Bebeğimin Emdiğinden Daha Fazla Sütüm Varsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğinizin emdiğinden fazla sütünüzün olması doğal bir durumdur.
Bebeğimin Emdiğinden Daha Fazla Sütüm Varsa Ne Yapmalıyım?

Son Güncelleme: 07 Mart, 2021

Emzirmenin ilk birkaç haftasında çok daha fazla sütünüzün gelmesi doğal bir durumdur. Özellikle, sütünüzü kan dolaşımınızı düzeltmek adına sağdıysanız. Bununla vücudunuza, çocuğunuzun obur olduğunu ve onun için daha fazla süte ihtiyacı olduğunu söylemiş oldunuz. Ne olursa olsun vücut bilgedir ve bilinen “gereğinden daha fazlası gereklidir” deyimini kabul edip uygular.

Her halükarda, anne sütünün doğal üretim miktarı yavaş yavaş bebeğin ihtiyaçlarına göre ayarlanacağından dolayı fazla sütünüzün olması bir sorun değildir. Ancak, bazı durumlarda hala çok fazla sütünüz olabilir.

Birçok kişi fazla sütün gelmesinin bir nimet olduğunu düşünür. Ancak durum pek de öyle değil. Çünkü aşırı miktarda anne sütü hem emzirme konusunda zorluklara hem de anne ve bebek için sorunlara yol açabilmektedir.

Fazla süt anneyi nasıl etkiler ve çözüm yolları nelerdir

Fazla anne sütü emzirmede sorunlara yol açabilir. Kan dolaşımı, tıkanmış süt kanalları, mastitis, süt sızıntıları, ağrıyan meme uçları, aşırı kilo kaybı ve beslenmeye başlarken ağrı gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Ayrıca göğüslerinizin çok dolu olması sırt ağrısına, rahatsızlık hissine ve dinlenmede zorluğa neden olabilir.

Çok sütünüz olduğunda, yapacağınız temel şeylerden biri iyi bir destek ve duruş sağlamak için uygun bir sütyen giymek olacaktır. Hareketle göğüs uyarılır ve süt yükselebilir. Göğüs ne kadar sıkı olursa, o kadar az ağrısı olur.  Ne kadar az sırt probleminiz olursa da daha az uyarılma olur.

Fazla sütün neden olduğu ağrıya iyi bir çözüm olarak dolu olduğunu fark ettiğiniz göğüsten süt sağmak olacaktır. Bu, göğsü rahatlatmanın yanı sıra, kanallardaki enfeksiyon ve mastitis ile oluşabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olacaktır. Ancak bu yöntemi kullanmanız zorunlu değildir. Göğsü, süt sağma pompası ile aşırı uyarırsanız soruna çözüm bulmuş olmazsınız.

daha fazla sütünüzün

Fazla süt bebeği nasıl etkiler

Bebeğiniz her emişinde, aldığı ilk sütün yağı az olacaktır, yani diğer bir deyişle süt sulanacaktır. Beslenme ilerledikçe süt, daha kremsi bir süte dönüşene kadar daha yüksek bir yağ içeriğine sahip olmaya başlar.  Bu da bebeğin açlığını gidermeye yardımcı olur.

Ancak annenin çok fazla sütü olduğunda, bebek ilk önce gelen (ilk süt) sulu süt ile doyabilir ve son sütü almadan önce içmeyi bırakabilir. Bebek yeterince son süt almazsa, daha çabuk açıkacak ve bu da hızlı kilo almaya başlamasına neden olacaktır.

Çok fazla sütünüzün olmasının bir başka sorunu da, emzirme refleksi dediğimiz hareketi artırma eğiliminde olmasıdır. Yani, annenin göğsü kısa sürede çok sütle dolabilir ve bu durum da bebeğin emmesini zorlaştırabilir. Çok fazla süt gelebileceğinden, bebek yutmakta ve hatta nefes almakta güçlük çekebilir.

Bu durum emzirme sırasında bebeklerin göğüs ucunu durmak için çok sık bırakmalarına ve sonuç olarak çok fazla hava yutmalarına neden olur. Bu da sinir, gaz, hıçkırık ve hatta kolik semptomlara yol açabilir. Bu çoğu bebeğin hayal kırıklığına uğramasına neden olur ve emmeyi reddedebilirler.

daha fazla sütünüzün

Fazla sütünüz varsa bebeğiniz için ne yapabilirsiniz

Öncelikle, bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce bir pompa ile veya elle biraz süt sağmanız önerilir. İlk sütü sağıp bebeğinizi beslemeye başladığınızda akış biraz daha yavaş olacağı için bebeğiniz daha rahat sütü emecektir. Ek olarak, son süt daha erken gelecek ve bebeğiniz daha doymuş hissedecektir.

Bebeğinizin sütü emerken zorlanmamasını sağlamak için bebeğin üzerinizde olduğu bir pozisyona geçin. Böylece süt yerçekimine ters olduğu için akış yavaşlayacak ve bebeğiniz rahatça süt emecektir.

Öte yandan, bebeğinizin göğsünüzden ayrıldığını görürseniz  bebeğiniz yutmuş olabileceği havayı çıkartmak adına emzirmeye ara verip daha sonra tekrar devam edin. Bebeğinizin yuttuğu hava çıktığında midesinde daha fazla süt için yer açılacaktır.

Son olarak, emzirmeye başladığınız göğsünüzü değiştirmeyi unutmayın. Her zaman aynı göğüs ile emzirmeye başlarsanız o göğüs daha fazla uyarılır ve her zaman olması gerekenden fazla sütünüz olur. Uyarılmayı azaltmak, süt üretiminizi de azaltmaya yardımcı olabilir.

Emzirmenin ilk birkaç haftasında çok daha fazla sütünüzün gelmesi doğal bir durumdur. Ancak, bazı durumlarda hala çok fazla sütünüz olabilir. Yukarıda size sunmuş olduğumuz çözümleri dikkate alarak ve doktorunuza danışarak bu sorunla başa çıkabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.