Hamileliğinizin İkinci Üç Aylık Dönemi İçin Az Yağlı Tarifler

Hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemi içinde beslenme ihtiyaçlarınızın nasıl olduğunu biliyor musunuz? Bugünkü yazımızda size, siz ve bebeğinizin besin ihtiyaçlarının büyük bölümünü karşılayacak düşük yağlı birkaç tariften bahsedeceğiz.
Hamileliğinizin İkinci Üç Aylık Dönemi İçin Az Yağlı Tarifler

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2019

Hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemi boyunca besin ihtiyaçlarınızı karşılamak ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmanız için lezzetli ve sağlıklı tariflerden oluşan bir liste hazırladık.

Hamileliğin ilk üç aylık dönemi pek çok hormonal değişiklik ve bunların yarattığı rahatsız edici belirtiler içerir. Öte yandan, ikinci üç aylık dönemde çoğu kadın bu zorluklardan kurtulmuş olur.

Dördüncü aydan itibaren bebeğiniz öncekine göre daha hızlı büyümeye başlar. Bu yüzden, sizin de kalori alımınızı buna uygun olacak şekilde artırmanız gereklidir.

Uzmanlar kalori alımınızı aşamalı olarak 300 ila 400 kalori daha artırmanızı önerir. Başka bir deyişle, hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemi sırasında günlük kalori alımınızın 2000 ila 3000 seviyelerinde olması gerekir.

Hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemi boyunca neler yemelisiniz?

Fetüsün büyümesine bağlı olarak karnınız da büyüdüğü için hamilelik sırasında reflü olması yaygın görülen bir sorundur. Bu yüzden, gün içinde az ama sık sık yemek yemeniz gerekebilir.

Örneğin, günde üç öğün yemek yemek yerine, altı öğünde daha az miktarlarda yemek yemeyi tercih etmelisiniz. Ayrıca, kabızlık gibi sorunların önüne geçmek için günde 40 dakika yürüyüş yapmanız da önerilmektedir.

Aynı zamanda, doktorlar hamile kadınların lif açısından zengin olan karbonhidratlar tüketmesini tavsiye etmektedir. Örneğin, kas işlevleriniz için faydalı olması açısından yulaf, tam tahıllı pirinç ve diğer tahılları tercih edebilirsiniz.

Ayrıca, demir açısından zengin olan et, mercimek ve yeşil yapraklı sebzeleri de bol miktarda tüketmelisiniz. Özellikle demir, bebeğinizin hemoglobin üretimi için çok önemlidir.

Tüm bunlara ek olarak, hamile kadınların C vitamini içeren meyveleri de bol bol tüketmesi gerekmektedir. Bu vitamin, vücutta kalsiyum ve demirin emilimini sağlar.

İkinci üç aylık döneminiz için az yağlı 4 tarif

Hamileliğiniz sırasında bütün yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek zorunda değilsiniz. Öte yandan, hem kendiniz hem de bebeğiniz için gereken tüm besinleri aldığınızdan emin olmanız gerekir.

Size hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemi için çok yardımcı olacak birkaç az yağlı tarif sunacağız. Bunları mutlaka deneyin!

Kremalı bezelyeli penne makarna

Eğer makarna seviyorsanız bu lezzetli tarif öğle ya da akşam yemekleriniz için çok iyi olacak.

Malzemeler:

  • 3 ila 4 bardak penne makarna (zevkinize göre başka bir makarna da tercih edebilirsiniz)
  • 1 1/2 bardak taze ya da dondurulmuş bezelye.
  • 70 gram hindi jambon.
  • 3/4 bardak krem peynir ya da beyaz sos.
  • Tat vermesi için tuz, zeytinyağı ve parmesan peyniri.

Hazırlanışı:

  • Makarnayı kaynayan suya biraz tuz katarak pişirin. Başka bir tavada hindi jambon, zeytinyağı ve bezelyeleri birkaç dakika boyunca soteleyin.
  • Makarnayı istenilen kıvama geldiğinde süzün ve sote ettiğiniz malzemelerle karıştırın.
  • Krem peynir ya da beyaz sosu ekleyin ve üzerine parmesan peynirini de serperek servis edin. 
  • Bu tarifi, brokoli, havuç ya da ananas ekleyerek renklendirebilirsiniz.

