Bebeğiniz İçin En Güzel Ninniler

Bebeğiniz İçin En Güzel Ninniler

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2018

Ninniler çocukların rahatlayıp uyumasına yardımcı olan melodilerdir.

Geleneksel olarak çocuklara ninni söylemenin amacı, uykuya almalarına yardımcı olmak ve bu esnada değerli bir mesaj almalarını sağlamaktır.

Ninni melodileri ve sözleri, çocuklar rahatladığı sırada bilinçaltlarına kolayca nüfuz ederek hafızalarına kazınmaktadır. 
İşte anne, babalar yüzyıllardır bu zihinsel durumdan faydalanarak çocuklarına bazı hayat derslerini aktarmıştır.Bu uygulama aslında çocukların ayakta kalması için çok önemli kabul edilmekteydi; çünkü çocukları muhtemel tehlikelere karşı uyararak pek çok problemden kaçınmanın mümkün olduğuna inanılıyordu.

Bu şarkıların sözlerine bir göz atarsak yalancı-kurgusal olaylarla karşılaşırız. Yani gerçek hayattaki olaylardan esinlenmiş ve daha çekici kılmak üzere belli kurgusal özelliklerle süslenmiş hikâyeler söz konusudur. 

Bu formül, masalların sözlü olarak anlatıldığı ve sonra yazılı hâle getirildiği dönemlerde de kullanılmıştı.

Grimm kardeşler, gerçek olaylara dayanan masallar anlattılar. Bu masalların hayat dersleri görevi görmesini ya da en azından akılda tutulması gereken uyarılar olmasını hedeflemişlerdi. Ninniler de benzer bir şekilde işlemektedir.  

Tüm dünyada masallar coğrafya ve yerel kültüre göre değişmektedir. Ne var ki bunların çoğu ortak bazı unsurlara sahiptir ve bu unsurlar, ninnilerin temel özellikleri olarak yerleşmiştir.

Bu ortak özellikler şunlardır:

  • Kadans: Merriam-Webster sözlüğüne göre bu terim şu anlamlara gelebilir:
    • Dildeki seslerin ritmik bir şekilde dizilmesi ya da akışı.
    • Ritmik hareket veya aktivitenin temposu, zamanı veya ölçüsü.
    • Bir sesin düzenlenmiş ve ritmik hareketi.
  • Ses ahengi. Merriam-Webster bu terimi şöyle tanımlar: hoş veya tatlı bir ses özellikle de kulağa hoş gelmesi için düzenlenmiş veya birleştirilmiş  kelimelerin akustik etkisi.  
    mışıl mışıl uyuyan bebek

Ninni nedir?

Ninniler, belli bir frekansta ve yumuşak bir ses vermesi için tasarlanmış sürekli ve tekrarlı bir şablonu takip eden ses, melodi ve ahenklerden oluşur.

Ninnilerin sözleri genelde tatlı tonlarda söylenir ve bu nedenle akılda kalıcı olur.

Doğal bir şekilde, sadece sesimizi kullanarak küçüğümüzün rüyalarını etkileyebiliriz. 

Elbette seçtiğimiz seslerin bir şekilde tekrar etmesine sürekli ve çocuğu rahatlatacak tonda söylenmesine dikkat etmeliyiz.

İdeal olarak ninni söylerken çocuğunuza sarılabilir ve hafifçe sallayabilirsiniz. Bu sayede bebeği kolumuzda sallarken dokunma duyusu sayesinde rahatlamasını güçlendiririz.

Unutmayın ki, erken yaşta insanlar temel olarak sarılma, okşama ve kucaklama gibi dokunmayla ilgili uyarıcılara tepki verirler.

En Popüler Ninniler

Batı toplumunda en popüler ninnilerden bazıları şunlardır :

  1. Twinkle Twinkle Little Star
  2. Hush Little Baby
  3. You Are My Sunshine
  4. Humpty Dumpty
  5. Baa Baa Black Sheep
  6. Row Row Row Your Boat
  7. Rock A Bye Baby
bebeğine şarkı söyleyen anne

Ninnilerin Gücü

Neredeyse her Disney filminde bebeklerimize söylediğimizde işe yarayan bir ninni ya da şarkı vardır.

Bugünlerde pek çok anne sadece popülerliği değil; aynı zamanda bebeğin gelecekteki ilişkilerine katkıda bulunduğu için de bu şarkıları kullanıyor.

Buna bir örnek olarak masalın son uyarlaması olan filmde Kül Kedisi’nin mırıldandığı ninniyi verebiliriz.

Müzik hiç şüphesiz evrensel bir dildir.

Çocuklarınız büyürken aynı ninniyi dinlemiş bir başka çocukla tanışabilir ve bu aralarında hızlıca güzel bir bağ kurabilir.

Belki de bu şarkıyı birlikte söyleyecek ve gülüşeceklerdir?

Şarkı söylemenin size göre olmadığını düşünüyorsanız, en azından bazı şarkıları mırıldanmaya çalışmanızı öneririz. Çıkardığınız bu sesler, ağzınız kapalı bile olsa hoş olabilir ve bebeğinizin uyku vaktinde rahatlamasını sağlayabilir.

Ayrıca mırıldanmak çok stresli anlarda da yardımcı olabilir.

Bu basit gözüken aktivitenin gücünü hafife almayın. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.