması
Bu ağrıdan dolayı endişelenecek bir şey olmadığını da belirtelim. Doktorunuzla durumu takip ettiğiniz ve iletişim halinde kaldığınız sürece herhangi bir komplikasyon yaşamazsınız.
Son olarak, beklenmeyen bir hamileliğin meydana gelmemesi için kadınlar intermenstrüel pelvik ağrısının yaşanıp yaşanmadığını takip edebilirler. Bu ağrı menstrüasyonun ortasında meydana geldiği için kadının üretken bir döneminde olduğu belli olmuş olur ve bu da hamile kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterir.
Beklenmeyen gebelikten sakınmak için cinsel ilişki esnasında korunmak yardımcı olacaktır.