Çocuklarda İnek Sütü Proteini Alerjisi

Çocukların inek sütü proteini alerjisini olabileceğini daha önce duymuş muydunuz? Genellikle laktoz intoleransıyla karışan inek sütü proteini alerjisini ayırt etmenin yollarını bu yazımızda açıklayacağız.
Çocuklarda İnek Sütü Proteini Alerjisi

Son Güncelleme: 09 Kasım, 2020

Çocuklarda en yaygın alerjinin inek sütü proteini alerjisi olduğunu biliyor muydunuz? Genellikle bir yaşından önce ve diğer potansiyel alerjenik yiyeceklerden önce verildiğinden, inek sütü çocuklarda ortaya çıkan ilk alerjilerden bir tanesidir.

Bu durum, doktorların bu alerjiyi erken tespit etmelerine ve gelecekteki sorunları önlemek için mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamalarına olanak sağlar.

Genellikle çocukların % 2’si, bu alerjiden etkilenir ve alerji  yetişkinliğe kadar devam etme eğilimi gösterir. Burada en önemli şey, süt proteini alerjisini laktoz intoleransından ayırmaktır.

Neden? Çünkü süt proteini alerjisinde uzak durulması gereken birden fazla yiyecek türü var. Bu nedenle, özellikle de çocuğunuz okulda yemek yiyorsa bu durum konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Bu alerjiyi nasıl tespit edeceğinizi ve beklenmedik bir tepki oluştuğunda nasıl davranacağınızı bilmek ister misiniz? Okumaya devam edin, size her şeyi anlatacağız. Çapraz tepkimeyi önlemek için, çocuklarınızın yiyebileceği ve yiyemeyeceği besinlerden de bahsedeceğiz.

süt içemeyen çocuklar

İnek Sütü Proteini Alerjisinin Teşhisi ve Semptomları

Bunun bir bağışıklık sistemi tepkisi olduğunu ve bu nedenle uzmanların kandaki IgE antikorlarını kullanarak bu alerjiyi tespit ettiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Bununla birlikte, bu antikorları değerlendirmenin 2 yolu vardır: Deri prik testi ve kan tahlili.

Deri prik testinde, alerjen deri altına enjekte edilir ve bir süre bekleyerek bölgede kırmızı kurdeşen ve kaşıntı görünümünü olup olmayacağı gözlemlenir. Söz konusu çocuklar olduğunda, bu yöntem en az müdahaleci yöntemdir ve bu nedenle çok sık kullanılır.

Öte yandan kan tahlili, kan hücrelerinin süt proteinlerine verdiği tepkiyi değerlendirmemizi sağlar. Ayrıca, aile öyküsü, alerjinin başlangıç yaşı ve alerjen alımı ile semptomlar arasında geçen süreyi içeren tıbbi öyküyü de hesaba katmak gerekecektir.

Genellikle alerji, ciltte kaşıntı ve kızarıklık görünümüyle gözlemlenebilir. Ek olarak, birkaç saat sonra mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve solunum ağrısı görülebilir.

Beslenmeye yönelik tedavi

Laktoz intoleransının aksine, inek sütü proteini alerjisinin tek sorumlusu süt değildir. Diğer ürünlerin yanı sıra dana eti, hamburger, sosis ve benzeri yiyecekler de alerjiyi tetikleyebilmektedir.

Ayrıca süt proteinleri ile keçi ve koyun eti arasında büyük benzerlik vardır. Bu nedenle, bu etlerden ve diğer laktoglobulin ve kazein kaynaklarından kaçınmalısınız. Bu maddeler ayrıca soslar, konserveler, hazır yemekler, çikolata, kakao, tahıllar, bazı ekmekler, sosisler ve şekerlemelerde de bulunabilir.

Bunun nedeni, katkı maddesi olarak kullanılmalarıdır. Ayrıca, bunlara sabunlarda, vücut kremlerinde ve ilaçlarda rastlamak da mümkündür. Bu nedenle, satın almadan önce etiketi okumak veya satıcıdan tavsiye istemek son derece önemlidir. Süt proteini alerjisini beyan etmeniz gerekir.

Ancak üründe yalnızca iz miktarda süt proteini içerdiği yazıyorsa sorun değildir. Bu durumda miktar herhangi bir hasara neden olmayacak kadar küçüktür.

