Yalancı Gebelik Nedir?
Yalancı gebelikler, aynı zamanda psödosiyezi, kadının sadece hamile olduğunu düşündüğü değil aynı zamanda belirli hamilelik semptomları gösterdiği oldukça özel bir sendromdur. Peki bu ne kadar yaygın bir durumdur? Tespit etmenin en iyi yolları nelerdir?
İlk olarak, araştırmalar yalancı gebeliklerin ne kadar nadir olduğunun altını çizmektedir. 22 bin kadından sadece 1 tanesi yalancı gebelik yaşamaktadır. Bu çok düşük bir sayıdır, özellikle de sadece 20 ve 40 ve üzeri yaş arası kadınları etkilediğini düşünürsek.
Yalancı gebeliği, gebelik yanılsamasıyla karıştırmayın. İkincisi kadının fiziksel semptomlar göstermediği ve antipsikotiklerle tedavi edilebildiği bir patolojidir. Yalancı gebelikte, bundan farklı olarak, kadın gerçek hamilelik belirtileri gösterir.
Yalancı gebelik neden olur?
Bu patolojinin ortaya çıkışı da zamanla değişti. Önceki yüzyıllarda kadının toplumdaki rolü neredeyse sadece çocuk yapmaktı. Böylece çoğunun odağı buradaydı.
Bugünlerde ise, kadınların hayat amaçları ve ilgileri değişti. Bunun bir sonucu olarak hamilelik artık her kadının ilk önceliği değil.
Muhtemel sebepleri
Yalancı gebelikleri tetikleyen en belirgin şey aşırı bir anne olma arzusudur. Birçok kadın bunu çift olarak hayatı tekrar onaylama ya da evlilik hayatıyla ilgili bir krizi çözme yolu olarak görür – bir bebek arzusu o kadar büyüktür ki işin sonunda “başarırlar.”
Buna benzer olarak, sosyal baskı ya da aile baskısı da yalancı gebeliği etkileyebilir. Diğer muhtemel tetikleyiciler:
- Kısırlık: hamile kalırken sorunlar yaşayan kadınlar bu konuya karşı takıntılı olabilir ve yalancı gebelik geçirebilirler. Bir ya da daha fazla düşük yaşamış kadınlarda da görülebilir.
- Erken menopoz: bu dönemde gerçekleşen, başka bir çocuk sahibi olmanın imkansız olduğunu gösteren hormonal düzensizlikler da bir başka sebeptir.
- Hamile kalma korkusu: cinsel ilişkilerde daha tecrübesiz olan genç kadınlarda daha yaygındır
- Depresyon: yalnızlık hissi ya da yüksek duygusal stres tetikleyici olabilir.
- Çocukluk veya ergenlikte cinsel taciz: yalancı gebelik bu travmatik tecrübelerin yaraları olarak ortaya çıkabilir.
“Yalancı gebelikleri tetikleyen en belirgin şey aşırı bir anne olma arzusudur. ”
Yalancı gebelik semptomları
Yalancı gebeliklerin semptomatalojileri sağlıklı bir gebeliğin semptomlarıyla aynıdır. Çok çarpıcı bir durumdur çünkü rahimde bir bebek oluşuyor olmamasına rağmen vücut gerçekten kadının düşüncelerine cevap vermeyi keser.
Yalancı gebeliğin en belirgin işaretlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ovülasyon eksikliği: gerçek bir gebelikmişçesine, yalancı gebelikte regl olunmaz; sebebi beynin bu işlemi düzenleyen hormonların üretimini kısmasıdır.
- Göğüs boyutunun büyümesi: göğüslerin sırayla pigmentasyonunda değişiklikler gerçekleşir ve hatta süt üretmeye başlarlar. Bunun sebebi artan prolaktin ve projesterondur.
- Bulantı, mide yanması, kusma ve sırt ağrısı gibi gebeliğin tipik işaretleri.
- Rahmin yumuşaması.
- Karnın şişmesi ve kilo alma: Bu belki de en etkileyen semptomdur. Gerçek hamilelikten tek farkı göbek deliğinin “dışa” dönmemesidir.
- Aynı zamanda gonadotrofin artışının bir sonucu olarak, hamilelik testleri bu yalancı gebelik durumlarında pozitif sonuç verebilir.
Yalancı gebelik nasıl tedavi edilir
Yalancı gebeliği tespit etmenin en yaygın yolu ultrasondur. Bu sayede herhangi bir fetus büyümesi olmadığını ve rahimde kalp atışı olmadığını görmek mümkündür. Profesyoneller bunun gerçek bir hamilelik olmadığını onaylayabilecektir.
Şimdi, asıl problem bunu kadına anlatabilmektir. Muhtemelen bu durumun sebeplerinden birinin aşırı bebek sahibi olma arzusu olduğunu hatırlamak zorundayız.
Bundan dolayı, dikkatli ve nazik cümleler çok önemlidir. Hatta doktorlar böyle bir durumda her şeyden evvel, öncelikle kadının partneri ya da akrabalarıyla konuşur.
Kadın içinse, bu rahatsızlık genelde tıbbi değil ama psikolojik bir tedavi gerektirir.
Genelde gelecekte yaşanabilecek depresyon ya da kaygı semptomlarını engellemek için kadının bu durumu bir profesyonel yardımıyla aşmasını öneririz.
Son olarak bahsetmemiz gereken bir şey de yalancı gebeliğin kadının gelecekte hamile kalmasıyla ilgili hiçbir engel teşkil etmediğidir. Tabi ki herhangi bir akıl hastalığı ya da mental engel işareti de değildir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Campos, S. J. & Link, D. Pseudocyesis. J. Nurse Pract. (2016). doi:10.1016/j.nurpra.2016.03.009
- Dafallah, S. E. Pseudocyesis and infertility. Saudi Med. J. (2004).