Hamileliğin İlk Trimesteri İçin 3 Peynirli Tarif

Peyniri seviyor musunuz? O zaman size harika bir haberimiz var. Hamilelik sırasında süt ve süt ürünlerinde sınır yoktur. Bununla birlikte, almanız gereken son derece önemli bir tedbirden bu yazımızda bahsedeceğiz. Hamileliğin ilk trimesterinde hoşunuza gidecek üç adet peynirli tarif öğrenmek için okumaya devam edin.
Hamileliğin İlk Trimesteri İçin 3 Peynirli Tarif

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2020

Peynir, beslenme düzeninde sıklıkla yer alan bir besindir. Hamile kadınlar, ilk trimesterde gerekli olan bütün besin maddelerini bu üç adet peynirli tarif sayesinde karşılayabilir.

İyi beslenme, bebeğin gelişimini doğrudan etkiler. Bu nedenle, pek çok anne hamilelik süresinde ne yiyip ne yemeyeceği konusunda endişelenir. Bu süreçte, ilk trimester boyunca peynirli tarifler tüketmek hamileler arasında çok yaygındır. Peynir tüketimi sorgulanabilir ancak peyniri tamamen kesmenin çok zor olduğu açıktır.

Yediklerinizin bebeğin gelişimini etkilediği doğrudur. Bununla birlikte, hamilelik sırasında peynir tüketmeyi bırakmanız gerekmez. Sadece hangi tür peynirler yiyebileceğinizi, hangilerinden uzak durmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Hamilelikte peynir tüketimine ilişkin dikkat edilecekler

Hamilelikte peynir konusunda dikkat edilecek önemli nokta, pastörize sütten yapılan peynirleri tercih etmektir. Eğer bu peynirlerin hangileri olduğunu bilmiyorsanız, bazıları şu şekildedir:

  • Mozzarella
  • Yumuşak peynirler
  • Rokfor peyniri
  • Parmesan
  • Pecorino
  • Beyaz peynir
  • Kırmızı leicester peyniri
  • Keçi peyniri
  • Nachos peyniri
  • Cheddar
  • Sert, füme rende peynir
  • Ricotta
  • Mascarpone
parmesan peynirli makarna

Artık, peynir tüketiminin hamileyken yasak olmadığını öğrendiğinize göre rahatlayabilirsiniz. İlk trimesterda, yapımı kolay ve lezzetli bu tarifleri mutlaka deneyin!

Hamileliğin İlk Trimesteri İçin 3 Peynirli Tarif

1. Domatesli ve mozzarella peynirli makarna

Bu, öğle yemeği için son derece lezzetli bir yemektir. Kalem veya düdük gibi makarna çeşitlerinden birini seçerek makarnanızı pişirin.

Ardından, büyük bir tencerede orta ateşte zeytinyağını ısıtın. İçerisine ikiye bölünmüş çeri domatesler ve domates sosu ekleyin. Biraz soğuduktan sonra içerisine biraz süt ilave edin ve birkaç saniye sonra pişirdiğiniz makarnayı sos ile karıştırın.

Son olarak, 3-4 adet top mozzarellayı da makarnaya ekleyin ve birkaç dakikalığına kapağını kapatın. Ardından, içerisine fesleğen yaprakları da ekleyip iyice karıştırın. Şüphesiz, bu harika yemek hamile kadınların yanı sıra tüm ailenin severek tüketeceği bir tariftir.

“Hamileyken tükettiğiniz peynirlerin, pastörize süt kullanarak yapılmış olması gerekir.”

2. Peynirli domates çorbası

Pratikliğinin yanı sıra, bu hamileliğin ilk trimesteri için uygun olan peynirli tariflerin en basitlerinden bir tanesidir. Sadece üç aşamalıdır. İlk olarak, bir tencereye dört yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Ardından, ocağın altını açın.

Sonrasında, doğranmış soğanları yağa ekleyin ve pişirin. Bir miktar tuz ve domates salçası ekleyip kaynamasını bekleyin. Son olarak, konserve veya kendi doğradığınız domatesleri, maydanozu, taze fesleğeni ve bir miktar şekeri ekleyin.

Kısık ateşte 20 dakika pişirin. Ateşten alıp içerisine biraz parmesan peyniri ekleyin ve iyice karıştırın. İsterseniz servis ederken biraz daha peynir ekleyebilirsiniz.

beşamel soslu peynirli tarifler

3. Peynir dolgulu yumurta

Son tarif de diğerleri kadar lezzetlidir. 3 yumurtaya ihtiyacınız var. İlk olarak, yumurtaları katı bir şekilde haşlayın, soğumasını bekleyin ve ikiye kesin. Yumurtanın sarılarını alıp beşamel sosla karıştırın.

Karışımla yumurtaların içini doldurun ve üzerine de biraz beşamel sosu dökün. En üste peynir serpip fırınlayın. Peynirin rengi değişene kadar bekleyip fırından alın ve soğumasını bekleyin.

Bu basit, peynirli tarifler sayesinde hamileliğin ilk trimesterinde kendinizi suçlu hissetmeden lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Ayrıca, bu tarifler son derece sağlıklı olduğundan ilk trimesterdeki rahatsızlık hissinin üstesinden gelmenize yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Boyer R, McKinney J. Food storage guidelines for consumers. Virginia Cooperative Extension. Publication 348-960.
  • Cano a., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., Mishra G., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Durante el embarazo tenga cuidado con el queso fresco. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Geiker NRW., Larsen LM., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.
  • NHS. Foods to avoid in pregnancy. Servicio Nacional de Salud de Inglaterra. Abril 2020.
  • U. S. Food and Drug Administration. Are you storing food safely? Febrero 2021.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.