Bebeğiniz Geceleri Ağlıyorsa Ne Yapılmalı?
“Bebeğiniz geceleri ağlıyorsa ne yapabilirsiniz?” sorusu, evebeynlerin çok sık karşılaştığı bir sorudur. Gecenin sonunda, sebepsiz yere anormal bir şekilde bebekleri ağlamaya başlayınca bu sorunun cevabını bilmek isterler.
Bebeğin tokluk durumunu, üşüyüp üşümediğini, acısı olup olmadığını ya da altına yapıp yapmadığını kontrol ettikten sonra, bebeğiniz neden hala ağlıyor olabilir?
Bebeğiniz geceleri ağlıyorsa, bunun sebebini anlamanızı sağlayacak bazı teoriler bulunmaktadır. Onlar hakkında bilgi edinmek, bu nöbetlerin yaşanma sıklığını aza indirecektir.
Daha fazlası için okumaya devam edin!
Bebeğiniz Geceleri Ağlıyorsa
Bebekler duygularını ifade etmek için ağlarlar. Bir şeylerin ters gittiğini bize söyleyebilecekleri tek iletişim yolu, teknik olarak budur.
Ruh hallerini etkileyen ana etkenler; açlık, sosyalleşme ihtiyacı, üşüme ya da terleme, fiziksel rahatsızlık durumu ya da acıdır.
Ancak, küçüğünüzün yaşına bağlı olarak, ağlama sebebi farklılık gösterebilir. Örneğin, bu, geceleri sebepsiz yere ağlama olayı, birkaç aylık bebeklerde görülebilir.
Bazı uzmanlar, bu olayı, geceleri “anksiyete teorisi” ile bağdaşlaştırmaktadır. Bebeklerin anne karnında daha aktif ve kıpır kıpır olduğu zamanların gece vakti olduğu söylenir.
Kulağa garip gelse de, bebekler doğmadan önce, bazı alışkanlıklar edinir ve doğumdan sonra bunlardan kurtulamazlar.
Bebeğiniz, anne karnında en aktif olduğu zamanlarda yaptıklarını şimdi yapamıyor oluşundan, tüm gün uyumaktan ya da saatlerce boş boş uzanmaktan dolayı hissettiği hayal kırıklığını dile getiriyor olabilir.
Ayrıca bakınız: Bebeklerin Ağlamasının 6 Nedeni
Ağlama Alışkanlığının Süresi ve Sonuçları
İlk olarak, bu sürecin geçici olduğunu unutmayın. Birkaç aydan daha uzun sürmez; eninde sonunda azalacak ve aralıklı hale gelecektir.
Bilmeniz gereken başka önemli bir nokta ise, ağlama krizlerinin kısa sürdüğü. Asla 40 dakikayı geçmez.
Aslında, bebeğinizi sakinleştirmeniz için bazı ipuçları bulunmaktadır.
Bebeğin tokluk durumunu, üşüyüp üşümediğini, acısı olup olmadığını ya da altına yapıp yapmadığını kontrol ettikten sonra, bebeğiniz neden hala ağlıyor olabilir?
Bebeğiniz her gece ağlıyor mu? Çocuk doktorları, bebeğinizin ağlama şeklini yakından incelerseniz, kulağa sinirli bir bağırış gibi gelen kontrol dışı bir ağlama olduğunu fark edersiniz, diyor.
Aslında, tam olarak da bu olmakta. Bebekler, tüm bu yeni deneyimlerin ve tüm gün yaşayacaklarının sıkıntısını, doktorların “akümülatif endişe” dedikleri bir yöntemle dışarı vururlar.
Ayrıca, anne karnı dışındaki yeni hayata alışmaya çalışıyorlar. Bu yüzden, aslında kontrolsüzce ağlamaları, kendilerini rahatlatmak için birebirdir.
Ayrıca bakınız: Bebeğimizin Ağlamasına Neden İzin Vermemeliyiz?
Bebeğiniz Geceleri Ağlıyorsa Ne Yapmalısınız?
Bebeğiniz, sakinleşmek ve ağlamayı bırakmak için harcadığı zamanı, yavaş yavaş kontrol etmeyi öğrenecektir.