“Günde üç öğün yemek yemek yerine, öğünlerinizi altıya bölmeli ve az az yemelisiniz. Aynı zamanda, sindirimi kolaylaştırmak ve kabız gibi durumları önlemek için günde 40 dakika yürüyüş yapmalısınız.”

Kinoa salatası

Bu az yağlı tarif, ikinci üç aylık döneminizde favori yemeklerinizden biri olacak. Kinoa salatası, hem sağlıklı hem de çok besleyicidir. Akşam yemekleri için idealdir fakat öğle yemeğinde de tercih edebilirsiniz.

kinoa salatası

Hazırlanışı:

  • 4 1/4 bardak yağsız tavuk ya da sebze suyunda 1 bardak kinoayı kaynatın. 20 dakika boyunca pişirin. Daha sonra süzün ve buzdolabında soğumaya bırakın. Ek bir tat katmak için kinoayı kaynatmadan önce biraz kızartabilirsiniz.
  • Domatesleri yıkayın, çekirdeklerini temizleyin ve doğrayıp bir salata kasesine koyun. Üzerine salatalık, soğan, brokoli, karnabahar ve pişmiş patates ekleyin.
  • Kinoayla beraber tüm malzemeleri iyice karıştırın. Tat vermesi için üzerine zeytinyağı, tuz ve limon suyu ekleyin.
  • Servis etmeden önce buzdolabında 40 dakika dinlendirin.

Kinoa ve eklediğiniz sebzeler sayesinde bu tarif, hem siz hem de bebeğiniz için iyi bir lif ve vitamin kaynağı olacaktır. Bu salatayı ekmekle beraber de yiyebilirsiniz.

Meyveli tahıl

Eğer atıştırmak ya da kahvaltı için daha tatlı bir seçenek arıyorsanız bu tarif tam size göre. Yağlı ve şekerli ürünlerden kaçınmak için meyveleri tercih edebilirsiniz. İşte meyveyle hazırlayabileceğiniz harika bir tarif:

Hazırlanışı:

  • Bir elma ve bir armutu yıkayın ve kabuklarını soyun. Az miktarda tereyağı ile bir tavada soteleyin.
  • Bir yemek kaşığı bal, bir bardak tam tahıllı gevrek ve bir bardak ahududu ekleyin. 1 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
  • Tüm malzemeleri bir borcama koyun ve üzerine parça çikolata serpiştirin.
  • Bir dakika boyunca orta ateşte fırında pişirin.
  • Tadını çıkarın!

Sebze püresi

Eğer sebzeli ve lezzetli tarifler bulmakta zorlanıyorsanız aşağıdaki tarifi mutlaka not alın:

Hazırlanışı:

  • Patates, kabak, havuç ve istediğiniz başka sebzeleri kaynatın ve bir kenara ayırın.
  • Doğradığınız soğan ve sarımsağı istediğiniz baharatlarla soteleyin. Fakat hazımsızlık sorununa sebep olacak baharatlardan kaçınmanızı öneririz.
  • Tüm malzemeleri pürüzsüz bir püre elde edene kadar iyice karıştırın.
  • Üzerine 3/4 bardak kaymaksız süt ve az sodyumlu peynir ekleyin.
hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemi

Bu tarif, karbonhidrat ve lif açısından çok zengindir. Sebze pürenizin yanına isteğinize göre ızgara tavuk ya da balık da ekleyebilirsiniz.

Sonuç olarak, bu 4 az yağlı tarif, hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemi için size çok faydalı olacaktır. Ayrıca, besin ihtiyaçlarınızla ilgili jinekoloğunuza da danışmayı ihmal etmemeniz gerekir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wang M., Iron deficiency and other types of anemia in infants and children. Am Fam Physician, 2016. 93 (4): 270-8.
  • DePhillipo NN., Aman ZS., Kennedy MI., Begley JP., et al., Efficacy of vitamin C supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.