Hamileler İçin 3 Adet Az Yağlı Besleyici Tarif
Eğer hamileyseniz, çocuğunuzun sağlığı kadar kendi sağlığınız konusunda da endişelenirsiniz. Yağ, bu dönemde çok önemlidir. Aşağıdaki az yağlı ve besleyici tarifler, hamile kadınların kilo almasına yardımcı olur ve başka faydalar sağlar.
Örneğin, bu yemekler sayesinde bebeğinizin konjenital hastalıkları olmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca, sağlıklı bir gebelik için vücudunuzun, normal bir gelişim için de bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini bu yemeklerle alabilirsiniz.
Hamileler için 3 adet az yağlı ve besleyici tarif
Hamilelik sırasında, ihtiyacınız olan kiloyu almanıza yardımcı olacak sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeniniz olmalıdır. Aşağıda günlük olarak tüketebileceğiniz bazı tarifleri bulabilirsiniz.
1. Mercimek ve soya fasulyesi salatası
Malzemeler
- 2 bardak mercimek
- 1 bardak soya fasulyesi
- 2 adet havuç
- 1 adet limon
- 1 adet soğan
- Tuz
- Zeytinyağı
Yapılışı
- Mercimekleri bir gece önceden suda bekletin.
- Mercimekleri bir tutam tuzla birlikte 4 dakika pişirin. Ardından süzüp soğuk suya tutun.
- Bir kabın içerisine, rendelenmiş havuç, marul, doğranmış soğan ve soya fasulyelerini koyun.
- İçerisine mercimekleri de ekleyin ve biraz limon suyu, zeytinyağı ve tuz koyup karıştırın.
2. Bezelyeli jambonlu noodle
Malzemeler
- 2 kase noodle veya makarna
- 2/3 kase küp küp doğranmış jambon
- 1 kase bezelye
- 1 kase beşamel sosu
- Zeytinyağı
- Rendelenmiş parmesan peyniri
- Tuz
Yapılışı
- Bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve içerisine jambonlarla bezelyeleri ekleyin.
- Başka bir tencerede noodle veya makarnayı pişirin. Süzdükten sonra bezelyelerin olduğu tavaya koyun.
- Üzerine beşamel sos ve parmesan peyniri ekleyin.
3. Tavuklu ve baharatlı pilav
Malzemeler
- 1 kase pirinç
- 2 adet tavuk göğüs
- 2 kase mantar
- 2 adet havuç
- 100 ml sebze suyu
- ½ soğan
- Zeytinyağı
- Tuz, karabiber ve diğer baharatlar
Yapılışı
- Pirinci tencerede yağla birlikte 15 dakika kavurun.
- Pilav pişerken, malzemelerin geri kalanını soteleyin. İlk olarak soğanı koyun, son olarak ise sebze suyu ve tavuğu içerisine ekleyin.
- Sos kıvamına gelip yoğunlaşana kadar pişirin.
- Pilavı tabağa aldıktan sonra, üzerine tavuğu, sebzeleri ve sosu koyun.
“Sağlıklı bir gebelik için vücudunuzun, normal bir gelişim için de bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini bu tarifler sayesinde alabilirsiniz.”
Hamilelikte kilonuzu artırmak için tavsiyeler
Eğer hamilelikteki kilo hedefinize ulaşmak istiyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli noktalar vardır.
Yiyeceklerinizi seçmek
Hafif ve sağlıklı olan doğal ve taze ürünlerin tüketimi tavsiye edilmektedir. Gazlı içecekler, kızarmış yiyecekler, fast-food ve biradan uzak durmalısınız.
Sık sık yiyin
Günde 5-6 öğün, az az beslenmelisiniz. Kahvaltıyı asla atlamamalısınız. Sabah erken saatlerde vücudunuza gerekli besinleri vermeyi unutmayın.
Vitamin ihtiyaçlarınıza dikkat edin
Kilo almak için, dengeli beslenmeniz gerekir. Bununla birlikte, makarna, patates, pirinç ve ekmek gibi karbonhidratları normalden daha fazla tüketebilirsiniz. Ayrıca, et, yumurta, balık ve kurutulmuş meyve gibi tükettiğiniz protein miktarını da artırmalısınız. Tahılların pek çoğunda bulunan bitki proteinini de atlamayın.
Buna ek olarak, C vitamini, beta karoten ve antioksidan bakımından zengin olan meyve ve sebzeleri de bol bol tüketmelisiniz. Bunlar kilo almanızı sağlayacaktır.
Aynı durum, süt ve süt ürünleri için de geçerlidir ancak bunların az yağlı olanlarını tercih etmelisiniz. Örneğin, yoğurt, süt, krema ve peynir besleyici değerlerini korurken aynı zamanda kalori alımınızı da artırır.
Kilo almanıza yardımcı olmak için doktor tavsiyeleri
Tabii ki, bu az yağlı besleyici tarifleri tüketmeden önce bir beslenme uzmanından onay almalısınız. Çabalarınıza rağmen hala kilo alamıyorsanız, doktorunuza danışın.
Doktorunuz durumu değerlendirerek, genellikle doğum öncesi vitamin takviyeleriyle size doğru çözümü sunacaktır. Diğer mineraller ve vitaminlerle birlikte, folik asit, demir ve kalsiyum takviyesi kilo almanıza yardımcı olacaktır.
Hamilelikte normal kilonun altında olmanın sonuçları
Hamilelikle normal kilonun altında olmak, çocuğunuzun zayıf ve erken doğmasına sebep olabilir. Bu da çocukta öğrenme zorlukları, gelişim sorunları ve konjenital kusurlara yol açabilir.
Göz önünde bulundurulması gereken önemli bir durum ise, normal kilonun altında doğan bebeklerin sağlıklı kiloda doğanlara göre daha yüksek ölüm oranlarına sahip olmasıdır. Hepsinin ötesinde, normal kilonun altında bir hamile olmak doğum sonrası sizi de etkileyebilir.
Hamilelik sırasında normal kilonun altında olma riskini artıran faktörler
Anne adaylarında bu duruma sebep olabilecek belli başlı özelliklerden bazıları şu şekildedir:
- Kısıtlayıcı diyetler
- Genetik olarak meyilli olmak
- Beslenme bozuklukları
- Maddi durum
- Ergen hamilelikleri
Hamile kadınlar için bu tarifler, sağlıklı bir hamilelik süreci ve komplikasyonsuz bir doğum geçirmelerine yardımcı olur. Hem sağlıklı hem de lezzetli ve yapımı kolay bu tarifleri kaçırmayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
- Chin KY., The spice for joint inflammation: anti inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther, 2016. 10: 3029-3042.