Rahim Alma Ameliyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Rahim alma ameliyatlarında hangi prosedürlerin izlendiğini biliyor musunuz? Bu ameliyat endometriyoz, rahim polipleri ve kanser gibi durumlarda yapılır.
Rahim Alma Ameliyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 10 Haziran, 2020

Rahim alma ameliyatı nedir? Histerektomi de denen bu amel iyatla doktorlar kişinin yumurtalığını ya da rahmini  alırlar.

Prosedürün uygulanmasının pek çok farklı nedeni olabilir. Örneğin; ameliyat olan kadının bir sağlık sorunu olması bu nedenlerden biridir. Ayrıca cinsiyet değiştirme ameliyatlarında da rahim alınır.

Total ya da kısmi rahim alma ameliyatları olduğu gibi, vajinanın üst kısmının alındığı kökten histerektomi de yapılabilir.

Jinekologlar tarafından gerçekleştirilen bu ameliyatın amacı rahim kanseri, rahim sarkması, endometriyoz gibi rahatsızlıklardan muzdarip hastanın tedavi edilmesidir.

Rahim Alma Ameliyatı Nedir?

Rahmin alındığı histerektomi prosedürü kadınlarda en sık gerçekleştirilen ameliyatlardan biridir. Öyle ki bu ameliyat sezaryenden daha yaygındır.

Batı tıbbına göre rahmin tamamı, bir kısmı ya da kökünden hepsi alınabilir ve bu sayede pek çok rahatsızlık tedavi edilebilir.

Histerektominin farklı nedenleri olabilir. Prosedür uygulanmadan evvel doktorun hastanın medikal geçmişini incelemesi gerekir.

Bu prosedür geri dönüşü olmayan, menopoza girilmesine neden olan ve kısırlığa yol açan bir prosedürdür. Zira bilindiği üzere, fetüs rahimde büyür ve gelişir.

Rahim alma ameliyatı olmuş kadın

Rahim Alma Ameliyatı Gerektiren Hastalıklar

Doktorlar rahmin alınmasını öneriyorsa, kişide şu hastalıkların olma ihtimali yüksektir:

  • Rahim tümörü: İyi huylu tümörler ya da miyom olarak da bilinen rahim tümörleri, kadınlar çocuk sahibi olabildikleri yaştan itibaren görülmeye başlar. Ağrı ve bol kanamaya neden olurlar.
  • Rahim, yumurtalık ya da fallop tüplerinde kanser.
  • Rahim sarkması: Rahmi tutan doku ve bağlar gerginliğini yitirdiğinde bu durum meydana gelebilir. Bunun sonucunda, rahim alçalır ve vajinaya baskı yapar.
  • Endometriyoz: Rahim dışında anormal doku büyümesi durumudur.
  • Düşük sonrası yanlış tedavi.
  • Plasenta akreta: Plasenta rahim duvarına çok güçlü bir şekilde yapışır ve tek çözüm yolu histerektomidir.
  • Molar gebelik: Rahmin içinde dokuların anormal bir şekilde çoğalmasına neden olur.
  • Endometriyal ya da rahim polipleri: Kronik ve ağrılı şişliğe, hatta obeziteye yol açar.

Yukarıdaki rahatsızlıklardan herhangi birinin şiddetli bir biçimde görülmesi rahim alma ameliyatı nedenidir. Bununla birlikte, cinsiyet değiştirme ameliyatlarında da bu prosedür gerçekleştirilir.

“Rahim alma ameliyatında  doktorlar kişinin yumurtalığını ya da rahmini alırlar.”

Vücuttaki Değişimler ve Olası Yan Etkiler

Ameliyat olmadan önce kadınların şunları bilmeleri gerekir:

    1. Histerektomi geri dönüşü olmayan bir prosedürdür. Bundan dolayı, bu ameliyatın en radikal ve bariz sonucu prosedür sonrasında kadınların hamile kalamayacağıdır. Fakat rahmin bir kısmı alınır ve yumurtalıklar bırakılırsa, yumurtalar döllenebilir ve taşıyıcı anne aracılığıyla bebek sahibi olunabilir.
    2. Kabızlık.
    3. Gaz.
    4. Rahmi alınan kadınlar ateş basması, sıkıntı, anksiyete, ciddi ruh hali değişiklikleri gibi menopoz belirtileri gösterirler.
    5. Prosedür sonrası çoğu kadın cinsel birliktelik esnasında herhangi bir rahatsızlık yaşamaz. Fakat tam tersi durumların olduğu da görülebilmektedir.
    6. İdrarını ve dışkısını tutamama durumu yaşanabilir.
    7. Vajinal kuruluk.
    8. Vajina sarkması: Çoğu kadının ameliyat olma nedeni en başta sarkma olduğu için bu oldukça tartışmalı bir değişimdir. Histerektomi sonrasında da sarkmaların görüldüğü vakalar bulunmaktadır.
    9. Duygusal ve psikolojik değişimler: Çoğu hasta ameliyat sonrası duygusal ve psikolojik değişimler yaşadığını belirtmektedir. Bu değişimlerden bazıları menopoz başlangıcı ile ilişkili olabilir. Diğer değişimlerden bazıları ise depresyon, anksiyete ve hatta kadınların artık çocuk sahibi olamayacaklarından ötürü özgüvenlerinde azalma görülmesi olabilir.
Ağrıdan ötürü yerde oturmuş karnını tutan kadın

Belirtiler ve Alınacak Destek

Yukarıda bahsettiğimiz son maddeye ithafen, bahsi geçen belirtileri gösteren kadınların doktora ya da psikologa görünmeleri gerekmektedir. Bu prosedür sonrasında kafa karışıklığı yaşamak ya da üzgün hissetmek gayet normaldir.

Son olarak, histerektomi genellikle iyi huylu hastalıkların tedavisinde uygulansa da yumurtalık, rahim, rahim ağzı kanseri olan hastalara öncelik verilmesi gerekir. Diğer vakalarda ise prosedür gerçekleştirilmeden evvel bir doktor tarafından çok ciddi analizlerin yapılması gerekmektedir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.