Yeni doğan bebeklerin yüzlerinde çıkan yağ kabarcıkları

Yeni doğan bebeklerin yüzlerinde çıkan yağ kabarcıkları sıklıkla gözlenen bir durum olmakla beraber genelde başka hastalıklara ya da rahatsızlıklara sebep olmaz.
Yeni doğan bebeklerin yüzlerinde çıkan yağ kabarcıkları

Son Güncelleme: 18 Şubat, 2019

Yüzde çıkan yağ kabarcıkları; bir cilt rahatsızlığı olup yeni doğan bebeğin yüzünde ortaya çıkan küçük beyaz sivilce ya da kistler olarak tanımlanabilir. Oldukça yaygın olan bu cilt rahatsızlığı aslında bebeklerin %40’ında gözlenir ve gözlenen bebeklerin yüzlerinde çıkan bu noktalar keratin içerir.

Yüzde çıkan yağ kabarcıkları

Bu yağ kabarcıkları da neyin nesi?

Yağ kabarcıkları ya da yeni doğan bebeklerde gözlenen yağ kabarcıkları; inci renginde ya da sarımtırak beyaz renkte ortaya çıkan ve 1 ila 2 milimetre arasında çapa sahip sivilce ya da kist benzeri oluşumlara denir. Özellikle bu cilt rahatsızlığı bebeğin yanaklarında, alnında ya da çenesinde ortaya çıkarken ağız içinde de gözlendiği durumlar vardır.

Bu sebeple, yüzde çıkan yağ kabarcığı küçük epitelyal kistler olarak kendini gösterir ve içeriğinde keratin maddesini taşır. Bu sivilceleri sıktığınızda, ortaya çıkan irin küçük beyaz inci tanelerini andırır. Bu inci tanelerini oluşturan etken madde keratinosittir. Yüzde çıkan sivilcelerin yağ kabarcığı olduğundan emin olmak için bu teşhiste bulunabilecek bir teste ihtiyaç duyulmaz.

bebek

Yağ kabarcıklarının çıkmasına neler sebep oluyor?

Yüzde çıkan yağ kabarcığı, üst derinin içinde var olan epitelyal hücrelerin bebeğin cildinin yüzeyindeki ufak boşluklarda hapsolmaları sonucu ortaya çıkar. Bu yağ kabarcığı da küçük beyaz inci tanelerine benzer. Yeni doğan bebeğin yüzünde gördüğümüz kabarıklıkları normal bir sivilce (akne) ile karıştırmamak gerekir. Çünkü bu iki cilt rahatsızlığı farklıdır.

Yağ kabarcıklarının ne gibi bir etkisi olur?

Yeni doğan bebeğin yüzünde çıkan yağ kabarcıkları genellikle çocuklarda bir başka rahatsızlığa sebep olmaz, çocuk bir rahatsızlık hissetmez ya da bir acı içinde olmaz. Bu yağ kabarcıkları çocuğun ateşinin yükselmesine, kaşınmasına ya diğer başka bir rahatsızlığa sebep olmaz ve tıbbi bir müdahale ya da tedavi gerektirmez.

Yağ kabarcıkları yeni doğan bebekler özelinde bir risk taşır mı?

Yağ kabarcığı kistlerinin iyi huylu olduklarını hatırlamakta fayda var. Çok nadir durumlarda bu yağ kabarcığı Bazex-Dupre-Christol sendromu, Rhombus sendromu ya da Gardner sendorumuyla ilişkilendirilebilir.

cilt hastalıklı bebek

Yeni doğan bebekte görülen yağ kabarcıklarının tedavisi

Yeni doğan bebeğin cildinin oldukça hassas olduğunu unutmamak oldukça önemli; bu yüzden bu sivilce ya da kistleri uygun bakım ile tedavi etmek gerekir. Daha başka cilt rahatsızlıklarına sebep olmasını istemiyorsak ve mikropların daha fazla üremesini istemiyorsak, tedavi almak şart. Bu tedavi yöntemlerini aşağıda sizler için sıraladık:

  • Sivilcelerle oynamaktan ya da onları patlatmaya çalışmaktan kaçının çünkü bu cilde zarar verebilir ve kalıcı izler bırakabilir.
  • Sivilcenin olduğu bölgeyi yeni doğan bebekler için özel olarak geliştirilmiş sabunlarla temizlemenizi öneririz.
  • Çocuk belli bir yaşın üzerindeyken yağ kabarcığı oluşursa ya da daha hassas cilt bölgelerinde (ağız ya da göz) bu kabarıklarla karşılaşırsak bu kabarcığın yok olması dört aya yakın vakit alabilir.
  • Üç ayın sonunda kabarcıklarda bir iyileşme ya da azalış görmüyorsak eğer bir an önce çocuğu incelemeleri için bir çocuk doktoruna götürmenizde fayda var.

Yağ kabarcıkları bağlamında oluşan birçok durum özel bir tedavi süreci gerektirmezken, tıbbi muayeneden geçmek büyük önem taşır. Bu sayede başarılı bir tıbbi teşhis gerçekleşmiş olur ve ebeveynler de rahatlar. Çünkü çocuklarının gelişimi için faydalı olmayacak ya da gereksiz tedavi süreçlerinden çocuklarımızı geçirmek onları yıpratır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.