Yumurtalık Ağrısından Kaçınmak İçin Ne Yapmalı?

Pek çok kadın, yumurtalık ağrısı çektiğinde doktora gider. Eğer bu semptomdan muzdaripseniz, jinekologla bu durumun sebeplerini konuşmaktan çekinmeyin. Spesifik bir tedavi gerekli olabilir.
Yumurtalık Ağrısından Kaçınmak İçin Ne Yapmalı?

Son Güncelleme: 08 Ağustos, 2020

Kadın vücudu, adet döngüsü sırasında pek çok değişime maruz kalır. Bu değişimler genellikle yumurtalık ağrısı gibi bozukluklara sebep olabilir. Bu yazımızda, bu semptomun ortaya çıkışını önlemek için bazı ipuçları paylaşacağız.

Yumurtalıklar, yumurta üretiminden sorumludur ve kadın üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Ayrıca, östrojen ve progesteronun temel kaynağıdır. Pek çok kadın, çeşitli sebeplerle alakalı olarak ara sıra yumurtalık ağrısı deneyimleyebilir.

Adet döngüsü ağrısı, bazı kadınlar için en yaygın sebeptir. Bu dönemde mide bulantısı veya karın ağrısı görülebilir. Bununla birlikte, adet dönemi bittiğinde her şey normale döner.

Öte yandan, eğer adet sonrası da ağrı devam ediyorsa, potansiyel bir sağlık komplikasyonundan kaçınmak için doktora danışmak önemlidir.

Yumurtalık ağrısının temel sebepleri nelerdir?

Pek çok kadın, hafif veya şiddetli olabilen yumurtalık ağrısından şikayetçidir. Bu ağrı birkaç saat ile birkaç gün arasında devam edebilir. Bazen, kalıcı bile olabilir. Yumurtalık ağrısı aşağıdaki durumlarda görülebilir:

  • Adet döneminden önce
  • Yumurtlamadan önce ve yumurtlama sırasında
  • Hamilelik sırasında
  • Menopoz öncesinde, sırasında ve sonrasında

Yumurtalık ağrısı ayrıca aşağıdaki durumların habercisi olabilir:

  • Ciddi bir problem veya hastalık
  • Fallop tüplerinde bir enfeksiyon veya iltihap
  • Dış gebelik
  • Yumurtalık kisti
  • Tümör veya yumurtalık kanseri

Yumurtalık ağrısı hafif veya şiddetli olabilir. Buna ek olarak, birkaç saat veya birkaç gün boyunca devam edebilir. Kalıcı hale gelmesi de mümkündür.

Yumurtalık ağrısından kaçınmak için neler yapılmalı?

Tedavi ilaç veya cerrahi müdahele ile yapılabilse de, her şey sizdeki yumurtalık ağrısının sebebine bağlıdır. Sebep dış gebelikse, kadının hayatını kurtarmak ve geri döndürülemez komplikasyonların riskini azaltmak için gebelik sonlandırılmalıdır.

Ağrı kronikse, jinekolojik görüntüleme endometriyoz veya yumurtalık malfonksiyonu olmadığını teyit etmek için gereklidir.

Eğer hiçbir sebep bulunamazsa, yumurtalık ağrısı anksiyete veya psikolojik bozukluklarla ilişkili olabilir. Bununla birlikte, yumurtalık ağrısından kaçınmak için yapılabilecek bazı şeyler vardır.

Pek çok vakada, kadınlar adet dönemi sonrasında da bir çeşit yumurtalık ağrısı deneyimleyebiliyor. Jinekologlar, 2-3 gün süren bir ağrının normal olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, ağrı ısrarcı olursa kadın mutlaka doktora gitmelidir.

Eğer herhangi bir enfeksiyonunuz veya sağlık probleminiz yoksa, bu ağrıyı azaltabilir hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Adet döngünüzün ortalarında, aşağıdaki adımları uygulamak tavsiye edilir:

  • Alkol ve tütün tüketimini en az seviyeye indirerek, sağlıklı bir yaşam tarzı sürmek.
  • Çok fazla şeker tüketmemek.
  • Kırmızı et tüketimini azaltın ve daha fazla sebze ağırlıklı beslenin.
  • Stresten kaçınmak için egzersiz yapın.
  • Her gün 7-8 saat uyumaya çalışın.
  • Ağrıyı ve kas gerginliğini azaltmak için, özellikle göbek deliği altı ve kasık bölgesine bir sıcak su torbası koyabilirsiniz.
  • Rahatlatıcı etkileri olan bitki çayları tüketebilirsiniz. Papatya, karın ağrısı için doğal bir tedavi yöntemidir ve yumurtalık ağrısını hafifletebilir.
  • Yumurtalıklarınızın bulunduğu bölgeye birkaç dakika hafifçe masaj yapın.

Bu ipuçlarını uygulamak son derece kolaydır. Adet dönemi öncesi ve sonrası bu ağrıdan kaçınmak için bir sonraki adetinizde bunları göz önünde bulundurun. Daha önce de belirttiğimiz gibi, eğer rahatsızlık hissi devam ederse, herhangi bir risk olup olmadığını anlamak için uzmana danışın.

Yumurtalık ağrısı bazen stresle ilişkilidir

stres ve yumurtalık ağrısı

Eğer çoğu zaman stresliyseniz, vücudunuz adet dönemi sonrasında sağ yumurtalık ağrısı ile bu duruma tepki gösterebilir. Stres kadınlar, erkekler ve çocuklar için kötüdür.

Bu nedenle, vücudunuzda olumsuz etkisi olmayan rahatlatıcı durumlara odaklanmalısınız. Yoga tavsiye edilen bir aktivitedir ancak herkes için uygun olmayabilir.

Benzer şekilde, spor yapmak da iyi bir seçenektir. Bununla birlikte, mucizevi bir çözüm yoktur. Sizi en çok tatmin eden yöntemi bulup uygulamalısınız. Bazıları için, yüzmek harika bir alternatifken bazıları koşudan hoşlanır.

Özellikle ikindide içildiğinde uyarıcı olabileceğinden, kafein tüketiminizi azaltmanız tavsiye edilir. Son olarak, bu tür bir ağrı ciddi bir sorunun habercisi olabilir de olmayabilir de. Ağrınız şiddetli olmasa bile doktora gitmekte fayda vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Samy A, Zaki SS, Metwally AA, Mahmoud DSE, Elzahaby IM, Amin AH, Eissa AI, Abbas AM, Hussein AH, Talaat B, Ali AS. The Effect of Zumba Exercise on Reducing Menstrual Pain in Young Women with Primary Dysmenorrhea: A Randomized Controlled Trial. J Pediatr Adolesc Gynecol. 2019 Oct;32(5):541-545
  • Adib Rad H, Basirat Z, Bakouei F, Moghadamnia AA, Khafri S, Farhadi Kotenaei Z, Nikpour M, Kazemi S. Effect of Ginger and Novafen on menstrual pain: A cross-over trial. Taiwan J Obstet Gynecol. 2018 Dec;57(6):806-809.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.