Takviye edici besin olarak bebeklere neler verebiliriz?
Fakat bebeklerimize takviye edici besin olarak neler verebiliriz? Bu soru ve yarattığı şüphe birçok annenin başına gelmiştir. Çünkü 6 aylıktan itibaren bebekler yulaf lapasını ve diğer katı yiyecekleri hazmedebilmeye başlarlar.
İlk başta, bizler ebeveynler olarak şunu fark etmeliyiz: Takviye edici gıda kullanmak anne sütü takviyesinin yerini tutmaz çünkü anne sütü çocuğun hayatının ilk aylarında gelişimi için ihtiyaç duyduğu temel besinleri içeren bir süper yiyecektir.
İkinci olarak da çocuğunuza verdiğiniz yiyeceklerin besin değeri yüksek, vitaminleri, mikro besinleri, verdikleri enerjileri, içerdiği demiri, kalsiyumu, proteini, kalorisi ve içerdiği mineralleri yüksek olmalıdır ki bebeğin gelişimine katkıda bulunmuş olsun.
Çocuğun yaşına göre takviye edici besinler
6 ila 8 aylık arası bebekler
Bu çağda bebekler kendileri için tamamen yeni olan bir yemek dünyasına adım atarlar. Anne bu yaşla beraber bebeğinin beslenme diyetine anne sütünden sonra meyve ve sebze sokmaya başlar.
Çocuğunuza yoğurt, yulaf lapası ya da küçük parçalara bölünmüş meyve ya da sebze (armut, elma, muz, erik, pırasa, brokoli, yeşil fasulye, kabak, havuç, kereviz, pırasa) verebilirsiniz. Bunların dışında bebeklere makarna, tahıl ürünleri (kinoa, yulaf, pirinç), yumuşak ekmek, kurabiye ve zeytinyağı verebilirsiniz.
Takviye edici beslenme bebeği çok tatmin edecektir ve ana öğünler arasında iyi bir alternatif teşkil ederler.
9 ila 12 aylık arası bebekler
Çocuk ilk adımlarını atmaya başladığında daha çok enerji de tüketmeye başlar; çocuk anne sütünden aldığı enerjiyi, şeker barındırmayan doğal yoğurt, taze peynir ve taze süt ürünleri, yumurta akı, pazı, ıspanak, tere, muhallebi, kemik suyu peltesi ve krema ile destekleyebilir.
Et suyu ya da tavuk suyu içirmeyi deneyebilirsiniz. Ya da lapa haline getirilmiş sığır eti veya tavuk yedirebilirsiniz. Bu dönem çocuğunuzu sosis, tereyağı, şeker, bal ve tahılla besleyebilirsiniz.
18 ila 24 aylık arası bebekler
Bebek bir buçuk yaşına geldikten sonra onu balık veya balık ürünleri bazlı çorbayla besleyebilirsiniz. Küçük parçalara ufalanmış fındık da onun sindirim sisteminin güçlenmesini sağlar. Fakat deniz ürünlerine bebeğin alerjisi de olabilir, buna dikkat etmek gerekir.
Fasulye benzeri tahılları özellikle öneriyoruz. Bunun dışında bebeğiniz eritilmiş ya da olgunlaşmış peynir ya da deniz mahsulleriyle beslenebilir.
Çocuğunuzu bu dönemde yeni tatlarla tanıştırmak; onun yemek toleransını artıracak ve tat konusunda zevk kazanıp farklı tatları öğrenmesini sağlayacaktır. Kakao, çikolata ve inek sütü diğer kullanabileceğiniz takviye edici besinler arasında yer alıyorlar.
Bebeğe ne kadar yemek yedirmeliyiz?
Çocuğun anne sütüyle beslendiği özel dönemde, çocuğun her üç ila dört saat arasında bir beslenmesi gerekir. Şimdi takviye edici gıda olarak katı besinleri de eklediğinizde çocuğunuzun yemek saatinin uzadığını fark ederiz.
Fakat bebeğin tüketmesi gereken yemek miktarı ve ne sıklıkla yemek yemesi gerektiği konusunda net bir sınırlama yok. Genel olarak takviye edici gıdaların doğal bir şekilde bebeklerimizin hayatlarına sokulması gerekiyor ki böylece bebekler yediklerinin yapısını, sıcaklıklarını ve tatlarını keşfe çıksınlar.
3 yaş altındaki çocukların günde 5 veya 6 kez yemek yemeleri gerekir. Doğru bir şekilde ihtiyaç duydukları beslenmeyi takviye edici besinlerle destekleyerek çocuklarınızın sindirimini düzenleyip onların diş gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Çocuğu beslediğiniz kaşık, çatal, bıçak ya da biberon gibi araçları bir tek çocuğunuz kullanmalıdır. Yemeği sunduğunuz kaşık küçük ve yassılaştırılmış olmalıdır ki böylece bebeğin diş etleri zarar görmez.
Kaşığı tutması konusunda bebeğinize yardımcı olun çünkü onların küçük elleri bu beceriyi henüz yeni öğrenmektedir. Yemek tüketimi esnasında vücuda su girmesi de diğer önemli bir etken. O yüzden su ile bebeğinizi ve onun yemeğini zenginleştirmeyi unutmayın.
Püre haline getirilmiş ya da küçük parçalara ufalanmış şekilde bebeğinizin yemeğini sunun. Bu şekilde bebeğiniz tok olacak ve böylece bütün gece deliksiz bir uyku çekebilecek. Unutmayın; ailenin sunduğu ev ortamı ve çocuğun beslenme diyeti onun büyümesi, zihinsel ve fiziksel gelişimi ve psikososyal gelişiminde belirleyici faktörlerdir.
Bebeğinizin tok ve memnun olduğunun işaretleri
- Bebeğin dudaklarını büzmesi
- Yemeği tepmek ya da bir yere fırlatmak
- Yemeği görünce arkasına dönmesi ya da başını yana çevirmesi
- Yemekle oynaması
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Triantis V., Bode L. Loost van Neerven JR., Immunological effects of human mil oligosaccharides. Front Pediatr, 2018.
- Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65: 681-696.