Çoğu zaman aynı üretim hattında hazırlanan gıdalarda iz miktar süt proteini bulunabilir ve bu iz miktardaki varlık çapraz kontaminasyondan kaynaklanır. Bu nedenle, bir ürünün inek sütü proteini içerip içermediğinden emin değilseniz, onu tüketmemek en iyisi olacaktır.

Son olarak, bu alerjen maddeyi içeren ve içermeyen yiyecekleri ayrı kaplarda muhafaza etmeniz gerektiğini unutmayın.

Temas ve çapraz kontaminasyondan kaçınmak için malzemeleri ayrı kaplarda kullanmak en iyisidir. Kullanımdan sonra tüm yüzeyleri ve tencereleri iyice temizlemeniz gerekir. 

İnek proteini alerjisi olan çocuklar için besin alternatifleri

Süt ürünlerine gelirsek, alerjiye neden olan proteinleri uzaklaştıran kapsamlı hidrolize formüllere sahip olmak mümkündür. Sahip değilseniz, aşağıdaki önerileri aklınızda bulundurmalısınız:

  • 12 aylıktan itibaren, bebeklere soya sütü vermenizi tavsiye ediyoruz.
  • Toprakta bulunan zehirli bir mineral olan arsenik içeriği çok fazla olduğundan, pirinç sütü iyi bir alternatif değildir.
  • Yulaf veya sert kabuklu yemişlerden yapılan sütler sorunsuz bir şekilde tüketilebilir. Bununla birlikte, bu sütlerin besin değeri sütle çok fazla benzerlik göstermez çünkü neredeyse hiç protein içermez. Daha çok karbonhidratlar ve kaliteli yağ içeriği ile öne çıkarlar. 
  • Şeker eklenmemiş ve mümkünse D vitamini ve kalsiyumla zenginleştirilmiş alternatiflere yönelin.
cilt kızarıklığı

Etler ile ilgili olarak ise, çocuğunuza daha yumuşak olan tavuk ve hindi eti yedirmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca, beyaz etle birlikte aynı öğünde biraz narenciye veya biber yedirirseniz demir emilimlerini artırmış olursunuz.

İnek sütü proteini alerjisiyle yaşamayı öğrenmek

Çocuğunuzda inek sütü proteini alerjisi olduğunu öğrendikten sonra kafanızda bir sürü soru işareti belirmesi normaldir. Bunlardan bazılarını yukarıda açıkladık. Buradaki sorun, kemik gelişimi ve aneminin önlenmesi için gerekli birçok temel besinin alerjen madde içermesidir.

Bununla birlikte, brokoli, Brüksel lahanası, badem, fasulye, yumuşakçalar, balık ve diğer etler gibi, süt proteini içeren yiyeceklerle aynı faydalara sahip başka yiyecekler de vardır.

Buna ek olarak, alerjiyi öğrenip bununla mücadeleye başladığınızda, yiyecek alırken ve dışarıda yemek yerken son derece dikkatli olmak gerekir. Alerjiye sebep olan yiyeceklerle teması önlemek ve yiyecekleri yanlışlıkla tüketmekten kaçınmak için konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmalısınız.

Bu nedenle, anafilaktik şokun etkisini azaltmak için her daim adrenalini sağlamak gerekir. Bu, diğer semptomların yanı sıra nefes almada güçlük, baş dönmesi, terleme ve taşikardi ile kendini gösterir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Asociación Española de Personas con Alergia a los Alimentos y latex (AEPNAA). Alergia a la proteína de leche de vaca. [Consultado el 15 de septiembre de 2020] Disponible en: https://www.aepnaa.org/ver/leche
  • Kansu, A; Yüce, A; Dalgıc, B; Enis Şekerel, B; Çullu-Çokuğraş, F; Çokuğraş, H (2016) Consensus statement on diagnosis, treatment and follow-up of cow’s milk protein allergy among infants and children in Turkey. Turk J Pediatr, 58(1): 1-11.
  • Martorell-Aragonés,A; Echeverría-Zudaire, L; Alonso-Lebrero,E; Boné-Calvo, J; Martín-Muñoz, M F; Nevot-Falcóet, S al (2015) Position document: IgE-mediated cow’s milk allergy. Allergol Inmunopathol, 43(5): 507-26. 
  • Cuomo, B., Indirli, G. C., Bianchi, A., Arasi, S., Caimmi, D., Dondi, A., … & Calvani, M. (2017). Specific IgE and skin prick tests to diagnose allergy to fresh and baked cow’s milk according to age: a systematic review. Italian journal of pediatrics43(1), 93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025431/
  •  


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.