Tabii ki, ağlamasına müsaade etmek en iyi çözüm değil, ancak bu püf noktalar size yardımcı olabilir.
Her şey güne, bebeğin yaşına ve bebeğin ruh haline bağlıdır.
Bununla birlikte, aşağıdaki ipuçları bebeklerin daha iyi hissetmelerine ve ağlamayı bırakmalarına yardımcı olabilir.
- Onu kollarınıza alın. Sakin ve yumuşak bir sesle konuşurken yavaşça onu sallayın. 3 dakikadan fazla sürmemesi gereken bu hareket, bebeğinizi çok rahatlatır. 3 dakikadan sonra, onu beşiğine koymanız gerekir.
- Bebeklerin beşiklerinde ağlamalarına müsaade edin. 4-5 dakikayı aşmayın. Endişelerinden kurtulmaları için biraz zaman verin, böylece daha sakin hissedecek ve daha huzurlu uyuyacaktır.
Son bir öneri olarak, bebeğinizin her zaman sadece anksiyete teorisinde olduğu gibi, yalnızca kaygı yüzünden ağladığını düşünmeyin.
Dikkatinizi verdikten ve tüm ihtiyaçları karşılandıktan sonra, onu rahatlatmayı deneyebilirsiniz.
Bu sürecin geçici bir süreç olduğunu unutmayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barría H., Francisco, Pérez C., Francisca, & Brahm M., Paulina. (2022). Regulatory disorders in early childhood: identification, prevention and treatment guidelines. Andes pediatrica, 93(2), 159-166. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S2452-60532022000200159&script=sci_arttext&tlng=en
- Ball, H. L., Taylor, C. E., Thomas, V., Douglas, P. S., & SBY working group (2020). Development and evaluation of ‘Sleep, Baby & You’-An approach to supporting parental well-being and responsive infant caregiving. PloS one, 15(8), e0237240. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32764810/
- Bell, G., Hiscock, H., Tobin, S., Cook, F., & Sung, V. (2018). Behavioral Outcomes of Infant Colic in Toddlerhood: A Longitudinal Study. The Journal of Pediatrics, 201, 154–159. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29887386/
- de Cock, E. S., Henrichs, J., Rijk, C. H., & van Bakel, H. J. (2015). Baby please stop crying: An experimental approach to infant crying, affect, and expected parenting self-efficacy. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 33(4), 414-425. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02646838.2015.1024212
- Ferrández, I. C., Irache, I. P., Torrero, C. B. B., García, J. L., Miró, I. R., & Bonel, R. B. (2022). Tratamiento del cólico del lactante. Revista Sanitaria de Investigación, 3(6), 24. https://enfispo.es/servlet/articulo?codigo=8516251
- Hamze, M., Osman, M., Mallat, H., & El Achcar, M. (2017). Prevalence and antibiotic susceptibility of ear pathogens isolated from patients in Tripoli, north of Lebanon. International Arabic Journal of Antimicrobial Agents 7(1). https://www.researchgate.net/publication/317091214_Prevalence_and_antibiotic_susceptibility_of_ear_pathogens_isolated_from_patients_in_Tripoli_north_of_Lebanon
- Henderson, J. M., France, K. G., Owens, J. L., & Blampied, N. M. (2010). Sleeping through the night: the consolidation of self-regulated sleep across the first year of life. Pediatrics, 126(5), e1081–e1087. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20974775/
- Khalilzad, Z., Hasasneh, A., & Tadj, C. (2022). Newborn Cry-Based Diagnostic System to Distinguish between Sepsis and Respiratory Distress Syndrome Using Combined Acoustic Features. Diagnostics (Basel, Switzerland), 12(11), 2802. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36428865/
- Pebrianthy, L., Aswan, Y., Sari Batubara, N., Nasution, A., Siregar, S., & Wari Harahap, Y. (2023). The effect of baby massage toward baby sleep pattern: A quasy experiment study. KnE Social Sciences. https://knepublishing.com/index.php/KnE-Social/article/view/12975/20904